Στο ”κόκκινο” η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο- Εισβάλλουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα οι Τούρκοι ψαράδες

Σε απόσταση αναπνοής από τη Λέσβο Τούρκοι ψαράδες
Bίντεο ντοκουμέντο με παρενόχληση ελληνικών από τουρκικά αλιευτικά συνοδευόμενα από ακταιωρούς φανερώνει τους λόγους για τους οποίους η Αθήνα προχώρησε σε διάβημα διαμαρτυρίας.

εν είναι φυσικά η πρώτη φορά που τα αλιευτικά των ”γειτόνων” προβαίνουν σε τέτοιες προκλητικές ενέργειες, καθώς όπως είχαμε αναφέρει σε παλαιότερο άρθρο μας, Τούρκοι ψαράδες «αλωνίζουν» στο Αιγαίο εδώ και καιρό, προκαλώντας σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και ζημιά στον βυθό κοντά σε ελληνικά νησιά όπως στην περίπτωση της Λέρου πριν λίγες εβδομάδες

Τα τουρκικά αλιευτικά, όπως επίσης είχαμε γράψει σε άρθρο μας στο Πενταπόσταγμα, στέλνουν την εικόνα (real picture on real time) στην Τουρκία με το μέγεθος της κινητοποίησης αλλά και τον αριθμό και το είδος των μέσων του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, ακόμη και στο μετόπισθεν. Έτσι οι Τούρκοι καμουφλάρονται με αλιευτικά σκάφη για να επεκτείνουν την εμβέλεια των κατασκοπευτικών τους μέσων ακόμα και στην καρδιά του Αιγαίου. Αυτοί οι «κατάσκοποι υψηλής τεχνολογίας», όπως ονομάζονται, είναι σε θέση να καταγράψουν σημαντικά στοιχεία για τον αντίπαλο, να φωτογραφίσουν βάσεις και στρατόπεδα, να ελέγξουν σύνορα, αλλά και να κάνουν αποστολές όπως αυτή του Καστελλόριζου όπου πέρυσι τον Σεπτέμβριο έριψαν με μπαλόνια κόκκινη μπογιά στην ελληνική σημαία, ενώ το drone έπαιζε συνεχώς τουρκικά εμβατήρια πάνω στο ακριτικό νησί».

Υπενθυμίζουμε ότι νωρίτερα σήμερα η Ελλάδα έκανε διάβημα διαμαρτυρίας στην Τουρκία για παράνομη αλιεία μέσα στα χωρικά μας ύδατα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

« Η παράνομη αλιεία εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων αποτελεί επίσης παραβίαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, πέρα από το γεγονός ότι είναι ακόμα μια παραβίαση, εκ μέρους της Τουρκίας, του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. […] Η Τουρκία, δυστυχώς, συνεχίζει ακάθεκτη την παραβατική της συμπεριφορά» αναφέρεται μεταξύ άλλων.

Το βίντεο-ντοκουμέντο

Το βίντεο, που δίνει στη δημοσιότητα ο ΣΚΑΙ, τραβήχτηκε πριν από 20 μέρες, οι ψαράδες ωστόσο στην περιοχή μιλούν για καθημερινό φαινόμενο.

Τουρκικά αλιευτικά ψαρεύουν εισβάλλοντας στα ελληνικά χωρικά ύδατα, μάλιστα προκαλούν φτάνοντας ακόμη και σε απόσταση αναπνοής από τους Έλληνες ψαράδες, τραβώντας τα δίχτυα τους.

Οι συγκεκριμένες εικόνες καταγράφηκαν πριν από περίπου 20 μέρες. Οι ντόπιοι όμως υποστηρίζουν πως αποτελούν σχεδόν καθημερινότητα το τελευταίο διάστημα και είναι περιστατικά σαν και αυτό τα οποία οδήγησαν στο ελληνικό διάβημα.

πηγή pentapostagma