Εύλογη διόρθωση σε τράπεζες έως -5% και ΧΑ -2,37% στις 891 μον. – Προσοχή η μεγάλη πτώση δεν έχει ξεκινήσει ακόμη

Το επενδυτικό ενδιαφέρον έχει ατονήσει και πλην ελαχίστων εξαιρέσεων ή γεγονότων…. και έχει αποσυνδεθεί από την πραγματική οικονομία, την πορεία του ΑΕΠ που ανακάμπτει … με τα χειρότερα να είναι πίσω μας

(upd14)Πτωτικά κινείται το ελληνικό χρηματιστήριο, στις 891 μονάδες, με επίκεντρο τις τραπεζικές πιέσεις έως -5% …. ενώ σε αρνητικό πρόσημο και το σύνολο των μη τραπεζικών blue chips, ακολουθώντας την πτώση των διεθνών αγορών.
Αναλυτικά, στις υπόλοιπες τράπεζες, την μεγαλύτερη πτώση καταγράφει η Εθνική -5% και ακολουθούν Πειραιώς -4%, Eurobank -3% και Alpha Bank -3%.
Συνεχίζεται η κερδοσκοπία στην Attica Bank στο +2% με χαμηλό ημέρας -9,5% και με σωρευτικές απώλειες άνω του 30% τον τρέχοντα μήνα καθώς είναι μια τράπεζα η οποία έχει αποτύχει κεφαλαιακά, επιχειρηματικά και στρατηγικά, ένω έως τέλη Σεπτεμβρίου 2021 η ΕΚΤ θα διακόψει την παροχή ρευστότητας καθώς θεωρείται με εποπτικά κριτήρια αφερέγγυα καθώς έχει αρνητική καθαρή θέση.
Στην περίπτωση ακόμη και εάν τα ποσά δεν είναι μεγάλα, θα οδηγηθεί στον ELA στην έκτακτη παροχή ρευστότητας της Τράπεζας της Ελλάδος.

Remaining Time-0:00
Fullscreen
Mute

Το ελληνικό χρηματιστήριο δεν τραβάει, από τον Απρίλιο του 2021 έως και Σεπτέμβριο 2021 κινείται εντός ενός στενού εύρους διακύμανσης.
Το επενδυτικό ενδιαφέρον έχει ατονήσει και πλην ελαχίστων εξαιρέσεων ή γεγονότων…. και  έχει αποσυνδεθεί από την πραγματική οικονομία, την πορεία του ΑΕΠ που ανακάμπτει και βεβαίως την γενική περιρρέουσα ατμόσφαιρα… ότι τα χειρότερα είναι πίσω μας.
Οποιαδήποτε ανοδική κίνηση είναι συντηρητική ενώ ελλοχεύει και μια μεγάλη διόρθωση που πρέπει να γίνει στα διεθνή χρηματιστήρια και ειδικά στην Wall Street.
Διεθνώς, ο κίνδυνος χρεοκοπίας της Evergrande -10,24% με το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ άνω του -3% σε συνδυασμό με τις εκλογές της Κυριακής  26/9 στην Γερμανία έχουν αυξήσει την επιφυλακτικότητα των επενδυτών με τον Dax στην Γερμανία -2%…..και παρά το γεγονός της αναβάθμισης από την DBRS της ελληνικής οικονομίας την Παρασκευή 17/9 αλλά και τα καλά αποτελέσματα που δημοσιεύουν οι εισηγμένες για το πρώτο εξάμηνο.
Ειδικότερα, εταιρεία διαχείρισης ακινήτων Evergrande έχει μπει σε φάση διαχείρισης κρίσης καθώς προσπαθεί να συγκεντρώσει κεφάλαια για να αποπληρώσει οφειλές της σε διάφορους δανειστές, προμηθευτές και επενδυτές της με κρίσιμη την ημερομηνία της 23/9 όπου καλέιται να καταβάλει τόκους 83,5 εκατομμυρίων δολαρίων για ομολογία της που λήγει τον Μάρτιο του 2022 ενώ θα πρέπει να πληρώσει άλλα 47,5 εκατ. δολάρια τόκους για άλλη ομολογία της που λήγει τον Μάρτιο του 2024.
Εάν δεν πληρώσει μέσα σε 30 ημέρες, θα θεωρηθεί πως έχει κηρύξει στάση πληρωμών.
Στα εσωτερικά μας ο καναδικός οίκος αξιολόγησης DBRS Ratings αναβάθμισε  την Ελλάδα σε ΒΒ από ΒΒ (χαμηλό), ενώ παράλληλα αναβάθμισε και το trend από σταθερό σε θετικό, επιβεβαιώνοντας πλήρως δημοσίευμα του bankingews.gr.
Ειδικότερα, όπως χαρακτηριστικά τόνισε, παρά την αυξημένη αβεβαιότητα και το επιδεινούμενο μακροοικονομικό περιβάλλον που σχετίζεται με την τρέχουσα κρίση, οι τράπεζες σημείωσαν περαιτέρω πρόοδο στη μείωση των δεικτών NPEs τους κατά το 2020, κατά δέκα ποσοστιαίες μονάδες.

