Καραμανλής: Η ΕΕ οφείλει να επιβάλει κυρώσεις σε εξόφθαλμα επιθετικές συμπεριφορές της Τουρκίας

Σαφή μηνύματα προς την Τουρκία με φόντο την τουρκική προκλητικότητα, αλλά και τη γενικότερη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης έστειλε την Τετάρτη ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, μιλώντας στην εκδήλωση του «Ιδρύματος Κ. Καραμανλής» με θέμα «Κωνσταντίνος Καραμανλής – Η πορεία της Ελλάδας στην Ενωμένη Ευρώπη».

Η Ευρώπη οφείλει να συνειδητοποιήσει, ότι αλληθωρίζοντας και επιχειρώντας να συμβιβάσει τα ασυμβίβαστα, οδηγείται σε αδιέξοδο. Δεν μπορεί να μην επιβάλει κυρώσεις σε εξόφθαλμα επιθετικές συμπεριφορές. Η Ευρώπη πρέπει να κάνει πράξη τις αρχές και τις αξίες της, όχι μόνο προς όφελος των μελών, της αλλά πρωτίστως για να βρει τον εαυτό της και το δρόμο της προς το αύριο», υπογράμμισε ο Κώστας Καραμανλής.

«Είναι αναγκαίο να επισημανθεί η απώτερη ζούσα στάση έναντι της Τουρκίας, η οποία συμπεριφέρεται ως ταραξίας στην ευρύτερη περιοχή εγείροντας αξιώσεις που προσβάλλουν κατάφωρα και το γράμμα και το πνεύμα του Διεθνούς Δικαίου και των διεθνών συνθηκών ειδικά σε ότι αφορά στην Ελλάδα και στην Κύπρο και απειλεί ευθέως δικαιώματα που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο αλλά και από την εδαφική ακεραιότητα χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ορισμένα κράτη, μάλιστα, κλείνουν το μάτι προς την Τουρκία, ενθαρρύνοντας δηλαδή την απαράδεκτη συμπεριφορά της», προσέθεσε ο πρώην πρωθυπουργός.

Στο πλαίσιο αυτό εξήρε την ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία που υπεγράφη πρόσφατα και είπε:

«Σε αυτήν την κατεύθυνση είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντική η πρόσφατη αμυντική συμφωνία Ελλάδας και Γαλλίας και συνιστά αναμφισβήτητα εθνική επιτυχία, όχι μόνο για τη σημασία της στην προάσπιση κοινών αξιών και συμφερόντων, αλλά και διότι σηματοδοτεί μία συνολική αντίληψη για την πορεία της Ευρώπης. Εύχομαι να είναι ένα βήμα προς την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Για τα Μνημόνια και την ευρωπαϊκή διεύρυνση
Ο πρώην πρωθυπουργός, αναφερόμενος στη μνημονιακή περίοδο, επεσήμανε πως «επεβλήθη στην Ελλάδα ένα πρόγραμμα που σε μεγάλο βαθμό είχε χαρακτήρα τιμωρητικό και όπως ομολογήθηκε κατ’ επανάληψη, εκ των υστέρων βέβαια, ελέγχεται για σοβαρά σφάλματα και στη συνταγή και στο επιδιωκόμενο αποτέλεσμα».

Μιλώντας για την Ευρώπη ο πρώην πρωθυπουργός ανέφερε πως δεν χωρά αμφιβολία ότι η Ευρώπη έκανε πολλά και σημαντικά βήματα ειδικά τις τέσσερις πρώτες δεκαετίες από την αρχική Συνθήκη της Ρώμης το Μάρτιο του ‘57, υπογραμμίζοντας ωστόσο, ότι το ευρωπαϊκό οικοδόμημα έχει μείνει ημιτελές και ότι δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες ούτε των θεμελιωτών του ούτε των ευρωπαίων πολιτών.

«Η βεβιασμένη και άκαιρη διεύρυνση της Ένωσης χωρίς προηγουμένως να έχει εξασφαλιστεί η εμβάθυνση των ευρωπαϊκών θεσμών, η οικονομική κρίση και η αβεβαιότητα η απίσχναση του κοινωνικού κράτους και εντεινόμενη γεωπολιτική ανταγωνισμοί όλα έχουν παίξει το ρόλο τους στη σημερινή εικόνα στασιμότητας», τόνισε χαρακτηριστικά.

