Live η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα: Κακή η συμφωνία – Ψωνίζετε φρεγάτες σαν να ψωνίζετε γραβάτες

Στο βήμα της Βουλής βρίσκεται ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Π-Σ, Αλέξης Τσίπρας στο πλαίσιο της συζήτησης για την αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία.

Ο κ. Μητσοτάκης μας εγκάλεσε για ανευθυνότητα σε κρίσιμα εθνικά θέματα, είπε ξεκινώντας την ομιλία του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Ειλικρινά σκεφτόμουν, “Ποιος μιλάει”;», αναρωτήθηκε.

«Πάει πολύ αυτό το εμπόριο του κίβδηλου πατριωτισμού» είπε, τονίζοντας ότι πρέπει να μιλήσουμε τη γλώσσα της αλήθειας και θα κριθούμε από την ιστορία και τους πολίτες.

Η ελληνογαλλική συμφωνία είναι κατά την άποψή μας κακή, συνέχισε, λέγοντας ότι η κυβέρνηση παρουσιάζει σήμερα ένα νέο δόγμα για την περιοχή, που απομακρύνεται από τις πάγιες θέσεις που είχαμε στην εξωτερική πολιτική, κάνοντας λόγο για συναίνεση σε εξωφρενικές δαπάνες και μια λάθος κατεύθυνση στην εξωτερική μας πολιτική.

«Αυτή τη συναίνεση δεν θα τη δώσουμε», τόνισε.

«Δικές σας κυβερνήσεις χρεοκόπησαν τη χώρα», συνέχισε. «Βγάλαμε τη χώρα από αυτή τη δύσκολη θέση. Όταν διαπραγματευόμασταν εμείς είχαμε στο μυαλό μας την αναγκαιότητα για επαρκή άμυνα, αλλά και το τελευταίο ευρώ του Έλληνα φορολογούμενου», συνέχισε ο κ. Τσίπρας.

«Ο κ. Μητσοτάκης νομίζει ότι τα χρήματα του ελληνικού λαού είναι περιουσία της οικογένειάς του και μπορεί να τα ξοδεύει όπως αγοράζει γραβάτες», είπε σε κάποιο σημείο της ομιλίας του αναφερόμενος στον πρωθυπουργό.

«Είμαστε εδώ και θα ελέγξουμε μέχρι τέλους και το τελευταίο ευρώ του Έλληνα φορολογούμενου που βγαίνει από το δημόσιο ταμείο», συνέχισε. «Την περίοδο της δικής σας διακυβέρνησης το χρέος ξαναπήγε πάνω 110% και την ίδια στιγμή αυξάνετε τη χρηματοδότηση της άμυνας κατά 41% εν μέσω πανδημίας. Τόσο πατριώτες είστε εσείς και εμείς δεν είμαστε; Κι αφού είστε τόσο γιατί όταν το Όρουτς Ρέις έκανε βόλτες λέγατε ότι το πήραν τα κύματα;».

Αναφερόμενος στη συμφωνία, ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό ρώτησε: «Ήθελα να σας ρωτήσω, τι άλλαξε από το καλοκαίρι που λέγατε ότι η συμφωνία είναι πάνω από τις οικονομικές μας δυνατότητες;».

Αμέσως μετά λαμβάνει το λόγο η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά, ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος και ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25 Γιάνης Βαρουφάκης.

Εάν θελήσουν, έχουν την δυνατότητα και δευτερολογιών.

Μετά τους πολιτικούς αρχηγούς θα υπάρξει και ένας επιπλέον κύκλος ομιλητών βουλευτών, ένας από κάθε κοινοβουλευτική ομάδα, ενώ θα τοποθετηθεί και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Αργά το απόγευμα αναμένεται η συζήτηση να έχει ολοκληρωθεί και να ξεκινήσει η διεξαγωγή της ονομαστικής ψηφοφορίας.

Η Κύρωση της Συμφωνίας με την Γαλλία εισάγεται στην Ολομέλεια από την Επιτροπή Εθνικής ‘Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής με την θετική ψήφο της ΝΔ, του ΚΙΝΑΛ και της Ελληνικής Λύσης ενώ την καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ 25.

πηγή cnn.gr