H πρώτη εξωγήινη… κέτσαπ

Στην ταινία «Η Διάσωση» ο Ματ Ντέιμον εγκαταλείπεται από το πλήρωμα της αποστολής στην οποία συμμετείχε στον Άρη. Για να επιβιώσει καλλιεργεί με επιτυχία πατάτες στις οποίες έβαζε κέτσαπ που οι αστροναύτες είχαν φέρει από τη Γη. Οι επανδρωμένες αποστολές που ετοιμάζονται να ταξιδέψουν στον Άρη θα μπορούν αν θελήσουν να έχουν κέτσαπ… τοπικής παραγωγής.

Ερευνητές στις ΗΠΑ θέλησαν να διαπιστώσουν αν μπορεί να παραχθεί κέτσαπ στον Κόκκινο Πλανήτη. Το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Φλόριδας ίδρυσε πριν από έξι χρόνια το Ινστιτούτο Διαστήματος Όλντριν που πήρε το όνομα του από τον θρυλικό αστροναύτη Μπαζ Όλντριν που συνόδευε τον Νιλ Αρμστρονγκ στο πρώτο ταξίδι του ανθρώπου στην επιφάνεια της Σελήνης. Το ινστιτούτο ιδρύθηκε για να πραγματοποιούνται έρευνες που σχετίζονται με την ανάπτυξη τεχνολογιών και μεθόδων που θα βοηθήσουν στην διαμονή του ανθρώπου σε άλλους πλανήτες και κυρίως στον Άρη.

Ομάδα 14 επιστημόνων του ινστιτούτου με επικεφαλής αστροβιολόγους ξεκίνησαν πριν από δύο χρόνια την προσπάθεια καλλιέργειας ντομάτας σε περιβάλλον προσομοιωμένο στις αρειανές συνθήκες. Οι ερευνητές συνεργάστηκαν με ειδικούς του εμπορικού γίγαντα τροφίμων Heinz που ως γνωστόν ειδικεύεται για περισσότερο από ένα αιώνα στη δημιουργία κέτσαπ. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι η καλλιέργεια ολοκληρώθηκε με επιτυχία και από τις ντομάτες που παρήχθησαν σε αρειανό περιβάλλον παρασκευάστηκε κέτσαπ.

Μάλιστα η εταιρεία δημιούργησε μια ειδική για την περίσταση συσκευασία, ένα μπουκάλι που περιέχει την… αρειανή κέτσαπ. Αν και η παρτίδα κέτσαπ που δημιουργήθηκε από τους ερευνητές πέρασε τα τεστ ποιότητας της Heinz δεν θα βγει προς πώληση αλλά θα παραμείνει στα γραφεία της εταιρείας ως συλλεκτική για να διαφημίζει το επίτευγμα της δημιουργία της.

«Μέχρι σήμερα οι περισσότερες έρευνες ανάπτυξης φυτών στον Άρη αφορούσαν φυτά ταχείας ανάπτυξη. Η δική μας προσπάθεια προσπάθησε να δει τι μπορεί να γίνει με μακροχρόνιας καλλιέργειας τροφές. Με τη συνεργασία των ειδικών της Heinz καταφέραμε να πετύχουμε ένα πραγματικά ονειρώδες αποτέλεσμα καλλιεργώντας μια ποικιλία ντομάτας που πέρασε τα τεστ ποιότητας μιας τέτοιας εταιρείας ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την τροφίμων μακροχρόνιας παραγωγής μακριά από τη Γη» δηλώνει ο δρ. Άντριου Πάλμερ, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

πηγή naftemporiki