Απώλειες στα μη τραπεζικά blue chips

Στα μη τραπεζικά blue chips, καταγράφονται απώλειες, με Lamda -3%, ΕΥΔΑΠ -2,9%,  Aegean -2,9%, ΔΕΗ -2,8%….αλλά και οι δεικτοβαρείς Coca Cola και ΟΤΕ με πτώση άνω του 2%.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Πτωτικά ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη στο -1,15% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο -1,88%.
Περί τις 13:00 εντάθηκαν οι πιέσεις στις τράπεζες, με την Εθνική άνω του 5% αλλά και στο σύνολο των μη τραπεζικών blue chips και ο ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -3,74% και ο Γενικός Δείκτης στο -2,41%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο κινείται με πτώση -2,25% στις 892 μονάδες έχοντας υψηλό στις 902,34 μονάδες και χαμηλό 890,85 μονάδες.
Ο τζίρος και όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και έχει επικεντρωθεί στις τράπεζες
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 12 εκατ. ευρώ, ο όγκος 5,8 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 4 εκατ. να διακινούνται στις τράπεζες.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται στις 891 μονάδες, έχοντας διασπάσει την βασική στήριξη των 900 μονάδων και ακολουθούν οι 885 μονάδες, οι 870 και οι 850 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 920, και ακολουθούν οι 930 και οι 950 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης βρίσκεται στις 560 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 550 μονάδες και ακολουθούν οι 540, οι 520  και οι 500 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 600 μονάδες και ακολουθούν οι 635 μονάδες.

Σταθεροποίηση στην ελληνική αγορά ομολόγων

Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 20/9 στην ελληνική αγορά ομολόγων αλλά και στις υπόλοιπες αγορές της Ευρώπης.
Το ενδιαφέρον στρέφεται στις 21 – 22 Σεπτεμβρίου όπου θα πραγματοποιηθεί η τακτική συνεδρίαση της FED.
Ειδικότερα, το ελληνικό 10ετές βρίσκεται στο 0,81% και το ιταλικό 10ετές στο 0,73% και με το μεταξύ τους spread στις 8 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, στις 72 μονάδες ή 0,72% ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1030 μονάδες βάσης.

Μη επαρκείς οι προβλέψεις που έχει ήδη πάρει η Attica bank για τις τιτλοποιήσεις – Θα χρειαστεί 400-500 εκατ κεφάλαια όχι 240 εκατ.

