Ο βασιλιάς της τεχνολογίας είναι γυμνός

Οι αποκαλύψεις περί αθέμιτων πρακτικών διαχείρισης των προσωπικών δεδομένων από το Facebook και τις θυγατρικές του, WhatsApp και Instagram, είναι αμείλικτες και οι καλύτερες επιχειρηματικά μέρες του 37χρονου κροίσου φαίνεται πως ανήκουν στο παρελθόν.

 

Kανείς δεν πέφτει πια από τα σύννεφα με το νέο, εν εξελίξει σκάνδαλο του Facebook και των αθέμιτων πρακτικών του, ελλείψει ρυθμιστικού πλαισίου κι ενόσω η τεχνολογική «αυτοκρατορία» του -όπως και άλλων κολοσσών του διαδικτύου- γιγαντώθηκε εν μέσω πανδημίας. Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ -μοναδικός εναπομείνας στο FB συνιδρυτής του, που είχε επιδείξει από νωρίς πλεονεξία και ως εκ τούτου είναι σήμερα ο διευθύνων σύμβουλος και κάτοχος άνω του 55% των μετοχών με δικαίωμα ψήφου- γίνεται «πέτρα» μεγα-σκανδάλου, με παραβιάσεις θεμελιωδών δημοκρατικών αρχών και ατομικών δικαιωμάτων.

Είχαν προηγηθεί οι αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016 και το «πάρτι» των ρωσικών τρολ. Η παράνομη πρόσβαση που απέκτησε σε 87 εκατομμύρια προφίλ χρηστών του FB η εταιρεία πολιτικών συμβούλων Cambridge Analytica, η οποία -συμπεριλαμβανομένου του δημοψηφίσματος του Brexit- ενεπλάκη σε πλείστες όσες πολιτικές καμπάνιες.