Αδιανόητο: rapid test για μετακίνηση εκτός νομού, υποχρεωτικό self test σε εμβολιασμένους – Οι προτάσεις

Rapid test – self test: Αδιανόητο! Δίχως τέλος οι προτάσεις για να περιοριστεί η διασπορά του ιού.

Την ώρα που ο εμβολιασμός έχει βαλτώσει και η κυβέρνηση τονίζει πως εφόσον υπάρχει το εμβόλιο ως λύση, δεν πρόκειται να ξανακλείσει η οικονομία.

Ο Σαρηγιάννης μετά την πρότασή του για αρνητικό rapid test στα διόδια για μετακίνηση εκτός νομού, τώρα προτείνει υποχρεωτικό self test και σε εμβολιασμένους εργαζόμενους.

Η αύξηση των κρουσμάτων σε όλη τη Ελλάδα προβληματίζει τους επιστήμονες που ψάχνουν τρόπους για τον περιορισμό της διασποράς του ιού.

Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης μιλώντας στον ΑΝΤ1 πρότεινε την άμεσα αύξηση των τεστ, προκειμένου να ελεγχθεί η διασπορά, καλώντας την Πολιτεία να θεσπίσει την υποχρεωτική διενέργεια ενός self test την εβδομάδα για όλους τους εργαζόμενους ανεξαρτήτως με το αν είναι εμβολιασμένοι ή όχι.

Αφορμή για την πρόταση του στάθηκε η διαπίστωση και οι εμβολιασμένοι μπορεί να κολλήσουν τον ιό αλλά να μην εκδηλώσουν συμπτώματα και έτσι να αποτελέσουν εστία διασποράς.

«Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει ένα 10% με 12% πιθανότητα να κολλήσει ο εμβολιασμένος και στη συνέχεια να επιμολύνει. Και το πιθανότερο είναι να μην έχει καθόλου συμπτώματα. Πέρα από το ότι πρέπει να παίρνουμε μέτρα προστασίας και αποστάσεις χρειάζεται να αυξήσουμε τα τεστ. Θέλω να κάνω στην Πολιτεία.

Προκειμένου να ελεγχθεί η διασπορά πρέπει να διπλασιάσουμε τα τεστ που γίνονται. Αυτό μπορεί να γίνει άμεσα με το να γίνει υποχρεωτικό ένα self test την εβδομάδα σε όλους τους εργαζόμενους εμβολιασμένους ή όχι» είπε.

Rapid test – self test: Με rapid test ή πιστοποιητικό στα διόδια – Πρόταση για μέτρα στη μετακίνηση εκτός νόμου
Μπορεί οι επιστήμονες να εκτιμούν πως το τέταρτο κύμα της πανδημίας θα έχει «χτυπήσει» τη χώρα μας πριν τα Χριστούγεννα, ωστόσο η κυβέρνηση, για την ώρα, δείχνει με κάθε τρόπο πως δεν προτίθεται να πάρει ξανά μέτρα τύπου lockdown.

Αυτή τη στιγμή, το βασικότερο περιοριστικό μέτρο για την αποφυγής της διασποράς του κορονοϊού είναι τα rapid για τους ανεμβολίαστους και τα self test για τους μαθητές.

Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ωστόσο, έχει ήδη προειδοποιήσει πως, αν δεν ληφθούν πρόσθετα μέτρα προστασίας, θα φθάσουμε μέχρι τα 5.000 κρούσματα ημερησίως μετά τις 15 Νοεμβρίου.

Όπως έχει τονίσει, ο αριθμός των διαγνωστικών τεστ στον πληθυσμό είναι καθοριστικός παράγοντας στην πορεία της πανδημίας:

«Θα πρέπει να δώσουμε προσοχή στην αναγκαία αύξηση του αριθμού των self tests, τα οποία έχουν μειωθεί σε περίπου 200.000 – 300.000, από 400.000 ημερησίως που ήταν μέχρι πριν από δύο εβδομάδες», επεσήμανε λίγες ημέρες πριν.

Στο ίδιο πλαίσιο ωστόσο, έχει προειδοποίησει για την ανάγκη ελέγχου στις διαπεριφερειακές μετακινήσεις, καθώς «με δεδομένη την πτώση της θερμοκρασίας των επόμενων ημερών…και την περαιτέρω επιτάχυνση της ανόδου των κρουσμάτων, καλό θα ήταν να υπάρξει έλεγχος, είτε του πιστοποιητικού εμβολιασμού ή δηλωμένου rapid test ή πιστοποιητικού νόσησης τους τελευταίους έξι μήνες, στα διόδια και στις εξόδους των πόλεων, έτσι ώστε να μειώνονται όσο το δυνατόν περισσότερο οι πιθανότητες μετάδοσης του ιού μεταξύ των γειτονικών περιοχών».

πηγή newsme