Φρεγάτες, Apache και F-16: Η «βαριά ατζέντα» της αυριανής Επιτροπής Εξοπλιστικών!

Όπως ανέφερε το OnAlert νωρίτερα σήμερα, η αυριανή συνεδρίαση της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής των Ελλήνων θα έχει «βαριά» ατζέντα, στην οποία θα περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων και η αναβάθμιση των μαχητικών αεροσκαφών F-16 Block 50 της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, αλλά και οι φρεγάτες του ΠΝ.

Ωστόσο, εκτός από την ενίσχυση και την αναβάθμιση των μέσων των ελληνικών αεροπορικών δυνάμεων, επί τάπητος θα τεθούν και άλλα εξοπλιστικά προγράμματα, τα οποία εμπίπτουν στην αρμοδιότητα των τριών Γενικών Επιτελείων των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως ο διαγωνισμός για τις φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού, ένα ιδιαίτερα επίκαιρο και «καυτό» θέμα.

Τα θέματα που ήταν στην ατζέντα
Ειδικότερα, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας θα ενημέρωνε αύριο την αρμόδια Επιτροπή για:

Δύο εξοπλιστικά προγράμματα αρμοδιότητας ΓΕΣ που αφορούν στην κατασκευή αεροσύραγγας, η οποία θα χρησιμοποιηθεί ως εξομοιωτής ελεύθερης πτώσης για την εκπαίδευση των αλεξιπτωτιστών, καθώς και την αναβάθμιση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων 19 ελικοπτέρων της Αεροπορίας Στρατού Apache (AH-64A) μέσω διακρατικής συμφωνίας με το Ισραήλ.

Το τρίτο πρόγραμμα αφορά στην αναβάθμιση 38 αεροσκαφών F-16 «BLOCK-50» σε δυνατότητες «BLOCK-52+». Για την αναβάθμιση αυτών των αεροσκαφών θα χρησιμοποιηθεί μέρος του ηλεκτρονικού εξοπλισμού που θα αφαιρεθεί από τα αεροσκάφη που αναβαθμίζονται ήδη στην έκδοση «Viper». Μετά την αναβάθμιση, τα αεροσκάφη θα αποκτήσουν δυνατότητες που θα τους επιτρέψουν να αντεπεξέλθουν στο σύγχρονο περιβάλλον απειλών και να φέρουν το σύνολο των σύγχρονων όπλων που διαθέτει ή και προμηθεύεται η Πολεμική Αεροπορία.

Το τέταρτο και πέμπτο πρόγραμμα αφορούν σε σύναψη διακρατικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ για την υποστήριξη των εκπαιδευτικών αεροσκαφών Τ-6Α μέσω προμηθειών και επισκευής υλικών, καθώς και την προμήθεια φυσιγγίων για τα μαχητικά αεροσκάφη τύπων F-16 και F-4 της Πολεμικής Αεροπορίας.
Επιπλέον, προωθείται η κατακύρωση του διαγωνισμού που αφορά στη γενική επιθεώρηση – επισκευή των κύριων μηχανών εσωτερικής καύσης των φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ. Όπως έχει αναφέρει χαρακτηριστικά ο Ν. Παναγιωτόπουλος στην τελευταία ενημέρωση της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής στις 28 Ιουλίου:

«Η προσπάθεια που έχουμε ξεκινήσει στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας για την επαναφορά και περαιτέρω αναβάθμιση της επιχειρησιακής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Με κύριο κριτήριο την προτεραιοποίηση συστημάτων που έχουν την μέγιστη επιχειρησιακή ωφέλεια», πρόσθεσε, «αλλά και τις διαθέσιμες πιστώσεις, προγραμματίζουμε, σχεδιάζουμε και υλοποιούμε τις απαιτούμενες δράσεις για τη θωράκιση της Εθνικής ‘Άμυνας και της Ασφάλειας της χώρας».

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου