Φώφη Γεννηματά: Γενναία μέχρι το τέλος – Συγκίνηση για τη μαχήτρια της πολιτικής και της ζωής

Μπορεί να έχασε την τελευταία -άνιση- μάχη της με τον καρκίνο μετά τη ραγδαία επιδείνωση της υγείας της και την 14ήμερη νοσηλεία της στον «Ευαγγελισμό», όμως η Φώφη Γεννηματά, η οποία πέθανε τη Δευτέρα σε ηλικία 56 ετών, θα παραμένει σύμβολο θέλησης και επιμονής.

Με ολοφάνερη συγκίνηση, η παράταξη που την ανέδειξε και της οποίας ηγήθηκε από το 2015, ο πολιτικός κόσμος, αλλά και απλοί πολίτες, που θαύμασαν τη μάχη που έδωσε επί σειρά ετών με τον καρκίνο, ετοιμάζονται να αποχαιρετήσουν τη Φώφη Γεννηματά, η κηδεία της οποίας θα γίνει αύριο Τετάρτη στις 2 το μεσημέρι, με τιμές εν ενεργεία υπουργού.

Νωρίτερα η σορός της Προέδρου του ΚΙΝΑΛ, θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στην Μητρόπολη Αθηνών, ενώ η ταφή θα γίνει στο Α’ νεκροταφείο της Αθήνας.

Μαχήτρια στη ζωή, δυναμική γυναίκα και μητέρα, πολιτικός με όραμα, αυτοί οι τρεις χαρακτηρισμοί, θα μπορούσαν να «φωτογραφίσουν» τη Φώφη Γεννηματά, που κατάφερε να αφήσει ανεξίτηλο το αποτύπωμά της στην πολιτική ζωή της χώρας.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, ακόμη και την τελευταία στιγμή, από το κρεβάτι του «Ευαγγελισμού» όπου νοσηλευόταν, αγωνιζόταν για την ενότητα του κόμματος και την ομαλή αλλαγή ηγεσίας.

Με απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών, λόγω του εθνικού πένθους δεν θα τελεστεί την Τετάρτη η μαθητική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη, εν όψει 28ης Οκτωβρίου.

Μητσοτάκης: Άδικος και πρόωρος ο χαμός της
Τη θλίψη και τη συντριβή του για τον θάνατο της Φώφης Γεννηματά εκφράζει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κάνοντας λόγο για ένα σύμβολο θάρρους για όλους όσους δοκιμάζονται από σοβαρές ασθένειες.

«Με θλίψη και συντριβή πληροφορήθηκα την απώλεια της Φώφης Γεννηματά. Την αποχαιρετώ με σεβασμό. Αλλά και πλημμυρισμένος από τις σκέψεις που προκαλεί ο τόσο άδικος και πρόωρος χαμός της. Γιατί η πολιτική υπάρχει για να είναι, πριν απ’ όλα, ανθρώπινη» αναφέρει στη συλλυπητήρια δήλωσή του ο πρωθυπουργός

«Η Φώφη υπήρξε ένας μαχητής της ζωής, πολεμώντας με αξιοπρέπεια τις δυσκολίες της υγείας της και τον εχθρό που χτύπησε την οικογένειά της. Και έμεινε όρθια ως το τέλος, υπηρετώντας το καθήκον της. Έγινε, έτσι, σύμβολο θάρρους για όλες τις γυναίκες, αλλά και τους άνδρες που δοκιμάζονται από σοβαρές ασθένειες» υπογραμμίζει.

«Κι έναν πόντο πιο ψηλά να πάτε άνθρωποι ευχαριστώ θα σας πει ο Θεός, έγραψε ο αγαπημένος της ποιητής Οδυσσέας Ελύτης. Και η Φώφη ήταν ένας άνθρωπος που, πράγματι, ανέβηκε πολύ ψηλά. Στα θερμά συλλυπητήρια όλων των Ελληνίδων και των Ελλήνων προς τα παιδιά, τον σύζυγο και τους δικούς της ανθρώπους, προσθέτω και τα δικά μου» κατέληξε στη δήλωσή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τσίπρας: Η απώλεια της Φώφης αφήνει πιο φτωχή την πολιτική ζωή της χώρας
Συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους συντρόφους της Φώφης Γεννηματά απηύθυνε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, λέγοντας ότι η απώλειά της αφήνει πιο φτωχή την πολιτική ζωή της χώρας.

«Με βαθιά θλίψη πληροφορήθηκα τον θάνατο της Φώφης Γεννηματά. Έδωσε με πείσμα και αξιοπρέπεια τη μάχη για τη ζωή μέχρι το τέλος. Η απώλειά της αφήνει πιο φτωχή την πολιτική ζωή της χώρας. Τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους συντρόφους της» ανέφερε σε δήλωσή του ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Κουτσούμπας: Αποχαιρετώ τη Φώφη με σεβασμό στη γενναιότητα και την εντιμότητά της
Τη γενναιότητα με την οποία η Φώφη Γεννηματά έδωσε τη μάχη με τον καρκίνο υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε δήλωσή του για τον θάνατο της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής.

Με βαθιά θλίψη αλλά και μεγάλο σεβασμό προς το πρόσωπό της, αποχαιρέτησε τη Φώφη Γεννηματά ο Δημήτρης Κουτσούμπας. Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ υπογράμμισε τη γενναιότητα που επέδειξε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, στη συλλυπητήρια δήλωση που εξέδωσε.

«Εκφράζω τη βαθιά μου θλίψη για την πρόωρη απώλεια της Φώφης Γεννηματά, πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, την οποία αποχαιρετώ με μεγάλο σεβασμό για την εντιμότητα της, αλλά και τη γενναιότητα με την οποία έδωσε τη μάχη για τη ζωή. Τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια της και τα μέλη του ΚΙΝΑΛ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κουτσούμπας.

Βαρουφάκης: Μετανιώνω που δεν προσπάθησα να την γνωρίσω
«Ο θάνατος της Φώφης μας στέρησε έναν άνθρωπο που δεν περίσσευε στην Βουλή, μια γυναίκα που έβαζε φρένο στην άκρατη ανδροκρατία της πολιτικής σκηνής» δηλώνει ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης.

«Ο θάνατος της Φώφης μας στέρησε έναν άνθρωπο που δεν περίσσευε στην Βουλή, μια γυναίκα που έβαζε φρένο στην άκρατη ανδροκρατία της πολιτικής σκηνής, μια ακόμα ελπίδα επικράτησης στο ευάλωτο της ύπαρξής μας. Προσωπικά, μετανιώνω που δεν προσπάθησα να την γνωρίσω όσο ήταν μαζί μας» σημείωσε στην ανακοίνωσή του ο κ. Βαρουφάκης.

Πηγή cnn.gr