Σε βέρτιγκο η Τουρκία μετά την ελληνογαλλική συμφωνία: Θέμα χρόνου η αντίδραση της Άγκυρας – Σκηνικό έντασης με 3 πολεμικά πλοία

Η Τουρκία στήνει σκηνικό έντασης με τρία πολεμικά πλοία. Έξαλλοι με τον Μακρόν οι Τούρκοι.

Μένεα πνέουν στην Άγκυρα κατά του Εμανουέλ Μακρόν μετά την ελληνογαλλική συμφωνία, αλλά και για τις δηλώσεις του για το Οθωμανικό παρελθόν της Αλγερίας.

O Μακρόν δήλωσε ότι «υπήρξε αποικισμός πριν από τη γαλλική αποικιοκρατία» στην Αλγερία, παραπέμποντας στην οθωμανική παρουσία στη χώρα μεταξύ 1514 και 1830.

Advertisement

«Η οικοδόμηση της Αλγερίας ως έθνους είναι ένα φαινόμενο που αξίζει να παρακολουθήσετε… Τι υπάρχει για το έθνος της Αλγερίας πριν από τον γαλλικό αποικισμό; Αυτό είναι το ερώτημα», δήλωσε ο Μακρόν. «Υπήρχαν προηγούμενοι αποικισμοί. Με γοητεύει η ικανότητα της Τουρκίας να κάνει τους ανθρώπους να ξεχάσουν εντελώς τον ρόλο που έπαιξε στην Αλγερία και την κυριαρχία που άσκησε, και να εξηγεί ότι είμαστε οι μόνοι αποικιοκράτες. Είναι υπέροχο. Οι Αλγερινοί το πιστεύουν», ανέφερε.

Απάντηση Τσαβούσογλου
Όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου απάντησε στον Γάλλο πρόεδρο: «Σε τέτοιες συζητήσεις είναι λανθασμένη η προσπάθεια της Γαλλίας γιατί έχει αποικιοκρατικό παρελθόν, και κάνει φτηνές προσεγγίσεις λαϊκιστικές προσεγγίσεις. Να τα λέει στο πρόσωπο μας, όχι πίσω από την πλάτη μας όπως κάνει ο πρόεδρος μας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Όπως είναι ωστόσο προφανές, η ουσία του μεγάλου εκνευρισμού της Άγκυρας είναι η ιστορική συμφωνία Αθήνας – Παρισιού, και τις επόμενες ώρες έπονται έντονες τουρκικές αντιδράσεις.

«Μπαρούτι» το Αιγαίο
Την ίδια ώρα η Τουρκία στήνει σκηνικό έντασης με τρία πολεμικά πλοία. Είναι κινήσεις που Ελλάδα και Κύπρος μελετούν από την πρώτη στιγμή που τα πλοία της Τουρκίας μπήκαν στην Κυπριακή ΑΟΖ, αφού ίσως ο Ερντογάν σχεδιάσει να τραβήξει στα άκρα την ένταση.

Τα τουρκικά πλοία, δύο φρεγάτες και μία κορβέτα, μπήκαν στην περιοχή που έχει δεσμευθεί για έρευνες του Nautical Geo, και δεν αφήνουν τίποτα να πλησιάσει. Το ίδιο το πλοίο είναι αγκυροβολημένο ανοικτά του λιμανιού Λάρνακας και ετοιμάζει τις επόμενες κινήσεις του σε συνεννόηση με την Κύπρο.

Η περιοχή μυρίζει μπαρούτι, αφού σε κοντινή απόσταση εντός της ελληνικής ΑΟΖ, διεξάγεται η άσκηση «Ευνομία» με τη συμμετοχή ναυτικών και εναέριων μέσων από Ελλάδα, Κύπρο, Γαλλία και Ιταλία με αεροσκάφη από την Ελλάδα και την Γαλλία να πετούν στην περιοχή της παράνομης τουρκικής Νavtex.

Στα κοινωνικά δίκτυα, ρίχνοντας λάδι στην φωτιά, Τούρκοι δημοσιεύουν και φωτογραφίες από την μεταφορά αρμάτων στα Κατεχόμενα.

Οι κινήσεις του Σουλτάνου πλέον είναι εντελώς απρόβλεπτες αφού η εσωτερική πίεση μεγαλώνει και ο Ερντογάν ψάχνει τρόπο να αλλάξει την ατζέντα . Η αντιπολίτευση υποστηρίζει πλέον ανοιχτά πως η υγεία του Ερντογάν έχει γίνει πλέον ζήτημα εθνικής ασφάλειας λίγες ημέρες μετά το δημοσίευμα του Foreign Policy που ανέφερε πως «μπορεί να είναι πολύ άρρωστος για να συνεχίσει να ηγείται της Τουρκίας». Την ίδια ώρα χωρίς εντυπωσιακά αποτελέσματα όπως ήταν αναμενόμενο ολοκληρώθηκαν οι διερευνητικές.

Και ενώ οι διπλωμάτες κρατούν μυστικό το περιεχόμενο και τους τόνους χαμηλά ο Χουλουσί Ακάρ ξανακατηγόρησε την Ελλάδα πως προσπάθησε να παραβιάσει περιοχές λίγα μίλια μακριά από την Κρήτη ενώ ο Ομέρ Τσελίκ χαρακτήρισε την «Γαλάζια Πατρίδα» κόκκινη γραμμή για την Τουρκία.

Την ίδια στιγμή, νέα δημοσκόπηση δείχνει πως οι συμμαχίες που έχουν διαμορφωθεί δείχνουν πτώση του Ερντογάν. Συγκεκριμένα, το κόμμα του έχασε 3,4% μονάδες.

Στον τουρκικό Τύπο σημειώθηκαν διαμαρτυρίες για τη μετάβαση του υφυπουργού Άμυνας Νίκου Χαρδαλιά στις Οινούσσες, μετά την άσκηση Παρμενίων 21.

Πηγή newpost