ΗΠΑ και Ε.Ε. με το βλέμμα καρφωμένο στο Αιγαίο – Τεράστια διπλωματική και στρατιωτική ενίσχυση για την Ελλάδα

Την ώρα που ο στρατός των ΗΠΑ κάνει… απόβαση στην Αλεξανδρούπολη, το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. αναμένεται να καταδικάσει με σκληρό τρόπο τις τουρκικές προκλήσεις.

Οι προκλήσεις της Άγκυρας παραμένουν συνεχείς, όμως αυτή τη φορά η Ελλάδα δεν είναι μόνη. Παρά το γεγονός πως η ασπίδα του Αιγαίου είναι πλέον ατσάλινη, η διπλωματική και στρατιωτική υποστήριξη που λαμβάνει η Αθήνα από τις χώρες-συμμάχους είναι πρωτόγνωρη.

Το συγκεκριμένο μπαράζ προμήθειας υπερσύγχρονου στρατιωτικού εξοπλισμού έφερε… ζάλη στην διεθνώς απομονωμένη Τουρκία. Κι αυτή διάλεξε τον εύκολο δρόμο της εξωτερίκευσης των προβλημάτων της στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Παρόλα αυτά το momentum δεν είναι και το καλύτερο δυνατό για τους γείτονες, αφού η Ελλάδα δεν είναι μόνη.

Η μεγαλύτερη αμερικανική στρατιωτική απόβαση που έγινε ποτέ στην Ελλάδα

Σε λίγες εβδομάδες το θηριώδες αμερικανικό μεταγωγικό USNS Yumma θα προσεγγίσει το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και θα αρχίσει να ξεφορτώνει. Θα ξεφορτώνει τα πάντα, από επιθετικά ελικόπτερα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη, άρματα μάχης, πυροβόλα, τροχοφόρα θωρακισμένα, βαρύ οπλισμό. Θα είναι τόση ισχυρή η δύναμη πυρός που θα ξεφορτώσουν στην Αλεξανδρούπολη οι Αμερικανοί που είναι σαν να ετοιμάζονται για πόλεμο. Και όμως πρόκειται για άσκηση που θα ξεκινήσει από την Αλεξανδρούπολη, θα εισχωρήσει στα Βαλκάνια (Ρουμανία – Βουλγαρία) και εν συνεχεία στην κεντρική Ευρώπη (Ουγγαρία), παρακάμπτοντας τον Βόσπορο. Είναι βέβαιο ότι θα ενοχλήσει τους Τούρκους που ακόμα νομίζουν ότι η χρησιμοποίηση της Αλεξανδρούπολης από Αμερικανούς γίνεται για να εκφοβίσουν το μουσουλμανικό στοιχείο στη Θράκη. Θα ενοχλήσει και τους Ρώσους που βλέπουν πλέον αμερικανική και ΝΑΤΟϊκή στρατιωτική διείσδυση στα Βαλκάνια και στην ανατολική Ευρώπη μέσω του ασφαλούς λιμένος της Αλεξανδρούπολης.

Η τεράστια δύναμη πυρός που αναμένεται να συγκεντρωθεί τον Νοέμβριο στην Αλεξανδρούπολη εντυπωσίασε και τον απερχόμενο πρεσβευτή των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος έκανε μια ασυνήθιστη για διπλωμάτη δήλωση: «Θα έχουμε μια μεγάλη άφιξη τον Νοέμβριο στην Αλεξανδρούπολη, θα είναι ο μεγαλύτερος αριθμός αεροσκαφών και ελικοπτέρων που έχουμε φέρει ποτέ μέσω του λιμένα της Αλεξανδρούπολης. Βλέπετε ότι κινούμαστε όλο και πιο δυνατά», δήλωσε.

Ζ. Μπορέλ: Iσχυρή αλληλεγγύη για Ελλάδα και Κύπρο – Η Ε.Ε. στρέφεται κατά της Άγκυρας για τα Βαρώσια

Το δεύτερο χαστούκι για την Άγκυρα έρχεται από το Λουξεμβούργο. Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ, δήλωσε το απόγευμα της Δευτέρας ότι η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης της ΕΕ θα ετοιμάσει ένα «έγγραφο επιλογών», ως απάντηση στη μη αντιστροφή της συμπεριφοράς της ‘Αγκυρας στα Βαρώσια.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, λίγο μετά τη λήξη του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο, ο Ζοζέπ Mπορέλ ανέφερε ότι τον περασμένο Ιούλιο, η ΕΕ είχε ανακοινώσει πως αν η Τουρκία συνέχιζε τις προκλητικές ενέργειες, τότε το Συμβούλιο θα ζητούσε από τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΕ να ετοιμάσουν αυτό το «έγγραφο επιλογών».

Ο ίδιος εξήγησε, επίσης, ότι στο έγγραφο αυτό θα αναλύεται η κατάσταση και θα καταγράφονται οι επιλογές του Συμβουλίου για διάφορα μέτρα, ως απάντηση στις ενέργειες της Τουρκίας. «Είναι το πρώτο βήμα για να υπάρξουν αποφάσεις σε αυτόν τον τομέα», πρόσθεσε. Το έγγραφο αυτό αναμένεται να παρουσιαστεί στο επόμενο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, το Νοέμβριο, εάν μέχρι τότε η Τουρκία δεν έχει αλλάξει στάση.

Επιπλέον, ο Ζοζέπ Μπορέλ χαρακτήρισε «απαράδεκτες» τις παρενοχλήσεις πλοίων στις ΑΟΖ κρατών-μελών και τόνισε ότι όλα τα κράτη-μέλη εξέφρασαν ισχυρή αλληλεγγύη για την Ελλάδα και την Κύπρο και σημείωσε ότι τάσσεται υπέρ μιας βιώσιμης λύσης για την επίλυση του Κυπριακού με βάση τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.​

Ελληνικά «φτερά» σε όλη τη Μεσόγειο

Ξέχωρα από το διπλωματικό επίπεδο, οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα. Τα «Αστέρια» της 343 Πολεμικής Μοίρας πέταξαν από τη Σούδα και την 115 Πτέρυγα Μάχης και έφτασαν έως τις Κανάριες Νήσους και την Αεροπορική Βάση Gando για να λάβουν μέρος στη Συμμαχική άσκηση ‘’ΟCEAN SKY21’’ την οποία διοργανώνει η Ισπανική Πολεμική Αεροπορία. Τα τέσσερα μαχητικά F-16C/D block52+ ήδη συνεργάζονται με Ισπανικά F-18 αλλά και με Γαλλικά Rafale, ενώ στις εικόνες που έδωσε στη δημοσιότητα η Εjercito del Aire άνω από τον Ατλαντικό πετά και ανεφοδιάζει μαχητικά και το ιπτάμενο τάνκερ της Γαλλικής Armee D’el Air.

Η μεγάλη πολυεθνική άσκηση που ξεκίνησε στις 15 Οκτωβρίου βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη με την Πολεμική μας Αεροπορία να δίνει ένα ακόμα ηχηρό «παρόν» σε ένα σημαντικό αεροπορικό event και να λαμβάνει για μια ακόμη φορά ψήφο εμπιστοσύνης από ισχυρούς Συμμάχους.

πηγή  newpost