Το θεατρικό έργο των Μ.Ρέππα–Θ.Παπαθανασίου «Η δίκη του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη» σε σκηνοθεσία Σ.Καραγιάννη, θα παρουσιαστεί στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού την 7η Οκτωβρίου 2021, στις 9μμ

Σκοπός της πρωτοβουλίας των δύο Ενώσεων, της Ένωσης Ελλήνων Ποινικολόγων & της Ένωσης Ελλήνων Νομικών e-Θέμις, είναι η ανάδειξη της ιστορικής-πολιτικής και νομικής σημασίας της δίκης των Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και Δημήτρη Πλαπούτα, που κατηγορήθηκαν για συνωμοσία κατά του Βασιλέως. Η δίκη διεξήχθη στο Ναύπλιο, στο επιβλητικό πρώην τζαμί σημερινό «Βουλευτικόν», την άνοιξη του 1834 και διήρκεσε συνολικά έξι εβδομάδες.

Η πρώτη αυτή «μεγάλη» δίκη της νεότερης Ελλάδας προσφέρεται για διαχρονικό προβληματισμό σχετικά με τη φυσιογνωμία του νεωτερικού ελληνικού κράτους, τα κομματικά πάθη που διχάζουν, τον ρόλο των ξένων δυνάμεων και τις παρεμβάσεις της πολιτικής εξουσίας στην απονομή της δικαιοσύνης. Η θεατρική παράσταση αναδεικνύει τη δύναμη του δικανικού λόγου και της ελεύθερης συνείδησης, συνάμα, δε, μεταφέρει το μήνυμα της ενότητας στη μακρά πορεία για την εθνική ολοκλήρωση.

Viva.gr

πηγή greece2021.gr