Ο Αρειος Πάγος ζητά αναίρεση της απόφασης για απαλλαγή των κατηγορουμένων

Αναίρεση της απόφασης του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων με την οποία έπαυσε η ποινική δίωξη όλων των κατηγορουμένων για τα κακουργήματα της απιστίας και του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος στην υπόθεση των επισφαλών δανείων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου άσκησε η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Ειδικότερα, ο αντεισαγγελέας του ανώτατου δικαστηρίου, Ζαχαρίας Κοκκινάκης, στέλνει την υπόθεση στο Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου προκειμένου να αποφανθεί εάν θα αναιρέσει την απόφαση για το σκέλος που αφορά την απιστία ως βασικό αδίκημα και κατ’ επέκταση και το ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Η υπόθεση σχετίζεται με δάνεια από την περίοδο 2008-2010 που έδινε το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο σε επιχειρηματίες, τα οποία, κατά τη δικογραφία, είχαν ζημιώσει το ίδρυμα. Ανάμεσα στους κατηγορουμένους ήταν ο πρώην πρόεδρος του ιδρύματος Αγγελος Φιλιππίδης, ο επιχειρηματίας Δημήτρης Κοντομηνάς και οι συνεργάτες του Ιωάννης Ρόρρης και Αλεξάνδρα Λιακοπούλου, το στέλεχος του Τ.Τ. την επίμαχη περίοδο Αναστασία Σακελλαρίου (που διετέλεσε και επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας), ο πρώην αναπληρωτής γενικός διευθυντής επενδυτικής τραπεζικής και θυγατρικών εταιρειών του Τ.Τ. Μάριος Βαρότσης, καθώς και οι επιχειρηματίες Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, Βίκτωρ Ρέστης, το ζεύγος Κυριάκου Γριβέα και Αναστασίας Βάτσικα, ο Δημήτρης Μπακατσέλος. Το εισαγγελικό πόρισμα που είχε οδηγήσει στην άσκηση των κακουργηματικών διώξεων απέδιδε κεντρικό ρόλο στον Αγγελο Φιλιππίδη.

Η απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για την οποία ασκήθηκε αναίρεση είχε ληφθεί κατά πλειοψηφία τον Ιούλιο του 2020. Τότε και παρά την αντίθετη άποψη της προεδρεύουσας του δικαστηρίου, οι δύο σύνεδροι έκριναν ότι ο ειδικός εκκαθαριστής του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (η εταιρεία PQH) κατέθεσε εκπρόθεσμα στο ακροατήριο τη δήλωση για να συνεχιστεί η δίκη, με αποτέλεσμα η ποινική δίωξη σε βάρος των κατηγορουμένων να κηρυχθεί απαράδεκτη και να απαλλαγούν άπαντες από τα δύο κακουργήματα. Ακολούθησε η παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Βασίλη Πλιώτα, ο οποίος είχε ζητήσει να του αποσταλεί η δικαστική απόφαση (όταν καθαρογραφεί) προκειμένου να μελετηθεί και να κριθεί εάν το σκεπτικό απαλλαγής είναι πλήρως και νομικά ορθώς αιτιολογημένο.

πηγή efsyn