Mητσοτάκης – Μακρόν: Συμφωνία για άμεση στρατιωτική συνδρομή και 3+1 υπερσύγχρονες Belharra

Σήμερα είναι μια ιστορική ημέρα για την Ελλάδα, τη Γαλλία και την Ευρώπη»

Την άμεση στρατιωτική συνδρομή της Γαλλίας προς την Ελλάδα και αντιστρόφως, προβλέπει η συμφωνία Μητσοτάκη – Μακρόν, εφόσον υπάρξει επίθεση από τρίτη χώρα, ακόμα και αν αυτή είναι μέσα στο πλαίσιο των συμμαχιών τους (όπως π.χ. η Τουρκία που είναι μέλος του ΝΑΤΟ).

Η Ελλάδα θα παραλάβει 3+1 φρεγάτες Belhara με πλήρη εξοπλισμό αεράμυνας και ανθυποβρυχιακού πολέμου και δυνατότητες να καταρρίπτουν εναέριους στόχους σε πολύ μεγάλες αποστάσεις

Πρώτος ξεκίνησε τις ανακοινώσεις ο Εμανουέλ Μακρόν: «Οι υπουργοί μας υπέγραψαν στρατηγική εταιρική σχέση για την άμυνα και την ασφάλεια και είναι το προϊόν μιας σχέσης που έρχεται από μακριά».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι τους τελευταίους 2 μήνες εργάστηκε εντατικά με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

«Πήρατε την απόφαση να αγοράσετε τις 3 φρεγάτες και να δούμε πως θα συνεχιστεί σε βιομηχανικό επίπεδο η συνεργασία αυτή», τόνισε επίσης ο Γάλλος πρόεδρος.

Υπογράμμισε ακόμα ότι «στόχος όλων αυτών είναι η αμυντική ανεξαρτησία της Ευρώπης και θα είμαστε πιο αποτελεσματικοί αν δράσουμε από κοινού για την σχέση αυτή».

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Ο κ. Μακρόν έκανε λόγο για εμβάθυνση της συνεργασίας στα στρατηγικά διακυβεύματα στο στρατιωτικό κομμάτι, κάτι που μεταφράζεται -όπως είπε- από την ελληνική απόφαση να αποκτήσει τα αεροσκάφη Rafalle και την απόφαση να αποκτήσει τρεις φρεγάτες τύπου Belharra που θα κατασκευαστούν στη Γαλλία.

«Αυτή η συνεργασία εγγράφεται στο αμοιβαίο σχέδιο των δικών μας δεσμεύσεων στο επίπεδο ΕΕ και ΝΑΤΟ επεκτείνοντας και ενδυναμώνοντας τις σχέσεις για την προστασία της δικής μας περιοχής επ’ ωφελεία της ειρήνης και της ασφάλειας στη Μεσόγειο και στα Βαλκάνια» ανέφερε ο κ. Μακρόν.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας εξέφρασε την αλληλεγγύη του στον ελληνικό λαό για τον ισχυρό σεισμό που έγινε στην Κρήτη.

Παίρνοντας τον λόγο ο πρωθυπουργός είπε ότι «αποφασίσαμε την αμοιβαία συνδρομή και την κοινή δράση σε όλα τα πεδία. Η απόφαση για την εγκαθίδρυση αμυντικής σχέσης ενισχύει μια πραγματικότητα που είναι γνωστή σε όλους ότι Ελλάδα και Γαλλία έχουν ισχυρή σχέση που υπερβαίνει τις υποχρεώσεις της μιας έναντι της άλλης στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε επίσης ότι η επιλογή αυτή έχει και έναν χαρακτήρα ευρωατλαντικό γιατί αφορά δύο εταίρους στην ΕΕ αλλά και δύο συμμάχους στο ΝΑΤΟ. «Και μια Ευρώπη η οποία ενισχύει την άμυνά της ενισχύει εντέλει και την ίδια της διατλαντική συμμαχία» είπε.

Στην συνέχεια υπογράμμισε ότι η σύνδεση των δύο χωρών διατρέχει τους αιώνες αλλά και τον ευρωπαϊκό πολιτισμό, «γιατί αυτός όπως πολύ ωραία το ανέφερες και εσύ, δεν θα μπορούσε να υπάρξει χωρίς τα θεμέλια της αρχαίας ελληνικής σκέψης. Ούτε όμως και να αναπτυχθεί χωρίς τον γόνιμο άνεμο του γαλλικού διαφωτισμού» είπε.

Επιπλέον τόνισε ότι «έχει τον δικό του ξεχωριστό συμβολισμό το γεγονός ότι υπογράφουμε τώρα αυτή τη σημαντική συμφωνία 200 χρόνια μετά την έναρξη του αγώνα για να γίνει η πατρίδα μου ελεύθερο κράτος, ένας αγώνας που δεν θα είχε ευτυχή κατάληξη χωρίς την στήριξη και της Γαλλίας».

Στο ερώτημα αν θα επηρεαστούν από την συμφωνία οι σχέσεις της Ελλάδας με τις ΗΠΑ ή το ΝΑΤΟ ο πρωθυπουργός είπε ότι η συμφωνία αυτή δεν ανταγωνίζεται τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ αλλά λειτουργεί στο πλαίσιο της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

«Η Ελλάδα θα υπογράψει μια πενταετή συμφωνία στον τομέα της άμυνας και της εξωτερικής πολιτικής με τις ΗΠΑ. Υπάρχουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις από την πλευρά της Γαλλίας για το χρονικό όριο που έχει τεθεί. Επιλέξαμε τις γαλλικές φρεγάτες γιατί αυτή ήταν η εισήγηση του Πολεμικού μας Ναυτικού.

Τα πλοία αυτά θα χτιστούν σε γαλλικά ναυπηγεία αλλά θα μπορέσει και η ελληνική αμυντική βιομηχανία να συνεισφέρει και έτσι θα υπάρχει και ελληνική προστιθέμενη αξία. Η συμφωνία αυτή δεν είναι αντιστάθμισμα σε άλλες σχέσεις που έχει η χώρα.

Οι ευρωπαίοι πρέπει να πάψουν να είναι αφελείς. Όταν έχουμε ένταση και μας πιέζουν οι μεγάλες δυνάμεις το να αντιδράσουμε και να δείξουμε ότι και εμείς έχουμε ισχύ και δύναμη δεν είναι κλιμάκωση της βίας αλλά είναι άμυνα.

Οι ΗΠΑ είναι σύμμαχοι της Γαλλίας, έχουμε τεράστια ιστορική φιλία αλλά τα τελευταία 10 χρόνια οι ΗΠΑ έχουν στραφεί γύρω από τον εαυτό τους. Να είμαστε ρεαλιστές και να προστατεύσουμε τον εαυτό μας. Δεν είναι υποκατάσταση αλλά αναλαμβάνουμε την ευθύνη μας για εμάς τους ίδιους και προστατεύουμε τον εαυτό μας».

πηγή vradini