Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός: Αποστολή 6,5 τόνων ανθρωπιστικής βοήθειας στο ΚΥΤ της Κω

Μεγάλη ποσότητα ανθρωπιστικής βοήθειας στο ΚΥΤ της Κω απέστειλε σήμερα ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, προκειμένου να ενισχύσει τους 375 πρόσφυγες που εντοπίστηκαν την Τετάρτη (27/10) σε πλοίο που έπλεε ανοικτά της Κρήτης.

Συγκεκριμένα, κατόπιν επικοινωνίας του Προέδρου του Ε.Ε.Σ. Dr. Αντώνιου Αυγερινού με την Διοίκηση του ΚΥΤ της Κω και ενημέρωσής του για τις ακριβείς ανάγκες των προσφύγων, αναχώρησε το μεσημέρι της Τετάρτης (3/11) φορτηγό του Ε.Ε.Σ. με 6.5 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας, μεταξύ των οποίων είδη ένδυσης και υπόδησης, καθώς και ποσότητα υγειονομικού υλικού, με σκοπό να διατεθούν άμεσα στους ωφελούμενους.

Σημειώνεται ότι τα κλιμάκια του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στην Κω από την περασμένη Κυριακή, όταν και κατέφθασαν στο ΚΥΤ οι πρόσφυγες, βρίσκονται σε διαρκή επιφυλακή ώστε να προσφέρουν τις υπηρεσίες εάν και όπου κληθούν.

Στο ΚΥΤ της Κω, έχουν ήδη τοποθετηθεί σε οικίσκους και προχωρά η διαδικασία καταγραφής βουλήσεως ασύλου και μετά θα παραμείνουν σε καραντίνα για ένα χρονικό διάστημα. Επισημαίνεται ότι η παραμονή στο ΚΥΤ της Κω θα είναι προσωρινή, καθώς πρόκειται για μια ασυνήθιστη και ιδιαίτερη περίπτωση.

Έχοντας αποπλεύσει από τα παράλια της Τουρκίας, το φορτηγό πλοίο -με τουρκική σημαία- και έχοντας ως προορισμό την Ιταλία, εξέπεμψε σήμα κινδύνου το πρωί της Πέμπτης κατόπιν μηχανικού προβλήματος που είχε, με αποτέλεσμα να πλέει ακυβέρνητο και να παρασύρεται νότια της Ιεράπετρας.

Η Τουρκία αρνήθηκε να δεχθεί να επιστρέψει σε λιμάνι της το φορτηγό πλοίο, ενώ η Αθήνα σύμφωνα με πληροφορίες έχει αποστείλει και δεύτερο αίτημα προς τις τουρκικές αρχές, ενόσω παράλληλα παραμένει σε ανοιχτή γραμμή με τις Βρυξέλλες και την Frontex.

πηγή cnn.gr