Οικονόμου: Με τηνΟικονόμου: οι ΗΠΑ παρακάμπτουν τα Στενά του Βοσπόρου

Εξαιρετικά σημαντική χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος την ελληνοαμερικανική συμφωνία κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων με αφορμή τη συνάντηση Μητσοτάκη – Δένδια στο Μαξίμου νωρίτερα ενόψει της υπογραφής της συμφωνίας Τετάρτη ή Πέμπτη.

Όπως εξήγησε με τη συμφωνία οι ΗΠΑ παρακάμπτουν τα Στενά του Βοσπόρου.

Ο Γιάννης Οικονόμου σημείωσε ότι η συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ ενισχύει το στρατιωτικό αλλά και το στρατηγικό αποτύπωμα των ΗΠΑ στη χώρα μας. Είναι εξαιρετικά σημαντικό, που συμπεριλαμβάνεται στη συμφωνία τόπος κοντά στα χερσαία μας σύνορα στον Έβρο με την αυξημένη σημασία που έχει αποκτήσει η Αλεξανδρούπολη ως τόπος μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου, ως ενεργειακό κέντρο, ως τόπος που θα επιτρέψει στις αμερικανικές δυνάμεις να μεταφέρουν στα Βαλκάνια υλικό παρακάμπτοντας τα Στενά.

Η αξιοποίηση αντιστοίχου χώρου στα νησιά πολλαπλασιάζει τις δυνατότητες και της χώρας μας, αλλά και των ΗΠΑ σε ό,τι άφορα την παρουσία τους στην Ανατολική Μεσόγειο» επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ερωτηθείς για την αποστροφή Τσαβούσογλου περί μονομερούς ανακήρυξης ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Γιάννης Οικονόμου σχολίασε ότι δε θα είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία, σε πείσμα του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας προσπαθεί να δημιουργήσει τέτοιου είδους καταστάσεις, όπως με το απολύτως παράνομο και ανυπόστατο σύμφωνο που έχει υπογράψει με τη Λιβύη. Η χώρα μας μένει σταθερά σε αυτά που ορίζονται από το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, και ενισχύοντας την αποτρεπτική της ικανότητα είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμη να υπερασπιστεί το Διεθνές Δίκαιο και τα κυριαρχικά της δικαιώματα διεμήνυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ερωτηθείς εξάλλου από τον ΣΚΑΪ για τη μεταναστευτική πολιτική ξεκαθάρισε ότι η χώρα μας σέβεται δικαιώματα και το διεθνές δίκαιο και το αποδεικνύει έμπρακτα.

«Όταν ακολουθείς μια καλά οργανωμένη πολιτική, μπορείς να έχεις και αποτελέσματα , η χώρα δεν έχει σχέση με το 2015» σημείωσε.

«Προφανώς από αυτή την κατάσταση αρκετοί είναι δυσαρεστημένοι, αυτοί που εμπορεύονται ανθρωπινά όνειρα και ζωές και διακινούν ανθρώπους στο Αιγαίο, ή άλλους που έχουν αντιμέτωπη τη νόμιμη καλά οργανωμένη και αποτελεσματική αντίδραση της συντεταγμένης πολιτείας που δε βλέπουν να υλοποιούνται τα σχέδια τους» παρατήρησε.

«Παράθυρο» για νέα μέτρα αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης άφησε επίσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κάνοντας λόγο για πρωτοφανή ενεργειακή κρίση.

«Εάν η κρίση είναι δυναμική, δυναμική θα είναι και η πολιτική μας σε ό,τι αφορά τις παρεμβάσεις μας και όσον άφορα τον πρωταγωνιστικό μας ρόλο για να λάβει δράση και η ΕΕ προς αυτή την κατεύθυνση» τόνισε ο κ. Οικονόμου. Οι δυνατότητες δεν είναι ανεξάντλητες αλλά έχουμε φροντίσει να υπάρχει χώρος διευκρίνισε.

Την τρίτη αναμνηστική δόση του εμβολίου θα κάνει εξάλλου την Τρίτη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

 

πηγή skai