Rapid test για μη εμβολιασμένους σε εργασία, τράπεζες, δημόσιες υπηρεσίες, καταστήματα

Τα νέα μέτρα για την ανάσχεση του τέταρτου κύματος της πανδημίας ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, μετά το νέο μαύρο ρεκόρ των 6.700 κρουσμάτων που ανακοινώθηκε σήμερα από τον ΕΟΔΥ.

Ανακοινώνοντας τα νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους, ο υπουργός Υγείας έκανε λόγο για προσαρμογή στα νέα δεδομένα.

«Οι καιρικές συνθήκες σε συνδυασμό με την πορεία της πανδημίας μας αναγκάζει σε νέους περιορισμούς που θα αφορούν τους συμπολίτες μας που δεν έχουν εμβολιαστεί γιατί αυτοί κινδυνεύουν περισσότερο και πρέπει να τους προστατέψουμε», τόνισε.

Έτσι, οπως είπε, με νέα ΚΥΑ, από το Σάββατο θα ισχύουν επιπλέον μέτρα προσαρμογής, οριζόντια που θα αφορούν όλη την επικράτεια, τα οποία είναι:

Όλοι οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα θα είναι υποχρεωμένοι να κάνουν δύο τεστ την εβδομάδα (rapid ή pcr), περιλαμβανομένων και των κληρικών στις εκκλησίες.
Η πρόσβαση των ανεμβολίαστων σε τράπεζες, δημόσιες υπηρεσίες, μεικτούς και ανοιχτούς χώρους ψυχαγωγίας και εστίασης, κομμωτήρια, εμπορικά καταστήματα (δραστηριότητες που δεν θεωρούνται αναγκαίες) θα γίνεται υποχρεωτικά με επίδειξη pcr ή rapid τεστ.
Εξαιρούνται τα καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ), τα φαρμακεία και οι εκκλησίες.

Ακόμα, ο υπουργός απηύθυνε σύσταση για χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός για όλους, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους.

Διπλασιάζονται οι ποινές
Ο κ. Πλεύρης αναφέρθηκε στη συνέχεια στις ποινές, οι οποίες όπως είπε αναβαθμίζονται για τα μαγαζιά τα οποία δεν τηρούν τα μέτρα, ενώ εντατικοποιούνται οι έλεγχοι στα πιστοποιητικά εμβολιασμού και νόσησης, καθώς και στα αρνητικά αποτελέσματα των τεστ, όπως και της ταυτοπροσωπίας. Τα πρόστιμα θα ξεκινάνε από 5.000 ευρώ και 15 μέρες αναστολή λειτουργίας του καταστήματος. Επιπλέον, θα αναρτάται λίστα με καταστήματα που έχουν παραβιάσει τα μέτρα.

Τέλος θα υπάρξει ποινή και στις ομάδες, αν δεν τηρείται η χρήση μάσκας και οι άλλοι περιορισμοί που ισχύουν για τα γήπεδα.

Παρακολουθείστε την ενημέρωση:

Ανοίγει την Παρασκευή η πλατφόρμα για την τρίτη δόση
Κατά την ενημέρωση, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι από την Παρασκευή ανοίγει η πλατφόρμα για όλους τους ενηλίκους άνω των 18 ετών που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό και έχει περάσει το εξάμηνο, να εμβολιαστούν με τρίτη δόση.

«Δεν μπορούμε να πάμε σε πιο έντονα περιοριστικά μέτρα όπως είχαμε πριν, συνεπώς θα επεκτείνουμε την καμπάνια του εμβολιασμού με αποστολή sms σε ανεμβολίαστους πολίτες, αλλά και με spots στα Μέσα Ενημέρωσης», είπε ο υπ. Υγείας κατά την ανακοίνωση των νέων μέτρων, τονίζοντας πως οι νέες παρεμβάσεις έχουν ως στόχο την προστασία των πολιτών που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο, καθώς κινδυνεύουν πολύ περισσότερο από τους εμβολιασμένους.

Βρισκόμαστε σε μια αυξητική τάση της πανδημίας
Ξεκινώντας την ενημέρωση, ο κ. Πλεύρης τόνισε ότι βρισκόμαστε σε μια αυξητική τάση της πανδημίας στην πατρίδα μας. Όπως είπε, η κυβέρνηση έχει λάβει όλα τα μέτρα προκειμένου να ενισχυθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας, και τόνισε πως έχουν διπλασιαστεί οι ΜΕΘ Covid σε 1.300, ενώ ενισχύεται και το δυναμικό, με νέους επικουρικούς γιατρούς και 12.000 επικουρικό προσωπικό.

