Απελεύθερος: Τα καλά νέα για ΜΟΗ, ΕΛΠΕ, η έκπληξη στη ΔΕΗ, o «hot» ΕΛΛΑΚΤΩΡ και η παραίτηση Λαζαρίδη

Η αλλαγή περιβάλλοντος που προκαλεί η εκτόξευση στις τιμές των πρώτων υλών, του κόστους μεταφορών και του ενεργειακού κόστους, σε συνδυασμό με την ΑΜΚ της ΔΕΗ και την ταχύτερη, φέτος, είσοδο στη περίοδο αναδιάρθρωσης θέσεων, δημιουργούν ενδιαφέρον σκηνικό στο Χ.Α.

Αναφερθήκαμε στους λόγους, που ενδέχεται να δούμε τακτικές «short ΟΤΕ –long ΔΕΗ», στις πωλήσεις μετοχών ΜΥΤΙΛ από Fidelity και στην βραχυπρόθεσμη πίεση, που προκαλεί στον τίτλο της Lamda η ανάγκη της Helikon να δημιουργήσει ρευστότητα, για την ΑΜΚ της ΔΕΗ ( Απελεύθερος 1 Οκτωβρίου).

Σήμερα θα επικεντρωθούμε σε Ενέργεια και Κατασκευές.

Διυλιστήρια: Τις τελευταίες δύο εβδομάδες ενισχύθηκαν τα περιθώρια διύλισης. Ταυτόχρονα, ενισχύθηκε η -καθηλωμένη εδώ και μήνες- ζήτηση για κηροζίνη, εξαιτίας της απόφασης των ΗΠΑ να απελευθερώσουν τα ταξίδια από/προς Ευρώπη και της αυξημένης διακίνησης εμπορευμάτων, μέσω αερομεταφορών.

ΜΟΗ και ΕΛΠΕ θέτουν υποψηφιότητα υπεραπόδοσης, έναντι της αγοράς, το επόμενο διάστημα.

Ενέργεια/Κατασκευές: Η εκτίναξη της τιμής φυσικού αερίου δημιουργεί σκηνικό ισχυρής βραχυπρόθεσμης πίεσης στο κεφάλαιο κίνησης και τα περιθώρια κέρδους.

Για τις Κατασκευαστικές, με σημαντικά έργα στο εξωτερικό, η πίεση είναι μεγαλύτερη καθώς οι συμβάσεις δεν επιτρέπουν τη μετακύληση του αυξημένου κόστους. Η Άβαξ έδωσε μια σχετική προειδοποίηση ( Απελεύθερος 29 Σεπτεμβρίου).

ΔΕΗ: Η διενέργεια της ΑΜΚ, εν μέσω ενεργειακής κρίσης, αποτελεί παράγοντα ρίσκου. Το ιδιαίτερο timing έκανε ΔΕΗ, κυβέρνηση και συμβούλους να ορίσουν το minimum ύψος της AMK (750 εκατ. ευρώ) και αν δημιουργηθούν συνθήκες, για να αντληθούν ως 1,2 δισ. ευρώ, να το πράξουν.

Πλέον, υπάρχει μικρό buffer, έναντι της επιθυμητής τιμής διάθεσης (8,35 ευρώ), μετά τις πληροφορίες για κάλυψη 500 με 600 εκατ. ευρώ από το «σκιώδες» βιβλίο. Ο ένας από την υπό εκκόλαψη ομάδα βασικών επενδυτών αποτελεί βαρύ όνομα στην αγορά διαχείρισης κεφαλαίων.

ΑΔΜΗΕ: Δυνατό το Β΄ τρίμηνο, χάρη στην αυξημένη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας και το χαμηλότερο φορολογικό συντελεστή. Κατά 4,9% αυξήθηκαν τα EBITDA, κατά 32% τα καθαρά κέρδη.

Καταλύτης επανεκτίμησης αξίας ενδεχόμενη πώληση μειοψηφικού ποσοστού της «Αριάδνης» σε υψηλά επίπεδα.

ΤΕΝΕΡΓ: Από το υψηλό των 13,08 ευρώ ( 15 Απριλίου) ως σήμερα η μετοχή έχει κινηθεί πλαγιοκαθοδικά, ενδεικτικό απουσίας ισχυρού αγοραστικού ενδιαφέροντος.

