Ματέρα: Η «στοιχειωμένη» ιταλική πόλη που αγαπούν οι σκηνοθέτες

Έχει χαρακτηριστεί από την Unesco ως μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Την έχουν επισκεφτεί από τον κινηματογραφικό Ιησού μέχρι τον Ντάνιελ Κρεγκ, ο οποίος ως Τζέιμς Μποντ ελίσσεται με την Aston Martin DB5 στα στενά δρομάκια, ενώ το περασμένο καλοκαίρι φιλοξένησε τη G20 των υπουργών Εξωτερικών.

Ο λόγος για την πόλη Ματέρα, στη νότια Ιταλία.

Διαβάστε επίσης

⇒Διαδρομές στη Ματέρα

⇒Ματέρα: Σαν στοιχειωμένη

matera-i-stoicheiomeni-italiki-poli-poy-agapoyn-oi-skinothetes0

Πολλοί σκηνοθέτες την έχουν “βαφτίσει” Μικρή Ιερουσαλήμ ενώ το 1964 ο Πιερ Πάολο Παζολίνι σκηνοθέτησε τη ζωή του Ιησού στην ταινία “Το κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο”.

Επίσης, το 2003, η ιταλική ταινία τρόμου “Io non ho paura” (Εγώ δεν φοβάμαι), σε σκηνοθεσία Γκαμπριέλε Σαλβατόρες, είχε γυριστεί στην περιοχή.

Αλλά και το 2004 για τις ανάγκες της ταινίας τα “Πάθη του Χριστού’ με τον Μελ Γκίμπσον, ο σκηνοθέτης είχε κάνει γυρίσματα στην εκκλησία “Σαν Νίκολα Ντέι Γκρέτσι” καθώς και σε άλλες τοποθεσίες.

Η πόλη Ματέρα βρίσκεται στην περιοχή Μπαζιλικάτα, μια από τις φτωχότερες στην Ιταλία που επλήγη πολύ από τα lockdown. Ο δήμαρχος Ντομένικο Μπενάρντι, μέλος του ιταλικού κόμματος “Πέντε Αστέρων” που ανέλαβε καθήκοντα τον Οκτώβριο του 2020, είναι αισιόδοξος για το ενδιαφέρον που θα προσελκύσει η ταινία του Τζέιμς Μποντ σχετικά με την πόλη.

“Ο κινηματογράφος αγκάλιαζε πάντα την πόλη μας, τώρα περισσότερο από ποτέ”, είπε ο Μπενάρντι.

“Από το καλοκαίρι του 2017 έως τους πρώτους μήνες του 2021, υποδεχτήκαμε περισσότερες από 140 ιταλικές και διεθνείς εταιρείες παραγωγής, ακόμη και κατά τη διάρκεια του lockdown. Όλη αυτή η έκθεση φέρνει επίσης μια σειρά πολιτιστικών, κοινωνικών και τουριστικών ευκαιριών. Αυτό σημαίνει ότι ο τουρισμός φέρνει πλεονεκτήματα και οφέλη σε ολόκληρη την περιοχή, από άμεσες και έμμεσες πηγές. Ο τουρισμός λοιπόν έχει μεγάλη σημασία και τον καλωσορίζουμε”.

Όσο για τη διαμονή αυτή κι αν είναι η απόλυτη κινηματογραφική εμπειρία καθώς πρώην σπηλιές έχουν μετατραπεί σε ατμοσφαιρικά δωμάτια ξενοδοχείων.

Πηγή: Guardian