Χαρδαλιάς: Φορτισμένη ομιλία κατά την παράδοση της σκυτάλης στον Στυλιανίδη

Συγκινητικό ήταν το κλίμα κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής στο νεοσύστατο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Ο απερχόμενος υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς «παρέδωσε της σκυτάλη» στον νέο υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη, ο οποίος ορκίστηκε το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς, φανερά φορτισμένος συναισθηματικά, επισήμανε ότι παρά την αποχώρησή του αφήνει πίσω του ένα μεγάλο κομμάτι της καρδιάς του: «Αποχωρώντας αφήνω πίσω ένα μεγάλο κομμάτι της καρδιάς μου, μιας καρδιάς που ποτέ δεν λύγισε, ποτέ δεν κιότεψε, ποτέ δεν τρόμαξε μπροστά σε φλόγες, πρωτόγνωρες κρίσεις, μοναδικούς κινδύνους, απειλές και ξενύχτια. Μπροστά σε όλα όσα αντιμετώπισε η χώρα μας αυτές τις 784 μέρες της θητείας μου, έχοντας κάνει ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν για να δικαιώσω την εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού και όσων συνέβαλαν σε αυτό το ταξίδι, ευθύνης, καθήκοντος για τη χώρα και για τις επόμενες γενιές».

Κάνοντας μια αναδρομή στην αρχή της θητείας του στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας τον Ιούλιο του 2019, είπε ότι συνάντησε 39 στελέχη της τότε Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, «κουρασμένα και απογοητευμένα από την αδιαφορία μιας Πολιτείας που επί δεκαετίες χρησιμοποιούσε τον όρο Πολιτική Προστασία περισσότερο ως επικοινωνιακό τσιτάτο παρά ως στοίχημα καθήκοντος, καταδικάζοντας μια νευραλγική υπηρεσία για τη λειτουργία ευθύνης του κράτους σε έναν κομπάρσο των εξελίξεων. Ένα εξιλαστήριο θύμα για καταστροφές και απώλειες ανθρώπινων ζωών που ποτέ δεν τους δόθηκε η πραγματική ευκαιρία να σώσουν ή έστω να προστατεύσουν. 39 μοναδικά παιδιά που όσο κουρασμένα, απογοητευμένα και θυμωμένα αν ήταν διέκρινε κανείς στο πρόσωπό τους, στο βλέμμα τους, στις συζητήσεις μας, το σθένος, τη διάθεσή τους, τη βούληση της ψυχής τους να αλλάξουν τα πάντα, να γίνουν πρωταγωνιστές να δουλέψουν σκληρά για να μετουσιωθεί η εμπειρία τους, η γνώση τους σε πραγματικό αφήγημα, σε πραγματικό σχέδιο».

Αναφερόμενος στο έργο που επιτελέστηκε «αυτές τις 112 εβδομάδες, τις 784 ημέρες», είπε ότι βασίστηκε σε ένα ολιστικό σχέδιο που πήρε σάρκα και οστά μέσα από συγκεκριμένο οδικό χάρτη, συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, παρά την παγκόσμια πανδημία, παρά τις πρωτοφανείς πολλαπλές καθημερινές προκλήσεις. Ο κ. Χαρδαλιάς έκανε λόγο για ένα ξεχωριστό ταξίδι στη διάρκεια του οποίου αντιμετώπισαν όλοι μαζί «όλα όσα η χώρα δεν είχε αντιμετωπίσει εδώ και δεκαετίες».