Πλαίσιο εθνικής ασφάλειας η ΕΕ
«Το κυρίαρχο στοιχείο, πέρα από τα προφανή πολιτικά και οικονομικά οφέλη της ένταξης, ήταν η αναζήτηση πλαισίου εθνικής ασφάλειας», είπε ο Κώστας Καραμανλής αναφερόμενος στην στόχευση του ιδρυτή της ΝΔ να εντάξει την Ελλάδα στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Όπως είπε ο κ. Καραμανλής, η Ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας ήταν για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή πρωτίστως η ενδεδειγμένη λύση στην παραδοσιακή αστάθεια της ευρύτερης περιοχής, τους γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς των μεγάλων δυνάμεων, στις απειλές και τους κινδύνους για το έθνος, όπως επίσης και στην ανάγκη αναζήτησης προστασίας από εκάστοτε ισχυρούς πρωταγωνιστές της διεθνούς σκηνής, που όμως εκ των πραγμάτων οδηγούσε σε σχέσεις ανισομέρειας.

Σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, όπως όλοι οι μεγάλοι Ευρωπαίοι οραματιστές της εποχής του, από τον De Gaulle, τον Antenauer, τον Monnet και τον de Gasperi μέχρι τον D’ Estaing και τον Helmut Schmidt, πίστευε βαθιά ότι η ισχύς της Ευρώπης είναι εν τη ενώσει, στη δύναμή της να διασφαλίσει ειρήνη, ευημερία και ασφάλεια στην ήπειρό μας, στην ευεργετική της επιρροή στο παγκόσμιο γίγνεσθαι.

«Και αυτό εμφανίζεται σήμερα ακόμα πιο επίκαιρο και επείγον, μετά από τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν. Η Ευρώπη οφείλει να αντλήσει διδάγματα από την ατυχέστατη έκβαση της εμπλοκής στη χώρα αυτή και να αναπτύξει επιτέλους μια πιο αυτόνομη φωνή στο διεθνές στερέωμα, συνοδευόμενη από αντίστοιχες δυνατότητες σε όλα τα επίπεδα», είπε.

Για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή
Μιλώντας για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, ο πρώην πρωθυπουργός είπε ότι σε ώρες δραματικές για τον Ελληνισμό, επέστρεψε στην πατρίδα, αναλαμβάνοντας την βαριά ευθύνη να σώσει τη χώρα από τον κίνδυνο της κατάρρευσης και της εθνικής καταστροφής.

Τον χαρακτήρισε «εμβληματική πολιτική προσωπικότητα της μεταπολεμικής περιόδου» και τόνισε ότι “τα κορυφαία επιτεύγματά του, η ανόρθωση της χώρας και η εργώδης ανάπτυξη στις δύσκολες πρώτες δεκαετίες μετά τον παγκόσμιο, αλλά και τον εμφύλιο πόλεμο, η αποκατάσταση και εδραίωση της δημοκρατίας σε συνθήκες αντίξοες και εθνικά κρίσιμες και η ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή οικογένεια, προϊόν και αυτό μακράς και επίπονης προσπάθειας, έχουν τύχει καθολικής αναγνώρισης, εντός και εκτός Ελλάδας”.

Ο κ. Καραμανλής εστίασε στις βαθύτερες πολιτικές πεποιθήσεις του Κωνσταντίνου Καραμανλή και τις αρχές, αυτές πάνω στις οποίες οικοδομήθηκε ο πολιτικός του οραματισμός και η πολυσχιδής δράση του.

Χρησιμοποιώντας τα λόγια του ιδρυτή της ΝΔ στο πρώτο συνέδριο του κόμματος το 1979 είπε:

«Όταν ένας λαός δεν μπορεί να επιτύχει την κοινωνική δικαιοσύνη στα πλαίσια της Δημοκρατίας, κλονίζεται η εμπιστοσύνη του στην ιδέα της Δημοκρατίας» και πρόσθεσε ότι προϋπόθεση της ομαλής λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος είναι οι πολίτες να αισθάνονται ότι η πολιτεία τούς αντιμετωπίζει με ισονομία και δικαιοσύνη. Όταν οι πολίτες, η μεγάλη μερίδα αυτών, αισθάνονται αδικημένοι, παραγκωνισμένοι ή περιφρονούμενοι, η δημοκρατία τραυματίζεται και, σε ακραία προέκταση, υπονομεύεται».

Συμπλήρωσε δε: «Προφανώς το αξίωμα αυτό δεν δικαιολογεί διαρκείς και εξωπραγματικές διεκδικήσεις της οποιασδήποτε κοινωνικής ομάδας ούτε σημαίνει ότι αναλαμβάνει η πολιτεία όλα τα βάρη και τις ευθύνες των πολιτών. Σημαίνει όμως ότι η πολιτεία έχει καθήκον να μεριμνά για την ευημερία όλων των πολιτών, πρωτίστως βέβαια εκείνων που, για διάφορους λόγους, έχουν μεγαλύτερη ανάγκη».

πηγή  cnn.gr