Κλείνει deal με EVO Payments για τα POS η Εθνική Τράπεζα

Κοντά στη σύναψη στρατηγικής συνεργασίας με τον όμιλο συστημάτων πληρωμών EVO Payments, για τον τομέα αποδοχής συναλλαγών καρτών (POS) βρίσκεται, σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες, η Εθνική, ακολουθώντας την τάση -σταδιακής- αποχώρησης των τραπεζών από τη συγκεκριμένη δραστηριότητα.

Εθνική και EVO Payments έχουν επί της αρχής συμφωνήσει για τη σύναψη μικτής εταιρείας στην οποία η Εθνική θα διατηρήσει μειοψηφικό ποσοστό.

Η τράπεζα θα αποσχίσει τον τομέα αποδοχής συναλλαγών καρτών και θα τον εισφέρει σε νέα εταιρεία (σ.σ. θα λάβει άδεια ιδρύματος πληρωμών), στην οποία η EVO Payments θα αποκτήσει ποσοστό άνω του 50%. Ταυτόχρονα, θα υπάρξει υπογραφή μακροχρόνιας σύμβασης διανομής των προϊόντων της μικτής εταιρείας από το δίκτυο (καταστήματα) της Εθνικής.

Από ενδεχόμενη υλοποίηση της συμφωνίας η Εθνική θα εγγράψει, αφενός το κέρδος μεταβίβασης του πλειοψηφικού ποσοστού της νέας εταιρείας, στην οποία θα εισφέρει τον τομέα αποδοχής καρτών, αφετέρου θα εμφανίσει υπεραξία στα βιβλία της για το εναπομείναν ποσοστό. Τέλος, θα συνεχίσει να εισπράττει προμήθειες λειτουργώντας ως broker του joint venture για το – επιχειρηματικό- πελατολόγιό της.

Σημειώνεται ότι αντίστοιχη συμφωνία ανακοίνωσε η Alpha BankΑΛΦΑ -0,96% με τη Nexi, ενώ η Πειραιώς πούλησε τον τομέα POS στη Euronet. Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαγωνιστική διαδικασία για την πώληση του τομέα αποδοχής συναλλαγών με κάρτες της Eurobank με τoυς ομίλους Nexi και Worldline να αποτελούν τους βασικούς μνηστήρες.

Τέλος, διαδικασία πώλησης των POS τρέχει και η Attica Bank. Υπενθυμίζεται ότι η Quest συμφώνησε επίσης να προχωρήσει στην πώληση της Cardlink στη Worldline.

Πηγή euro2day.gr