Στα 810 εκατ. ευρώ ο δανεισμός στα 310,7 εκατ. ευρώ τα ταμειακά διαθέσιμα, εκ των οποίων τα 65,9 εκατ. ευρώ αφορούν σε δεσμευμένες καταθέσεις.

 

Έτσι, ο καθαρός δανεισμός διαμορφώνεται σε 436,5 εκατ. ευρώ, ενώ τα επαναλαμβανόμενα EBITDA εξαμήνου ανήλθαν σε 68 εκατ. ευρώ.

ΓΕΚ: Αντίστοιχη είναι η εικόνα της μητρικής. Τα υψηλά εξαμήνου (10,6 ευρώ) εγγράφηκαν τον Απρίλιο και έκτοτε διολισθαίνει. Την περασμένη Παρασκευή έκλεισε στα 9,21 ευρώ, ενώ μερικές συνεδριάσεις πριν είχε δώσει χαμηλό 6μήνου στα 8,59 ευρώ.

Καθαρός δανεισμός 1,22 δισ. ευρώ με EBITDA 136,3 εκατ. ευρώ και δεσμευμένοι λογαριασμοί τραπεζικών καταθέσεων 111,6 εκατ. ευρώ. Τα αδιάθετα κεφάλαια του ΚΟΔ των 500 εκατ. ευρώ ανερχόταν στις 30/6 σε 399,65 εκατ. ευρώ.

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Ο τίτλος έδωσε το υψηλό 6μήνου (1,599 ευρώ) τον Αύγουστο, ως απόρροια της αλλαγής συσχετισμών, που προκάλεσε η ολοκλήρωση της ΑΜΚ. Οι εφοπλιστές αύξησαν το ποσοστό τους, μέσω της ΑΜΚ, αιφνιδιάζοντας τους Ολλανδούς (Απελεύθερος 10 Αυγούστου).

Ακολούθησε μια μικρή περίοδος αγορών από τις δύο πλευρές (Απελεύθερος 17 Αυγούστου) που κράτησε ως το τέλος Αυγούστου. Έκτοτε, η τιμή υποχωρεί καθώς οι εφοπλιστές, κατέχοντας πλέον πέριξ του 30%, μπορούν να μπλοκάρουν με σχετική ασφάλεια όσες αποφάσεις γενικής συνέλευσης απαιτούν αυξημένη πλειοψηφία (2/3).

Ως εκ τούτου, σταμάτησαν τις αγορές.

ΕΛΛΑΚΤΩΡ II: Ο τίτλος παραμένει, στη σφαίρα των καθοδηγούμενων από συμβάντα (event-driven).

Αν το Δικαστήριο κάνει δεκτή την αίτηση των εφοπλιστών, για ακύρωση της απόφασης της τελευταίας γενικής συνέλευσης, η οποία εξουσιοδότησε για 5 έτη το Δ.Σ να προβαίνει σε ΑΜΚ, χωρίς νέα έγκριση από μετόχους, οι Ολλανδοί θα υποχρεωθούν να διαπραγματευτούν με τους εφοπλιστές.

Και λογικά οι εφοπλιστές θα πωλήσουν ακριβά μέρος ή το σύνολο της θέσης.

Αν η αίτηση απορριφθεί, ανοίγει ο δρόμος για την υλοποίηση του βασικού σχεδιασμού των Ολλανδών, με κινήσεις που θα αλλάξουν ριζικά τον όμιλο.

EXAE: Συνεχίζεται η άκομψη πίεση, από πλευράς κυβέρνησης, για την …οικειοθελή αποχώρηση του προέδρου του Χ.Α, Σ. Λαζαρίδη και πιθανώς να ευοδωθεί.

Αν συμβεί, θα αποτελέσει σοβαρή εκτροπή σε επίπεδο εταιρικής διακυβέρνησης καθώς οι μέτοχοι όχι μόνο εξέλεξαν νέο Δ.Σ πριν από μερικούς μήνες, αλλά ενέκριναν και μπόνους. Υπενθυμίζεται ότι οι τραπεζικές ΑΕΔΑΚ κατέχουν ελάχιστο ποσοστό της ΕΧΑΕ. Οι τράπεζες απευθείας δεν έχουν μετοχές.

Δεν μπορείς να ευαγγελίζεσαι την προώθηση της εταιρικής διακυβέρνησης για να προσελκύσεις επενδύσεις και να την ξεχνάς όποτε αυτό βολεύει.

 

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.

πηγή nextdeal