Ρωσία: Από τις πράξεις των Ταλιμπάν θα κριθεί η αναγνώρισή τους ή όχι

Η Ρωσία δεν έχει ακόμη αποφασίσει τί θέση θα κρατήσει απέναντι στους Ταλιμπάν, σημείωσε ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν την Πέμπτη, προσθέτοντας ότι η αναγνώριση του καθεστώτος θα εξαρτηθεί από την συμπεριφορά του έναντι των Αφγανών αλλά και των Ρώσων διπλωματών.

“Πιστεύουμε ότι η κυριαρχία των Ταλιμπάν, η de facto άνοδός τους στην εξουσία στο Αφγανιστάν και η ανάληψη του ελέγχου στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας έχει εκ των πραγμάτων ολοκληρωθεί”, δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Πρόσθεσε ότι η Μόσχα ενδιαφέρεται για την ειρήνη και τη σταθερότητα στο Αφγανιστάν και πιθανότατα θα συνεχίσει τις επαφές με την Ουάσινγκτον για θέματα που ανακύπτουν στη χώρα.

“Η κατάσταση σίγουρα απαιτεί ανταλλαγή απόψεων, ανταλλαγή πληροφοριών, οπότε, φυσικά, είναι πολύ πιθανό ότι αυτές οι επαφές θα συνεχιστούν”, δήλωσε ο Πεσκόφ.

Εν τω μεταξύ, το Τατζικιστάν, χώρα-σύμμαχος της Ρωσίας και βόρειος γείτονας του Αφγανιστάν, προειδοποιησε αυτήν την εβδομάδα ότι δεν σκοπεύει να αναγνωρίσει μια κυβέρνηση που θα αποτελεί αποκλειστικά από τους Ταλιμπάν.

πηγή : capital.gr