Κριστίν ντε Πιζάν: Ποια είναι η σπουδαία συγγραφέας που τιμά η Google με το σημερινό Doodle

Τη σπουδαία Ιταλίδα συγγραφέα Κριστίν ντε Πιζάν, την πρώτη Ευρωπαία επαγγελματία λογοτέχνη, τιμά σήμερα η Google με το σημερινό της Doodle

Η Κριστίν ντε Πιζάν θεωρείται μία εκ των πιο σημαντικών συγγραφέων από τα χρόνια του Μεσαίωνα

Ποια ήταν η σπουδαία συγγραφέας
Η Κριστίν ντε Πιζάν γεννήθηκε στη Βενετία στις 11 Σεπτεμβρίου 1364. Πέρασε την παιδική της ηλικία εξερευνώντας βιβλιοθήκες στην αυλή του βασιλιά της Γαλλίας Κάρολου Ε’ του Σοφού, όπου ο πατέρας της υπηρετούσε ως αστρολόγος. Έμαθε και μιλούσε ποικίλες γλώσσες και εντρύφησε στον Ανθρωπισμό της πρώιμης Αναγέννησης.

Παντρεύτηκε σε ηλικία 15 ετών έναν αξιωματούχο του παλατιού και έκανε τρία παιδιά, ένα από τα οποία πέθανε πολύ μικρό.

Το 1389 ο άντρας της πέθανε από πανώλη με τη Κριστίν να μένει χήρα σε ηλικία μόλις 25 ετών χωρίς καμία πηγή εισοδήματος. Αναγκάστηκε να εργαστεί παρά το γεγονός ότι αυτό ήταν κάτι εξαιρετικά δύσκολο γα μία γυναίκα εκείνης της εποχής. Χρησιμοποίησε τις γνώσεις της, την μόρφωσή και τις εξαιρετικές λογοτεχνικές της ικανότητες για να βγάλει τα προς το ζην και έγινε μία από τους πρώτους επαγγελματίες συγγραφείς της Ευρώπης.

Ποιο ήταν το έργο της
Η Κριστίν ντε Πιζάν, συνέγραψε μία σειρά από δημοφιλή ποιήματα και κείμενα που την έκαναν γνωστή στην Ευρώπη ως μία σημαντική συγγραφέα της εποχής της καθώς και μία σειρά από εγχειρίδια για πρίγκιπες στα οποία μελετούσε τον πιο κατάλληλο τρόπο εκπαίδευσης για μελλοντικούς ηγεμόνες.

Την περίοδο 1401 – 1402 συμμετείχε στην λεγόμενη “διαμάχη των ρόδων” που ήταν μια λογοτεχνική συζήτηση σχετικά με ένα διάσημο ποίημα του 13ου αιώνα, το Ειδύλλιο των Ρόδων (Romance of the Rose) που μιλούσε για τον έρωτα στην αυλή του παλατιού.

Το πιο γνωστό της έργο είναι το Trésor de la cité des dames που δημοσιεύθηκε το 1405 και μεταφράστηκε στα αγγλικά ως Η Πόλη των Κυριών (The City of Ladies). Στο βιβλίο κατέγραφε τη ζωή και το έργο σημαντικών γυναικών της ιστορίας και της μυθολογίας.

Η Κριστίν ντε Πιζάν σήμερα θεωρείται μία από τις σημαντικότερες λόγιες του μεσαίωνα και μία από τις πιο αξιοσημείωτες φεμινίστριες όλων των εποχών.

πηγή  vradini.gr