Χρηματιστήριο: Ανοδικά στις 874 μονάδες ξεκίνησε ο Γενικός Δείκτης

Οι γερμανικές εκλογές, ο πληθωρισμός και η α.μ.κ της ΔΕΗ θα καθορίσουν την τάση

Οι εκλογές στη Γερμανία και οι άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις τους στην Ε.Ε. , η αναζωπύρωση του πληθωρισμού μετά την εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου διεθνώς, οι εγχώριες εξελίξεις με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ είναι τα βασικά θέματα που θα απασχολήσουν το ελληνικό χρηματιστήριο αυτή την εβδομάδα

Οι γερμανικές εκλογές έχουν παγκόσμιο ενδιαφέρον ενώ η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ είναι αμιγώς εγχώριο θέμα. Ο πληθωρισμός αποτελεί και διεθνές θέμα και εγχώριο αφού η ανατίμηση τιμών και αγαθών λειτουργεί περιοριστικά στο διαθέσιμο εισόδημα.

H συγκυρία για το ελληνικό χρηματιστήριο γύρισε αρνητική μόλις την προηγούμενη εβδομάδα αφού η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στη ΔΕΗ “έπεσε βαριά” στη χρηματιστηριακή αγορά που ακόμα προσπαθεί να συνέλθει από τις αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων των τραπεζών. Βέβαια, η ανακοίνωση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου απασφάλισε και ρευστοποιήσεις στη μικρο-μεσαία κεφαλαιοποίηση μέσα σ’ αυτή την συγκυρία.

Η σημερινή συνεδρίαση θα κρίνει εάν σταματήσει το καθοδικό σερί και δούμε επιστροφή προς τις 890 μονάδες (στα επίπεδα αυτά ενεργοποιείται το ανοδικό κανάλι) ή θα δοκιμαστεί η στήριξη των 860 μονάδων στην περίπτωση που συνεχιστεί η πτώση. Σύμφωνα με πληροφορίες, η προσυνεδρίαση είχε αρκετές εντολές αγοράς σε τραπεζικά και μη τραπεζικά blue chips που ίσως δείξουν εκτόνωση των πιέσεων. Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με άνοδο 0,3% στις 874 μονάδες.

Εκτίμηση αρκετών χρηματιστών είναι ότι θα ακολουθήσουμε τις ευρωπαικές αγορές και ότι οι επιπτώσεις από την καθοδική κίνηση της μετοχής της ΔΕΗ σταδιακά θα εκτονωθούν. Oυδείς μπορεί να εκτιμήσει πότε αλλά όλοι το βλέπουν πριν την Γεν. Συνέλευση της εταιρείας. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να σταθούμε και στην ολοκλήρωση των αποτελεσμάτων α’ εξαμήνου των εισηγμένων μέσα στην εβδομάδα που δείχνουν ότι οι περισσότερες εταιρείες έχουν επιστρέψει στην κερδοφορία. Μία εξέλιξη που ίσως δεν απεικονίστηκε στο χρηματιστηριακό ταμπλό το προηγούμενο διάστημα.

Ευρωπαϊκές αγορές
Τα 5 μεγαλύτερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ξεκίνησαν ανοδικά την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας εκτιμώντας ότι μία κυβέρνηση συνεργασίας σοσιαλδημοκρατών με πράσινους ή φιλελεύθερους θα έχει καλύτερη συνεργασία με την ΕΚΤ.

πηγή imerisia