Κόλιν Πάουελ: Πέθανε από κορονοϊό ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ

Ο Κόλιν Πάουελ ήταν ο πρώτος μαύρος υπουργός Εξωτερικών στην ιστορία των ΗΠΑ
Πέθανε σε ηλικία 84 ετών από επιπλοκές της πανδημίας του κορονοϊού ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ, όπως μετέδωσε το δίκτυο CNN και επιβεβαίωσε η οικογένειά του με ανάρτηση στο Facebook.

Ο Κόλιν Πάουελ ήταν ο πρώτος μαύρος υπουργός Εξωτερικών στην ιστορία των ΗΠΑ και ήταν ο άνθρωπος που χάραξε την εξωτερική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών τα πρώτα χρόνια του 21ου αιώνα ως επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας από το 2001 έως το 2005, επί προεδρίας Τζορτζ Μπους.

Η είδηση του θανάτου του έγινε γνωστή από την οικογένειά του μέσω ανάρτησης στο Facebook. «Χάσαμε έναν σύζυγο, πατέρα, παππού και σπουδαίο Αμερικάνο» αναφέρει η οικογένεια.

Ο Πάουελ θεωρούταν διακεκριμένος και πρωτοπόρος στρατιωτικός και διπλωμάτης. Από μάχιμη υπηρεσία στο Βιετνάμ έφτασε να γίνει ο πρώτος μαύρος σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ στο τέλος της προεδρίας του Ρόναλντ Ρίγκαν και αμέσως μετά έγινε ο νεότερος και πρώτος μαύρος πρόεδρος του Γενικού Επιτελείου Στρατού υπό τον πρόεδρο Μπους.

Η εθνική του δημοτικότητα εκτοξεύθηκε μετά τη νίκη στον πόλεμο του Κόλπου και για ένα διάστημα στα μέσα της δεκαετίας του 1990 θεωρήθηκε ως ο επικρατέστερος υποψήφιος για να γίνει ο πρώτος μαύρος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών. Όμως η φήμη του αμαυρώθηκε όταν προώθησε λανθασμένες πληροφορίες στα Ηνωμένα Έθνη για να υποστηρίξει τον πόλεμο στο Ιράκ.

πηγή ethnos