Όλα τα σενάρια φαίνεται ότι έχουν εξεταστεί για το μέλλον της Attica bank καθώς κυβέρνηση, Τράπεζα της Ελλάδος ως εποπτική αρχή, Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ως δυνητικός έσχατος μέτοχος και ΤΣΜΕΔΕ και ΕΦΚΑ που είναι οι σημερινοί βασικοί μέτοχοι… αντιλαμβάνονται… ότι δεν υπάρχει πραγματικό ενδιαφέρον για την Attica bank…
Ποια είναι τα δεδομένα;
1)Έως τέλη Σεπτεμβρίου 2021 η ΕΚΤ θα διακόψει την παροχή ρευστότητας στην Attica bank η οποία θεωρείται με εποπτικά κριτήρια αφερέγγυα καθώς έχει αρνητική καθαρή θέση.
Στην περίπτωση ακόμη και εάν τα ποσά δεν είναι μεγάλα, θα οδηγηθεί στον ELA στην έκτακτη παροχή ρευστότητας της Τράπεζας της Ελλάδος.
Όταν όλες οι τράπεζες στην Ελλάδα, έχουν κλείσει το μαύρο κεφάλαιο της έκτακτης παροχής ρευστότητας από την ΤτΕ επειδή η ΕΚΤ τις μπλόκαρε και δεν τους χορηγούσε ρευστότητα… μια τράπεζα θα επιστρέψει και αυτή θα είναι η Attica bank.
2)Αποκαλύπτεται ότι η Τράπεζα της Ελλάδος έχει διεξάγει AQR δηλαδή έλεγχο ποιότητας στοιχείων ενεργητικού.
Αν και δεν έχει αποκαλύψει πόση είναι η μαύρη τρύπα, ωστόσο καλά ενημερωμένες πηγές αναφέρουν ότι η Attica bank δεν καλύπτεται με 240 εκατ αύξηση κεφαλαίου αλλά θα απαιτηθούν 450 εκατ ευρώ ή εύρος 400 με 500 εκατ ευρώ
3)Έχει εξεταστεί και από την Τράπεζα της Ελλάδος το σενάριο να σπάσει η Attica bank σε καλή και κακή τράπεζα, να ενεργοποιηθεί ο νόμος του bail in.
Έχει εκτιμηθεί ότι εάν σπάσει σε καλή και κακή τράπεζα η Attica bank μόνο το κενό χρηματοδότησης funding gap ανέρχεται σε 1,5 δισεκ. ευρώ.
Τα πραγματικά εναλλακτικά σενάρια για την Attica bank είναι κατά βάση δύο :
1)Εναλλακτικό σενάριο πρώτο
Τα κεφάλαια των 240 εκατ ευρώ που έχει αναφέρει η Attica bank ότι θα χρειαστεί – προφανώς είναι πολύ περισσότερα – τα καλύπτουν το ΤΣΜΕΔΕ με 50 εκατ και περίπου 190 εκατ το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Στο σενάριο αυτό το ΤΧΣ ως βασικός μέτοχος προβαίνει σε μια ριζική εξυγίανση της Attica bank που προϋποθέτει αντικατάσταση όλου του διοικητικού συμβουλίου.
Σε βάθος χρόνου το ΤΧΣ πουλάει μέρος ή το σύνολο της συμμετοχής στην Attica bank με στόχο να πάρει τουλάχιστον τα κεφάλαια που επένδυσε.
2)Εναλλακτικό σενάριο δεύτερο
Εμφανίζεται ένας επενδυτής, που μαζί με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και το ΤΣΜΕΔΕ επενδύουν τα 240 εκατ ευρώ.
Το ΤΣΜΕΔΕ με 50 εκατ. το ΕΦΚΑ δεν θα συμμετάσχει, ο ξένος επενδυτής 100 εκατ και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας 90 εκατ ευρώ.
Το σχήμα αυτό των μετόχων υλοποιεί ένα ριζικό σχέδιο εξυγίανσης που περιλαμβάνει νέο business plan και πλήρη αντικατάσταση διοίκησης και διοικητικού συμβουλίου.
Η Attica bank έχει αποτύχει κεφαλαιακά, επιχειρηματικά και στρατηγικά.
Είναι προφανές ότι μέσω των τιτλοποιήσεων που θα ενταχθούν στον Ηρακλή θα επιχειρηθεί μια προσπάθεια διάσωσης μαζί με τα νέα κεφάλαια που θα αντληθούν.
Ωστόσο είναι σίγουρο ότι τα senior ομόλογα που θα εκδοθούν για τις τιτλοποιήσεις θα είναι μειωμένα καθώς για να πάρουν βαθμολογία από οίκο αξιολόγησης οι τιτλοποιήσεις η Attica bank θα πρέπει να λάβει πρόσθετες προβλέψεις.
Δεν είναι επαρκείς οι προβλέψεις που έχει ήδη πάρει η Attica bank για τις τιτλοποιήσεις.
Το τελικό συμπέρασμα είναι ότι η Attica bank θα χρειαστεί 400-500 εκατ κεφάλαια όχι 240 εκατ.
Είναι ξεκάθαρο ότι οι προβλέψεις που έχει διενεργήσει δεν αντιστοιχούν στην πραγματικότητα η οποία είναι πολύ χειρότερη από αυτή που παρουσιάζεται.
Η αξία της Attica bank στο ελληνικό χρηματιστήριο είναι… 0,02 ευρώ… δηλαδή μηδέν.
Τα warrants που δεν εξασκήθηκαν δηλαδή όλα – πλην κάποιου επενδυτή που παράταιρα αγόρασε ελάχιστα warrants – … θα περιέλθουν υπό την μορφή μετοχών, δωρεάν στο ελληνικό δημόσιο και κατ΄ επέκταση στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
H νέα διοίκηση που θα τοποθετηθεί στην Attica bank πρέπει να έχει πυγμή, γνώση και αποφασιστικότητα.

