H νέα φουτουριστική Αθήνα – 23 εντυπωσιακά, ντιζαϊνάτα, κτίρια που αλλάζουν την όψη της πόλης [εικόνες]

Η αρχιτεκτονική μεταμορφώνει σταδιακά την Αθήνα. Εκτός από το τεράστιο έργο ανάπλασης της Αθηναϊκής Ριβιέρας που θα αλλάξει ριζικά το παραθαλάσσιο τμήμα της πόλης, ολοκαίνουρια κτίρια που είτε έχουν ήδη κατασκευαστεί είτε είναι υπό κατασκευή, θα μεταμορφώσουν την πρωτεύουσα με ένα ιδιαίτερο design που έρχεται από το μέλλον.

Ιδιωτικές κατοικίες-γλυπτά με αεροδυναμικές καμπύλες και έντονες γωνίες, εντυπωσιακά κτίρια που μοιάζουν με hi-tech διαστημόπλοια που ήρθαν από το διάστημα, αναπλάσεις μεγάλων εκτάσεων, super design ξενοδοχεία… Η Αθήνα βρίσκεται σε έναν δημιουργικό οργασμό που θα αλλάξει την όψη της. Η πρωτεύουσα μέσα στα επόμενα χρόνια θα μεταμορφωθεί χάρη στην αρχιτεκτονική σε μια λαμπερή ευρωπαϊκή πόλη που θα παντρεύει την κλασική ομορφιά του χθες με το φουτουριστικό design του αύριο.

 Το συγκρότημα κατοικιών Golf Apartments του αρχιτεκτονικού γραφείου Omniview.

Κορυφαίοι αρχιτέκτονες διεθνούς φήμης στην Αθήνα
Η αναγέννηση της Αθηναϊκής Ριβιέρας, με προεξέχον έργο το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Ελληνικό από τη Lamda Development, είναι το μεγάλο project που αδιαμφισβήτητα αποτελεί τον πυρήνα στη μεταμόρφωση της πόλης. Ένα έργο που έχει ήδη τραβήξει το ενδιαφέρον των media διεθνώς, χάρη στο διάσημο αρχιτεκτονικό γραφείο Fοster + Partners του θρυλικού, πολυβραβευμένου Βρετανού αρχιτέκτονα Norman Foster, το οποίο υπογράφει τα σχέδια για τον εντυπωσιακό Marina Tower, έναν ουρανοξύστη ύψους 200 που θα διαθέτει 45 ορόφους με 200 υπερπολυτελή διαμερίσματα. Ο εντυπωσιακός ουρανοξύστης Marina Tower από τη Lamda Development, σε σχέδια του θρυλικού αρχιτεκτονικού γραφείου Fοster + Partners, στο Ελληνικό, αποτελεί το πιο σημαντικό έργο στην αναγέννηση της Αθήνας.

Ο εντυπωσιακός ουρανοξύστης Marina Tower από τη Lamda Development, σε  σχέδια του θρυλικού αρχιτεκτονικού γραφείου  Fοster + Partners, στο  Ελληνικό, αποτελεί το πιο σημαντικό έργο στην αναγέννηση της Αθήνας.

Ο εντυπωσιακός ουρανοξύστης Marina Tower από τη Lamda Development, σε σχέδια του θρυλικού αρχιτεκτονικού γραφείου Fοster + Partners, στο Ελληνικό, αποτελεί το πιο σημαντικό έργο στην αναγέννηση της Αθήνας.
Στα Νότια Προάστια, ξεχωρίζει επίσης η ανάπλαση του Φαληρικού Δέλτα από τον βραβευμένο, διεθνούς φήμης, Ιταλό αρχιτέκτονα Renzo Piano. Το οικολογικό πάρκο έκτασης 220 στρεμμάτων θα ενώνει το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας με το εμβληματικό κτίριο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και της Εθνικής Βιβλιοθήκης στο πάρκο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

 Το σχέδιο ανάπλασης του Φαληρικού Δέλτα από τον διάσημο αρχιτέκτονα Renzo Piano.

Κτίρια μεγάλης κλίμακας με εντυπωσιακή αρχιτεκτονική
Φουτουριστικά συγκροτήματα γραφείων, ουρανοξύστες, αναπλάσεις παλιών βιομηχανικών εγκαταστάσεων δημιουργούν πάντα ένα εντυπωσιακό εφέ, αναβαθμίζοντας δραστικά την ευρύτερη περιοχή όπου βρίσκονται. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το πάρκο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος που με την ανάπλαση του παλιού Ιπποδρόμου άλλαξε την όψη της Καλλιθέας ή το νέο κτίριο της Εθνικής Πινακοθήκης που ανανέωσε τη Βασιλίσσης Σοφίας.

Το συγκρότημα γραφείων Syggrou Office Complex στη Λεωφόρου Συγγρού από την Dimand και τα αρχιτεκτονικά γραφεία Bennetts Associates και Divercity Architects.

Δύο τέτοια νέα έργα μεγάλης κλίμακας αναμένονται από την εταιρεία Dimand, την οποία γνωρίσαμε από πολύ ωραίες αρχιτεκτονικές δημιουργίες με φουτουριστικό σχεδιασμό, όπως το σπειροειδές κτίριο της ναυτιλιακής εταιρείας πίσω από το Ωνάσειο, την αναμόρφωση το παλιό εργοστασίου της καπνοβιομηχανίας Παπαστράτος στον Πειραιά και τα γραφεία της Cosmote TV στην Κηφισιά που μοιάζει με διαστημικό αντικείμενο σε Sci-Fi ταινία

Το κτίριο Syggrou Office Complex θα είναι ένα πράσινο κτίριο που θα σέβεται το περιβάλλον.

Το πρώτο πρότζεκ της Dimand είναι το κτιριακό συγκρότημα γραφείων Syggrou Office Complex στη Λεωφόρου Συγγρού. Την αρχιτεκτονική μελέτη υπογράφουν οι Bennetts Associates και Divercity Architects. Πρόκειται για ένα κτίριο 15.600 τμ που θα λειτουργεί ακολουθώντας τους σύγχρονους κανόνες βιωσιμότητας και θα διαθέτει έναν κατάφυτο κήπο καθώς και πράσινη στέγη. Το έργο θα ολοκληρωθεί την άνοιξη του 2022.

 

Ο Πύργος του Πειραιά θα μεταμορφωθεί σε ένα εντυπωσιακό ουρανοξύστη που συνομιλεί με τη φύση.

Το δεύτερο έργο της Dimand σε κοινοπραξία με τις Prodea Investments και EBRD, είναι η αναγέννηση του θρυλικού ουρανοξύστη στο λιμάνι του Πειραιά. Ο Piraeus Tower με 22 ορόφους, συνολικής έκτασης 32.650 τ.μ. που θα φιλοξενεί γραφεία επιχειρήσεων, θα κατασκευαστεί με ευαισθησία για το περιβάλλον ώστε να έχει πράσινο, οικολογικό αποτύπωμα.

Το προπολεμικό κτίριο Prodea στο κέντρο της Αθήνας που αναγεννήθηκε από το αρχιτεκτονικό γραφείο Urban Soul Project.

Το έργο Prodea έκτασης 3500 τετραγωνικών στην οδό Χρυσοσπηλιωτίσσης στο κέντρο, αποτελεί ένα κόσμημα της Αθήνας που φέρει την υπογραφή του αρχιτεκτονικού στούντιο Urban Soul Project.

Η ρεσεψιόν του κτιρίου Prodea.

Πρόκειται για ένα προπολεμικό κτίριο με διατηρητέα όψη αλλά και έντονα διακοσμητικά στοιχεία που παρέμειναν, το οποίο μεταμορφώθηκε σε ένα σύγχρονο συγκρότημα γραφείων για την εταιρεία Prodea Investments headquarters.

 

Η αίθουσα αναμονής του κτιρίου Prodea μοιάζει με μοντέρνα γκαλερί.

Το Prodea που διαθέτει πιστοποίηση αειφορίας και είναι κατασκευασμένο ώστε να παρέχει υψηλές συνθήκες διαβίωσης στους εργαζόμενους, διαθέτει υπόγειο, ισόγειο, μεσώροφο, δύο τυπικούς ορόφους, δύο εσοχές, εξώστη και δώμα με θέα την Ακρόπολη.

Φουτουριστικές κατοικίες που κόβουν την ανάσα
Μονοκατοικίες ή υπερσύγχρονα συγκροτήματα κατοικιών ξεφυτρώνουν μέσα στην πόλη, ανάμεσα σε γκρίζες πολυκατοικίες ή βίλες με μονότονο σχεδιασμό που μοιάζουν λες και βγαίνουν από το ίδιο καλούπι. Με ιδιαίτερο design, καμπύλες, γραμμές και εντυπωσιακά σχήματα, είναι σαν γιγαντιαία γλυπτά σμιλεμένα από hi-tech εύπλαστα υλικά. Παραπέμπουν σε έναν μελλοντικό κόσμο, βγαλμένο από ταινία επιστημονική φαντασίας. Πολλά από αυτά τα βλέπεις και νομίζεις ότι είναι μακέτες, ότι δεν θα γίνουν ποτέ πραγματικά σπίτια στα οποία θα ζήσουν αληθινοί άνθρωποι.

Κατοικία χτισμένη στο σχήμα του διαμαντιού στη Βούλα από τον αρχιτέκτονα Παύλο Χατζηαγγελίδη, του γραφείου 314 Architecture Studio.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι κατοικίες του αρχιτέκτονα Παύλου Χατζηαγγελίδη, δημιουργού του γραφείου 314 Architecture Studio που φημίζονται για τα αεροδυναμικά σχήματα και τον ευρηματικό σχεδιασμό

Η πολυκατοικία H_34 στη Βούλα  του 314 Architecture Studio μοιάζει με παγόδα.

