10 μαγειρεία στην Αθήνα με τίμιο μαμαδίστικο φαγητό σε καλές τιμές

Όταν μιλάμε για μαγειρευτό φαγητό, ο νους μας ταξιδεύει στα Κυριακάτικα τραπέζια, με όλη την οικογένεια πάνω από τα λευκά, λινά τραπεζομάντηλα να περιμένει το γιουβέτσι, το παστίτσιο ή το αρνάκι με τις πατάτες που σιγοψήθηκε στη γάστρα.

Φαγητό μαγειρεμένο με αγάπη και με όλα τα συστατικά, τα βότανα και τα μπαχαρικά να σιγοβράζουν, να αγκαλιάζονται και να μπερδεύονται γλυκά. Σερβιρισμένο στην καλή πιατέλα και περιστοιχισμένο από δροσερές σαλάτες, ορεκτικά και φρσκοζυμωμένο ψωμάκι. Αχνιστό, μυρωδάτο, από χέρια ακούραστα. Αυτό το φαγητό που ξυπνά αισθήσεις και αναμνήσεις -και είναι γνωστό και με τον νεολογιστικό όρο comfort food- δεν θα το συναντήσει κανείς εύκολα στον γαστρονομικό χάρτη της Αθήνας. Όχι γιατί η δημοφιλία του είναι μικρή, όσο γιατί δεν είναι απλό να το μαγειρέψει κανείς με οδηγό το νοιάξιμο και την αγάπη.

Παρόλα αυτά, υπάρχουν φιλότιμες προσπάθειες, από ανθρώπους που αγαπούν αυτό που κάνουν, μαζί και το καλό φαγητό. Δεν θα πούμε ότι θα φάτε τα κοκκινιστά κεφτεδάκια της γιαγιάς, αλλά μπορούμε να τονίσουμε με βεβαιότητα ότι στα παρακάτω εστιατόρια θα βρείτε ό,τι πιο κοντινό σε αυτά.

Προμηθευτείτε με ένα μικρό μπάτζετ και πάμε να δούμε 10 τίμια και νόστιμα μαγειρεία στην πόλη.

Ο Βάθης στην Κηφισιά
Κλασική ταβέρνα που αντέχει στο χρόνο και γίνεται κάθε χρόνο και καλύτερη. Με ωραίο εσωτερικό χώρο και επιβλητικό τζάκι για το χειμώνα, και μεγάλη καταπράσινη αυλή για το καλοκαίρι. Το μενού διαθέτει ανεπανάληπτο χουνκιάρ μπεγεντί, λαχανοντολμάδες, στιφάδο, ρεβίθια, κοκορετσάκια φούρνου και λαδερά που γίνονται ανάρπαστα. Σταθερή αξία και ατμόσφαιρα που τους καλοδέχεται όλους.
Δοκιμάστε οπωσδήποτε το συκώτι που πρέπει να παραγγείλετε ώρες νωρίτερα.
Κύρου 7, Κηφισιά

Θεσσαλία στη Νέα Κηφισιά
Εδώ και 40+ χρόνια, το εστιατόριο Θεσσαλία, ταΐζει γενιές και γενιές Αθηναίων που το επισκέπτονται από το μεσημέρι. Ο χώρος μέσα, ζεστός και καθαρός, σε προδιαθέτει για την καθαρότητα των γεύσεων. Η αυλή με τα πλατάνια έξω, ιδανική για τις ζεστές και ηλιόλουστες ημέρες. Ο κατάλογος αρκετά μακρύς. Ξεχωρίζουν οι μελιτζάνες παπουτσάκια, οι λαχανοντολμάδες, η ψαρόσουπα αλλά και οι πίτσες που ψήνονται στον ξυλόφουρνο, όπως και το φουρνιστό ψωμί που θεωρείται must.
Ελαιών 19, Κηφισιά

O Κίτσουλας στο Χαλάνδρι
Τι να πει κανείς γι’ αυτό το μεγέρικο που η φήμη του έχει φτάσει μέχρι το εξωτερικό. Στον Κίτσουλα τα τραπέζια στρώνονται από νωρίς και οι πρώτοι πεινασμένοι πελάτες καταφτάνουν κατά τις 12 το μεσημέρι. Ο χώρος δεν είναι μεγάλος, ούτε μέσα ούτε έξω, με αποτέλεσμα οι παρέες να σχηματίζουν ουρές για ένα τραπεζάκι (δεν κλείνει τηλεφωνικά τραπέζι, αν βρεις, κάθεσαι). Δοκιμάστε τους λαχανοντολμάδες, τα γεμιστά κολοκυθάκια, τον κοκκινιστό κόκορα με τα μακαρόνια, το φρικασέ και συνοδεύστε τα με το ζεστό προζυμένιο ψωμί που έρχεται σε γενναία ποσότητα στο τραπέζι.
Φιλικής Εταιρείας 25, Χαλάνδρι