Οι εξελίξεις στην Eurobank

Και ενώ επικρατούσε η άποψη ότι ο επικεφαλής του καναδικού fund Fairfax, P. Watsa που είναι βασικός μέτοχος στην Eurobank με ποσοστό 33% μόλις η μετοχή ξεπεράσει το 1 ευρώ θα πουλήσει μέσω placement μέρος των μετοχών που κατέχει στην Eurobank π.χ. από το 33% θα πουλούσε το 13% και θα κρατούσε το 20% εντούτοις ο σχεδιασμός αυτός φαίνεται ότι έχει αλλάξει και το Fairfax… φαίνεται ότι δεν θα βιαστεί να πουλήσει μετοχές της Eurobank.
Οι καναδοί εκτιμούν :
1)Ότι άπαξ και η κυβέρνηση της ΝΔ με την οποία έχουν καλή συνεργασία θα κερδίσει εκ νέου τις εκλογές που θα διεξαχθούν ίσως και το 2022
2)Η Eurobank ανακάμπτει με στόχο να εμφανίσει κέρδη 450 εκατ το 2021 και 500 εκατ το 2022 ενώ από το 2023 θα μπορούσε να φθάσει και τα 650 εκατ ευρώ.
Η ανάκαμψη της Eurobank με όρους κερδών θα είναι ξεκάθαρη τα επόμενα τρίμηνα.
Να σημειωθεί ότι το τίμημα που θα πάρει η Eurobank από το σκέλος των δραστηριοτήτων των καρτών θα προσεγγίσει τα 300 εκατ ευρώ.
Επίσης θα προχωρήσει και η εξαγορά της HSBC Ελλάδος, έναντι deal που με βάση το αρνητικό goodwill θα αποτιμηθεί περί τα 120 εκατ ευρώ.
Υπό αυτό το διττό πρίσμα, το Fairfax έχει εκτιμήσει ότι ίσως δεν πρέπει να βιαστεί να υλοποιήσει placement.
Η νέα στρατηγική είναι ότι αντί να πουλήσει τις μετοχές με όρους P/BV δηλαδή χρηματιστηριακή τιμή προς ίδια κεφάλαια 0,58 θα μπορούσε να πουλήσει στο 0,80 ή 0,90 P/BV σε βάθος χρόνου…
Ποιος ο βασικός στόχος του Fairfax;
Το Fairfax ουσιαστικά έχει 4 πηγές εσόδων από την Ελλάδα.
α) Την Eurobank και το 33% που κατέχει αξίας 1,05 δισεκ. ευρώ… το ιστορικό κόστος κτήσης ήταν 2,52 ευρώ και με την απορρόφηση της Grivalia μειώθηκε στα 0,93 ευρώ.
β) Την Eurolife η οποία εμφανίζει βελτιούμενες επιδόσεις και παραμένει σταθερή αξία στον κλάδο ασφαλειών
γ)  Τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου που αποτέλεσαν ισχυρό κέρδος.
δ)  Εάν συμπεριλάβουμε και την Grivalia η οποία σήμερα είναι ενσωματωμένη στην Eurobank αλλά προσεχώς θα αποσχιστεί εκ νέου… το Fairfax θα μπορούσε να επιτύχει απόδοση από την Ελλάδα 3 δισεκ.
Το θέμα της Grivalia θα μας απασχολήσει στο μέλλον, γιατί θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι το Fairfax θα αποσχίσει την εταιρία ακινήτων από την Eurobank, θα πάρει πίσω τα 940 εκατ κεφάλαια.
Η Eurobank θα αντικαταστήσει τα 940 εκατ είτε μέσω της κερδοφορίας αφού σε δύο χρόνια θα επιτύχει κέρδη 1 δισεκ. ευρώ, είτε θα υλοποιήσει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ή συνδυασμό των δύο προηγούμενων επιλογών.
Η μετοχή της Eurobank στα 0,8630 ευρώ ή 3,2 δισεκ. κινείται εντός των βασικών εκτιμήσεων με προοπτική σε βάθος λίγων μηνών να βρεθεί στα επίπεδα των 0,93 ευρώ.
Στα μέσα του 2022 υπολογίζεται ότι η μετοχή θα μπορούσε να βρεθεί στα 1,05 ευρώ ή αποτίμηση 3,88 δισεκ. που θα συνεπάγεται με όρους P/BV 0,70…
Είναι ένα σενάριο που θα μπορούσαμε να δούμε στο επόμενο διάστημα.