Αναφερόμενος στις επιβαρυμένες περιοχές, τόνισε ότι βρίσκεται σε πλήρη σύμπραξη ο δημόσιος τομέας με τον ιδιωτικό τομέα στη βόρεια Ελλάδα, όπου ήδη έχουν παραχωρηθεί από τον ιδιωτικό τομέα κλίνες για covid και non covid περιστατικά. Ακόμη, είπε πως θα δοθούν κίνητρα και σε ιδιώτες γιατρούς να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους εφόσον χρειαστεί, και αν αυτό δε συμβεί, θα ληφθούν υποχρεωτικά μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση.

Στο σημείο αυτό, ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι το μέτρο της αναστολής για τους γιατρούς που δεν έχουν εμβολιαστεί θα παραμείνει, προσθέτοντας ότι «οι ανεμβολίαστοι επικουρικοί δεν θα μπορούν να παράσχουν υπηρεσίες στο σύστημα». Θα υπάρχει παράταση μέχρι τις 31/12 οπότε θα επανεξεταστεί.

«Σε αυτή τη φάση της πανδημίας έχουμε ένα όπλο σε σχέση με πέρυσι, το οποίο είναι ο εμβολιασμός», τόνισε στη συνέχεια ο υπουργός Υγείας και μίλησε για τα στοιχεία τα οποία όπως είπε είναι αμείλικτα για τους ανεμβολίαστους -πάνω από το 85% των ασθενών στις κλίνες ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι- και επεσήμανε για άλλη μια φορά την ανάγκη να προχωρήσουν στον εμβολιασμό τους.

Όπως είπε, θα επεκταθεί η καμπάνια για τον εμβολιασμό με συνεχείς ενημερώσεις που θα γίνονται με διαδραστικό τρόπο.

«Θεωρούμε ότι έχουμε πάρει όλες τις αποφάσεις που χρειάζονται και για την ενίσχυση του εθνικού Συστήματος Υγείας, αλλά και για την προάσπιση της κοινωνίας», τόνισε κλείνοντας ο υπουργός Υγείας.

Θ. Ζαούτης: Το κύριο όπλο που έχουμε αυτή τη στιγμή είναι ο εμβολιασμός
Την επιδημιολογική εικόνα της χώρας, ανέλυσε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης, κατά την ενημέρωση για την πανδημία covid-19, απευθύνοντας παράλληλα κάλεσμα σε όλους να εμβολιαστούν.

Ο κυλιόμενος 7ήμερος μέσος όρος είναι 4.000 κρούσματα ανά ημέρα. Το 40% των κρουσμάτων που βλέπουμε σήμερα είναι από την Κεντρική, Ανατολική και Δυτική Μακεδονία. Το 25% των κρουσμάτων είναι στα παιδιά κάτω των 18 ετών. Όλα τα κρούσματα, στο 100%, είναι από την μετάλλαξη Δέλτα. Παρόμοια εικόνα εμφανίζουν και κράτη με αντίστοιχους πληθυσμούς, όπως το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Αυστρία, η Τσεχία, είπε ο κ. Ζαούτης.

Σήμερα, όπως είπε, είχαμε 420.000 test και ο δείκτης θετικότητας είναι 1,6%. Νοσηλεύονται 2.832 πολίτες και 434 είναι διασωληνωμένοι. Ο κυλιόμενος 7ήμερος μέσος όρος νοσηλείας είναι 280 ανά ημέρα.

Το κύριο όπλο που έχουμε αυτή τη στιγμή είναι ο εμβολιασμός και σε αυτό πρέπει να επιμείνουμε, είπε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ. Πρόσθεσε ότι είναι ένα εμβόλιο αποτελεσματικό όσο αφορά τη σοβαρή νόσο και την απώλεια ζωής και δεν είναι πλέον νέο εμβόλιο, έχει δοκιμαστεί σε δισεκατομμύρια ανθρώπους.

Ο κ. Ζαούτης έκλεισε την παρέμβασή του καλώντας τους πολίτες να εμβολιαστούν και γι’ αυτούς που έχει περάσει το 6μηνο από την δεύτερη δόση, να λάβουν την τρίτη δόση

πηγή cnn.gr