Το συγκρότημα H_34 στη Βούλα μοιάζει με ένα αφηρημένο σύγχρονο γλυπτό. Ο αρχιτέκτονας άντλησε έμπνευση από τις παγόδες της Άπω Ανατολής και τους ιαπωνικούς κήπους.

 Η φουτουριστική κατοικία  Η_50 στα Πετράλωνα, αποτελεί έκπληξη στους επισκέπτες της περιοχής.

Το κτίριο διαμερισμάτων Η_50 στα Πετράλωνα που κατασκευάστηκε σε ένα γωνιακό οικόπεδο και γι αυτό σχεδιάστηκε ώστε να μοιάζει με ένα πολυπρισματικό γλυπτό με έξι πλευρές, αποτελούμενες από επίπεδες και κοίλες επιφάνειες, σαν γεωμετρικό σχήμα.

Σε ένα λόφο στο Πανόραμα Βούλας υπάρχει ένα σπίτι του γραφείου 314 Architecture Studio που παίζει έξυπνα με τη γεωμετρία.

Η μονοκατοικία H_77 στο Πανόραμα Βούλας είναι σχεδιασμένη σαν ένα μεγάλο διαμάντι και δημιουργεί την ψευδαίσθηση ότι είναι φτιαγμένη από χαρτί σαν ένα τεράστιο ιαπωνικό origami.

Η μονοκατοικία  The Butterfly στη Βουλιαγμένη θα έχει το σχήμα της πεταλούδας.

Από τα νέα, μελλοντικά project του ευφάνταστου Παύλου Χατζηαγγελίδη ξεχωρίζουν τα εξής υπό κατασκευή έργα: Το συγκρότημα τεσσάρων ανεξάρτητων μονοκατοικιών The Butterfly, που θα χτιστεί σε ένα παραθαλάσσιο οικόπεδο στη Βουλιαγμένη και είναι εμπνευσμένο από το σχήμα και την κίνηση της πεταλούδας.

Πάνω στη Λεωφόρο Ποσειδώνος, στη Βούλα, θα χτιστεί το συγκρότημα κατοικιών Domes of Eternity που μοιάζει σαν διαστημικό γλυπτό.

Το συγκρότημα 20 φουτουριστικών κατοικιών Domes of Eternity που θα ανεγερθεί στη Λεωφόρο Ποσειδώνος 3 και Ναυσικάς 6, στη Βούλα. Πρόκειται για ένα γλυπτό με μονολιθικές πλάκες, θόλους και καμάρες, που δημιουργούν ένα εντυπωσιακό οπτικό παιχνίδι, αφού κάποια κατακόρυφα στοιχεία θα επενδυθούν με καθρέπτη για δημιουργείται στον θεατή η εντύπωση ότι η κατασκευή θα αιωρείται.

Το Seashore Rise, μια πολυκατοικία που θα χτιστεί στη Γλυφάδα από τον αρχιτέκτονα Παύλο Χατζηαγγελίδη.

Η διαστημικής αισθητικής πολυκατοικία Seashore Rise που θα κατασκευαστεί σε ένα οικόπεδο που απέχει μόλις δύο λεπτά από το κέντρο της Γλυφάδας, μιμείται τον τρόπο με τον οποίο στοιβάζονται τα βότσαλα το ένα απάνω στο άλλο στην ακτή

Το συγκρότημα κατοικιών Prisma Suites στη Βούλα από τους Δημήτρη και Γιάννη Τσίγκο.

Στο ίδιο φουτουριστικό μοτίβο κινούνται αισθητικά και οι πρωτοποριακές δημιουργίες των Δημήτρη και Γιάννη Τσίγκο, ιδρυτών του αρχιτεκτονικού γραφείου Omniview: Το συγκρότημα κατοικιών Prisma Suites που είναι υπό κατασκευή στη Βούλα θα είναι ένα κτίριο που θα έχει δυναμική πρόσοψη με έντονες, αιχμηρές γωνίες.

Η πολυκατοικία Golf Apartments στη Γλυφάδα από το αρχιτεκτονικό γραφείο Omniview.

Αντίθετα, στο συγκρότημα κατοικιών Golf Apartments που θα κατασκευαστεί στη Γλυφάδα οι καμπύλες πρωταγωνιστούν δημιουργώντας την αίσθηση της κίνησης, λες και το κτίριο θα σμιλεύεται από τον άνεμο. Για να μπορέσουν και τα δύο οικήματα να υλοποιηθούν θα επιστρατευθούν καινοτόμες κατασκευαστικές τεχνικές.

πηγή  iefimerida