Η επικαιρότητα

Ιδιαίτερη αγωνία επικρατεί σε κυβέρνηση και επιστήμονες για το πώς θα εξελιχθεί τις επόμενες εβδομάδες η πορεία της επιδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα.
Αν και αυτή τη στιγμή καταγράφεται μια σταθεροποίηση της επιδημίας και το ΕΣΥ παραμένει σε σχετικά διαχειρίσιμη κατάσταση, τα μηνύματα δεν είναι ιδιαίτερα θετικά.
Ο στόχος για τείχος ανοσίας στο 65% με 70% των ενήλικων έως τα τέλη Σεπτεμβρίου δεν έχει επιτευχθεί, και πλέον μετατίθεται για τα τέλη Οκτωβρίου.
Μέχρι στιγμής, οι πλήρως εμβολιασμένοι ξεπερνούν τα 5,9 εκατομμύρια.
Όπως αναφέρεται, χρειάζεται να γίνουν άλλοι 1 εκατομμύριο εμβολιασμοί στους πολίτες κυρίως άνω των 50 ετών για να καταφέρουμε να δημιουργήσουμε ένα τείχος προστασίας έναντι του ιού πριν την έλευση του χειμώνα, κάτι πάντως που φαίνεται πολύ δύσκολο να υλοποιηθεί.
Με την πανδημία από τη μια να «τρέχει» και με τους εμβολιασμούς, από την άλλη, να χωλαίνουν, οι ειδικοί προειδοποιούν για δύο πολύ δύσκολους μήνες.
Σε κάθε περίπτωση, σήμερα Δευτέρα 20/9 αναμένεται να γίνουν οι ανακοινώσεις για την γ’ δόση του εμβολίου και σε ποιους αυτή θα χορηγηθεί.

