Γερμανία: Ανοικτό το αποτέλεσμα των εκλογών του Σεπτεμβρίου, πιστεύει ο ΓΓ του SPD

Πιστεύω ότι το αποτέλεσμα των προσεχών ομοσπονδιακών εκλογών είναι εντελώς ανοιχτό” δήλωσε σήμερα ο ΓΓ του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD) Λαρς Κλίνγκμπαϊλ, ενώ δεν απέκλεισε την συνεργασία με το κόμμα της γερμανικής Αριστεράς (Die LInke) μετά τις προσεχείς ομοσπονδιακές εκλογές, όπως δεν την έχει αποκλείσει μέχρι τώρα ούτε και ο Όλαφ Σολτς.

“Θεωρώ ανάρμοστο το γεγονός ότι η Αριστερά απαιτεί μεν να σωθούν άνθρωποι στην Καμπούλ, αλλά ταυτόχρονα απέχει από την ψηφοφορία στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο (Bundestag) για να δοθεί η ανάλογη εντολή στις ένοπλες δυνάμεις (Bundeswehr). Αυτό που χρειάζονται οι στρατιώτες μας είναι η πλήρης υποστήριξη από το κοινοβούλιο. Η Αριστερά όμως την αρνήθηκε”, είπε σε συνέντευξή του στα δίκτυα RTL και n-tv o ΓΓ του SPD, Λαρς Κλίνγκμπαϊλ.

Όπως και ο υποψήφιος καγκελάριος των Σοσιαλδημοκρατών Όλαφ Σολτς, ο Κλίνγκμπαϊλ δεν αποκλείει επίσης μια μετεκλογική συνεργασία με την Αριστερά, θέτει όμως και αυτός προϋποθέσεις: “Αγωνιζόμαστε για το πρόγραμμά μας και τις αρχές μας. Και αυτά περιλαμβάνουν την σαφή δέσμευση υπέρ των διατλαντικών σχέσεων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μετά τις εκλογές της 26ης Σεπτεμβρίου, θα δούμε ακριβώς από κοντά με ποιους μπορούν να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι”, διευκρίνισε.

Η Κλίνγκμπαϊλ σημειώνει με ικανοποίηση την πιο πρόσφατη έρευνα της εταιρείας Forsa, σύμφωνα με την οποία το SPD τα πάει για πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια καλύτερα σε σχέση με τους Χριστιανοδημοκράτες και τους Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU): “Χαίρομαι που έχουμε έναν υποψήφιο καγκελάριο ο οποίος δεν χρειάζεται να ζητά συνεχώς συγγνώμη για λάθη, οι άλλοι δύο υποψήφιοι (Λάσετ και Μπέρμποκ) το κάνουν ήδη. Τώρα είναι πλέον σημαντικό να μιλάμε για την ουσία και όχι για ασήμαντα στοιχεία, όπως λανθασμένα βιογραφικά και λογοκλοπή. Ας μιλήσουμε για προσιτά ενοίκια, για σταθερές συντάξεις, για το ερώτημα πώς θα μπορούμε πραγματικά να αυξήσουμε τους μισθούς σε αυτή τη χώρα”, τόνισε.

“Σε αντίθεση με τα αντίπαλα κόμματα, το SPD δεν ασχολείται με τον εαυτό του σε αυτήν την προεκλογική εκστρατεία. Όλοι δουλεύουν για τον Όλαφ Σολτς αυτή τη στιγμή. Το SPD δεν προσφέρει στο κοινό ούτε εσωκομματικούς αγώνες εξουσίας ούτε αλληλοσπαραγμούς. Δόξα τω Θεώ δεν έχουμε κανέναν Ρόμπερτ Χάμπεκ που προσπαθεί να τραβήξει την προσοχή από την υποψήφια καγκελάριο (των Πρασίνων). Δεν έχουμε κανέναν Μάρκους Ζέντερ που να κλωτσά συνεχώς τον υποψήφιο καγκελάριό τους (των Χριστιανοδημοκρατών /Χριστιανοκοινωνιστών)”, κατέληξε ο Κλίνγκμπαϊλ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