Το Όμορφο στο Κολωνάκι
Σε αυτό το καθόλου δήθεν ταβερνάκι, σερβίρονται τα πιο ωραία μαγειρευτά του κέντρου. Μικρό και ζεστό με ωραία ατμόσφαιρα, σερβίρει με την ίδια φροντίδα τα τελευταία χρόνια, το ετερόκλητο πλήθος που περνά από εκεί. Στο μενού που ανανεώνεται κάθε μέρα θα βρείτε μελωμένο κατσικάκι, μοσχαράκι κοκκινιστό, ρεβίθια, λαχανόρυζο, νοστιμότατα μπιφτέκια και εξαιρετικά λαδερά. Σημείο συνάντησης για μεσημεριανό γεύμα ή βραδινές λιγούρες.
Ξενοκράτους 50, Αθήνα

Φιλίππου στο Κολωνάκι
Σταθερή αξία όλα αυτά τα χρόνια, το εστιατόριο Φιλίππου είναι ένα από τα λίγα σημεία αναφοράς στο κέντρο. Από τα τραπέζια του έχουν περάσει πολλές διασημότητες και έχουν αποθεώσει τα λαδερά και τα γεμιστά του. Η ελληνική κουζίνα εδώ είναι στα καλύτερά της με πιάτα πάντα περιποιημένα, μαγειρεμένα με καλές πρώτες ύλες. Ωραία λαδερά και πεντανόστιμος κόκορας με μακαρόνια. Αξίζει να το επισκεφθείτε τώρα που ο καιρός κρατάει λίγο ακόμη για να καθίσετε έξω.
Ξενοκράτους 19 Κολωνάκι

Παπαγιάννης στα Ιλίσια
Κλασικό οινομαγειρίο που μυρίζει σαν μια σπιτική κουζίνα. Με τραπεζάκια μέσα και έξω, αυτό το κρυμμένο ταβερνάκι έχει ταΐσει γενιές δημοσιογράφων, ηθοποιών, απλών πεινασμένων Ιλισσιωτών. Δοκιμάστε οπωσδήποτε την θρυλική σπανακόπιτα, τα κοκκινιστά και τα λαδερά, τα μπιφτεκάκια με τα μινιόν κολοκυθάκια, εξαιρετικές σούπες και βραστά και γενικά ό,τι και να πάρετε είναι βέβαιο πως θα το ευχαριστηθείτε.
Παπαδιαμαντοπούλου 53, Ιλίσια

Οικονόμου στα Άνω Πετράλωνα
Άλλη μια σταθερή αξία, ένα τίμιο μαγαζί με μαγειρευτό φαγητό και τα λαδερά του που κάνουν τη διαφορά. Σε έναν ζωντανό δρόμο, στα Πετράλωνα, παρέες νεαρών και μεγαλύτερων, ζευγάρια και όσοι αγαπούν τα μαγειρευτά, συρρέουν εδώ ακριβώς γι’ αυτά τα πιάτα. Από το 1930, εδώ μαγειρεύονται με αγάπη και μεράκι πιάτα που έχουν ταΐσει τους Αθηναίους του κέντρου. Επιλέξτε από τον κατάλογο τα λαδερά και τα μαγειρευτά. Είναι εγγύηση.
Τρώων 41 & Κυδαντιδών ‘Ανω Πετράλωνα

Ραμόνα στην Καλλιθέα
Μια ταβέρνα σε ένα υπόγειο με βαρέλια και ατμόσφαιρα παλιού κουτουκιού. Αν και το όνομα δεν παραπέμπει σε Ελληνίδα γιαγιά, οι γεύσεις που θα δοκιμάσετε στη Ραμόνα είναι φουλ ελληνικές, με πρωταγωνιστές το κοκκινιστό μοσχαράκι, τους λαχανοντολμάδες αυγολέμονο, τους γίγαντες, όλα τα όσπρια σε λαχταριστές σούπες και σούπερ σαλιγκάρια γιαχνί.
Μίνωος 11-13, Καλλιθέα

Το Ειδικόν στον Πειραιά
Μια μπακαλοταβέρνα που έχει κρατήσει το χαρακτήρα και το ύφος της όλα αυτά τα χρόνια. Το Ειδικόν είναι ειδική περίπτωση. Σερβίρει φανταστικά τηγανιτά κεφτεδάκια, συκωτάκι, ομελέτες και πατάτες καθώς και 2-3 σαλάτες. Αν θέλετε κάτι διαφορετικό, το Ειδικό είναι το στέκι σας.
Ψαρρών 38 & Σαλαμίνος, Πειραιάς

Μαρτίνης στην Πατησίων
Τίμιο, νόστιμο, μαμαδίστικο φαγητό χωρίς πολλές φιοριτούρες. Καθαρό μαγαζί που σέβεται τον πελάτη και έχει την ίδια σταθερή ποιότητα χρόνια τώρα. Φοιτητές, ζευγάρια, οικογένειες, εργαζόμενοι έρχονται εδώ για το κοκκινιστό μοσχαράκι που λιώνει στο στόμα και τα γεμιστά κολοκυθάκια. Ωραία λαδερά, σαλάτες και must το σουβλάκι για όσους επιθυμούν κάτι διαφορετικό.
Πατησίων 289 & Ιακωβάτων, Αθήνα

πηγή travel