«Αφήνω πίσω αυτό που πραγματικά αγάπησα, υπηρέτησα και αφοσιώθηκα. Είμαι έτοιμος να αναλάβω τις νέες προκλήσεις τα νέα μου καθήκοντα με το ίδιο σθένος και αυταπάρνηση σε ένα εξίσου νευραλγικό πόστο για την πατρίδα μας, υπηρετώντας τις αρχές, τις αξίες και κυρίως τις νέες προκλήσεις στο πλευρό των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας μας. Είμαι χαρούμενος περήφανος και είμαι εδώ δίπλα σας για να σας διαβεβαιώσω ότι σαν ενεργός πολίτης αλλά και σαν εθελοντής θα βρίσκομαι δίπλα στην προσπάθειά σας. Αποχαιρετώ την Πολιτική Προστασία, αποχωρώ και σας παραδίδω 784 μέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων μου, τον Φάρο, τον Άτλαντα, τον Προμηθέα μια υπερσύγχρονη δομή, μια νέα πολιτική Προστασία με εξασφαλισμένους πόρους, εργαλεία και υποδομές. Σας παραδίδω μια σύγχρονη δομή. Ο σκοπός ήταν είναι και παραμένει ο άνθρωπος, η πατρίδα μας οι επόμενες γενιές, τα παιδιά μας. Εύχομαι μια θητεία χωρίς ανθρώπινες απώλειες, καμένους οικισμούς, με λιγότερα κατεστραμμένα σπίτια και λιγότερα καμένα στρέμματα. Σας εύχομαι δύναμη αλλά κυρίως τύχη. Θα είμαι δίπλα σας. Σας αποχαιρετώ με ένα δικό μας μήνυμα και όρκο, με τα λόγια του εθνικού μας ποιητή “Πάντα ανοιχτά, πάντα άγρυπνα τα μάτια της ψυχής μου”. Αντίο», κατέληξε ο κ. Χαρδαλιάς.

Από την πλευρά του, ο κ. Στυλιανίδης, αναφερόμενος στον Νίκο Χαρδαλιά, τόνισε πως «Μας συγκίνησε όλους, είπε αλήθειες, σκληρές αλήθειες, αλήθειες που τις ζήσαμε άλλοι από μακριά και άλλοι από κοντά. Είχα πει στον πρωθυπουργό ότι θα ήμουν πολύ χαρούμενος να είχα έναν τέτοιο άνθρωπο στις Βρυξέλλες». «Η κληρονομιά που αφήνει πίσω του ο Νίκος Χαρδαλιάς, το πάθος του και η σφιχτή οικογένεια της Πολιτικής Προστασίας, που έχτισε, θα συνεχιστούν», συμπλήρωσε, δίνοντας και το στίγμα που θα ακολουθήσει.

Όπως είπε ο κ. Στυλιανίδης: «Δεν μπορούσα να λείπω από αυτή τη μάχη που μου εμπιστεύτηκε ο πρωθυπουργός και να συνεχίσω το μεγάλο έργο που επιτελέστηκε εδώ. Αναλαμβάνω ως υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας με πλήρη συναίσθηση του καθήκοντος και της ευθύνης. Θα είμαι στην πρώτη γραμμή. Προσηλωμένος στην υλοποίηση του έργου που μου ανέθεσε ο πρωθυπουργός».

Σχετικά με το νέο υπουργείο τόνισε ότι θα προσπαθήσουν να επεκταθούν στα θέματα πρόληψης και ετοιμότητας. «Μέσα από αυτές τις νέες δυνατότητες και χτίζοντας πάνω στο ΑΙΓΙΣ και πάνω στη στρατηγική και το οργανόγραμμα που μας παρέδωσαν χθες το βράδυ, με τον κ. Τουρνά θα προσπαθήσουμε να επεκταθούμε πάρα πολύ στα θέματα της πρόληψης και της ετοιμότητας της προετοιμασίας. Το χρειαζόμαστε. Πρέπει να συνεχίσουμε το έργο της Πολιτικής Προστασίας το αμυντικό, αλλά πρέπει να ενισχύσουμε την πρόληψη και την ετοιμότητα. Θα προσπαθήσουμε μέσα από τα νέα εργαλεία να επιτύχουμε πάρα πολλά στην πρόληψη. Πρέπει να απαντήσουμε στις προκλήσεις με έργα, να συνεχίσουμε. Αυτό που χρειάζεται είναι να αντιληφθούμε ότι η Πολιτική Προστασία είναι μια αποστολή, αυτή η αποστολή πρέπει να συνεχίσει. Θα μείνουμε ως οικογένεια διατηρώντας το πάθος Χαρδαλιά και επεκτείνοντας τις αρμοδιότητες για να μιλήσουμε για την πρόληψη. Να συνεχίσουμε σε αυτή τη γραμμή και να κτίσουμε ακόμα καλύτερη την Πολιτική Προστασία στην Ελλάδα διότι με αυτή την αρχή που έγινε η Ελλάδα μπορεί να γίνει το πρότυπο σε όλη την Ευρώπη», υπογράμμισε ο υπουργός.

πηγή cnn.gr