Βουτιά άνω του -3% στο Χονγκ Κονγκ

Με ισχυρές απώλειες -3,38% έκλεισε ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ με τη μετοχή της Evergrande στο -10,24%.
Η Evergrande έχει μπει σε φάση διαχείρισης κρίσης καθώς προσπαθεί να συγκεντρώσει κεφάλαια για να αποπληρώσει οφειλές της σε διάφορους δανειστές, προμηθευτές και επενδυτές της.
Η εταιρεία διαχείρισης ακινήτων καλείται να καταβάλει τόκους 83,5 εκατομμυρίων δολαρίων την 23η Σεπτεμβρίου για ομολογία της που λήγει τον Μάρτιο του 2022. Θα πρέπει να πληρώσει άλλα 47,5 εκατ. δολάρια τόκους για άλλη ομολογία της που λήγει τον Μάρτιο του 2024. Εάν δεν πληρώσει μέσα σε 30 ημέρες, θα θεωρηθεί πως έχει κηρύξει στάση πληρωμών.
Οι αγορές σε Κίνα, Ιαπωνία και Νότια Κορέα είναι κλειστές λόγω αργίας

Πιέσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Πιέσεις καταγράφονται σήμερα 20/9 στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, στη σκιά της ανησυχίας για την επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας και τις προοπτικές της παγκόσμιας ανάκαμψης.
Ο φόβος κατάρρευσης της Evergrande είναι πλέον υπαρκτός, με τις αγορές παγκοσμίως να ανησυχούν για το ενδεχόμενο διάχυσης της κρίσης.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο -2%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο -2,1%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο -2,2%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο -1,9% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο -1,2%.
Στην Wall Street, τα futures του Dow Jones κινούνται στο -1,2%, του S&P 500 στο -1,1% και του Nasdaq στο -0,95%.

Πιέσεις στις τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές

Πιέσεις καταγράφονται στις τραπεζικές μετοχές με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα.
Η Εθνική διαπραγματεύεται στα 2,5080 ευρώ, με πτώση -5% με όγκο 857 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,29 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank διαπραγματεύεται στα 1,1390 ευρώ, με πτώση -2,65% με όγκο 1,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,67 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις  30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς διαπραγματεύεται στα 1,3720 ευρώ, με πτώση -3,11% με όγκο 513 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 1,72 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 19/7/2021 στα 0,079 ευρώ ή 1,29 ευρώ μετά το νέο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank διαπραγματεύεται στα 0,8408 ευρώ, με πτώση -2,57% με όγκο 1,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,12 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,05 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 469 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank βρίσκεται στα 0,0825 ευρώ, με πτώση -6,67% με όγκο 243 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 38 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος βρίσκεται στα 17,10 ευρώ, με πτώση -1,27% και κεφαλαιοποίηση 340 εκατ. ευρώ.

Απώλειες στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές

Απώλειες καταγράφει το σύνολο των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα
Την μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν Aegean -3%, Ελλάκτωρ -3%, Motor Oil, Lamda ..
Coca Cola διαπραγματεύεται στα 28,45 ευρώ, με πτώση -2,33% και  κεφαλαιοποίηση στα 10,54 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ διαπραγματεύεται στα 15,97 ευρώ, με πτώση -2,02% και αποτίμηση 7,3 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ βρίσκεται στα 9,90 ευρώ, με πτώση -1,98% και αποτίμηση 2,29 δισ. ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ βρίσκεται στα 2,5050 ευρώ, με πτώση -2,34% και κεφαλαιοποίηση 581 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ βρίσκεται στα 13,59 ευρώ, με πτώση -1,45% και  αποτίμηση 4,77 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International διαπραγματεύεται στα 15,78 ευρώ, με πτώση -0,75% και κεφαλαιοποίηση 1,24 δισεκ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ διαπραγματεύεται στα 5,65 ευρώ, με πτώση -0,88% και κεφαλαιοποίηση 1,73 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil διαπραγματεύεται στα 13,20 ευρώ, με πτώση -2,94% και κεφαλαιοποίηση 1,46 δισεκ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος βρίσκεται στα 15,22 ευρώ, με πτώση -2,75% και κεφαλαιοποίηση 2,17 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo βρίσκεται στα 13,56 ευρώ, με πτώση -2,24% και κεφαλαιοποίηση 1,85 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ διαπραγματεύεται στα 7,82 ευρώ, με πτώση -1,88% και κεφαλαιοποίηση 833 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ διαπραγματεύεται στα 1,94 ευρώ, με πτώση -3% και κεφαλαιοποίηση 728 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) βρίσκεται στα 0,0322 ευρώ, με πτώση -2,42% και κεφαλαιοποίηση 30 εκατ. ευρώ.

Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές 0,81% – Το spread Ελλάδος – Ιταλίας στις 8 μονάδες βάσης

Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 20/9 στην ελληνική αγορά ομολόγων αλλά και στις υπόλοιπες αγορές της Ευρώπης.
Ττο ενδιαφέρον στρέφεται στις 21 – 22 Σεπτεμβρίου όπου θα πραγματοποιηθεί η τακτική συνεδρίαση της FED.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 0,81% ενώ και το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 0,73%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 0,81% με το αμερικανικό 10ετές 1,35% – το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 – εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%-0,25% όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 110 μονάδες βάσης από 109 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 72 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,72% ή 72 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 8 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 56 μονάδες βάσης…

Σταθεροποίηση στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης

Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 20/9 στα ομόλογα της Ευρωζώνης
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα  20 Σεπτεμβρίου του 2021 στο 0,73%
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 20/9/2021 στο -0,29% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 0,08% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,25% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,35% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 0,73% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,23%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%

ATTICA BANK ΑΝΩΝΥΜΗ ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
0.0877
-0.79% (-0.0007)
Σύμβολο
ΑΤΤ
Συν.Όγκος
503,843
Τζίρος
42,795
Υψηλό ημέρας
0.09
Χαμηλό ημέρας
0.08
Άνοιγμα ημέρας
0.09
Προηγούμενο κλείσιμο
0.0884
Τελευταία Ενημέρωση 20/09/2021 12:52:06
Προηγούμενο κλείσιμοΤιμή10:4011:0511:5512:2012:450,0750,080,0850,090,095
ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ
890.98
-2.39% (-21.83)
Σύμβολο
ΓΔ
Συν.Όγκος
11,173,756
Τζίρος
25,034,963
Υψηλό ημέρας
902.34
Χαμηλό ημέρας
890.82
Άνοιγμα ημέρας
902.34
Προηγούμενο κλείσιμο
912.81
Τελευταία Ενημέρωση 20/09/2021 12:56:06
Τιμή10:3011:0011:3012:0012:3013:00890895900905
FTSE ΧΑ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
558.19
-3.63% (-21.04)
Σύμβολο
ΔΤΡ
Συν.Όγκος
6,962,960
Τζίρος
8,828,224
Υψηλό ημέρας
568.33
Χαμηλό ημέρας
557.99
Άνοιγμα ημέρας
568.33
Προηγούμενο κλείσιμο
579.23
Τελευταία Ενημέρωση 20/09/2021 12:55:36
Τιμή10:3011:0011:3012:0012:3013:00555560565570
Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος
2.502
-5.23% (-0.138)
Σύμβολο
ΕΤΕ
Συν.Όγκος
1,231,244
Τζίρος
3,090,791
Υψηλό ημέρας
2.539
Χαμηλό ημέρας
2.464
Άνοιγμα ημέρας
2.5
Προηγούμενο κλείσιμο
2.64
Τελευταία Ενημέρωση 20/09/2021 12:54:58
Τιμή10:4511:0011:3012:0012:452,452,4752,52,5252,55
ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ Α.Ε.Ε.
5.1
-3.23% (-0.17)
Σύμβολο
ΑΡΑΙΓ
Συν.Όγκος
33,330
Τζίρος
170,611
Υψηλό ημέρας
5.19
Χαμηλό ημέρας
5.07
Άνοιγμα ημέρας
5.19
Προηγούμενο κλείσιμο
5.27
Τελευταία Ενημέρωση 20/09/2021 12:46:05
Τιμή10:3010:5511:1511:4512:0512:405,055,15,155,2Δευτέρα, Σεπ 20, 10:53:54​● ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ Α.Ε.Ε.: 5,13333​
πηγή  bankingnews