Αντίστροφη μέτρηση για τα πρώτα τεθωρακισμένα οχήματα M1117 στον Έβρο

Σε λίγες μέρες τα πρώτα Μ1117 φορτώνονται από τη Γερμανία και ξεκινούν το ταξίδι τους για την Ελλάδα και τις μονάδες του Έβρου και των νησιών του βορείου Αιγαίου.

Να σημειωθεί ότι αρχές του μήνα έμπειρα στελέχη του ΕΣ βρέθηκαν στη Γερμανία και σε συνεργασία με τους Αμερικανούς συναδέλφους τους, δοκιμάζουν, ετοιμάζουν, συντηρούν, κάνουν όλα τα προβλεπόμενα για να έχουμε εντός Νοεμβρίου τα πρώτα οχήματα στην Ελλάδα.

Οι φωτογραφίες που δημοσίευσε στο Τwitter η 21st Theater Sustainment Command, US Army Europe & Africa, με τα Στελέχη του ΕΣ επί το έργον, είναι χαρακτηριστικές για τη δουλειά που γίνεται και είναι σε εξέλιξη.

Το M-1117 ζυγίζει 13,4 τόνους και έχει μήκος 6 μέτρα, πλάτος 2,6 μέτρα και ύψος 2,6 μέτρα. Το όχημα κινείται από έναν πετρελαιοκινητήρα Cummins 8,3 λίτρων που αποδίδει 260 ίππους η μέγιστη ταχύτητα του αγγίζει τα 100 χιλιόμετρα την ώρα περίπου και η αυτονομία του ξεπερνά τα 650 χιλιόμετρα. Μπορεί να μεταφέρει πέντε άτομα, ενώ ο οπλισμός που έφερε όταν κινούνταν για τον αμερικανικό στρατό περιελάβανε ένα πολυβόλο των 12,7 χιλιοστών και έναν αυτόματο εκτοξευτή βομβίδων Mk.19 των 40 χιλιοστών.

Τα οχήματα διαθέτουν προηγμένο σύστημα θωράκισης, με συνδυασμό κεραμικών υλικών εξωτερικά και αντιθραυσματικής επίστρωσης ισχυρή θωράκιση, που προσφέρει προστασία από έκρηξη νάρκης βάρους 5 κιλών καθώς και από βολή από αντιαρματικό ρουκετοβόλο (RPG). Χάρη στα ειδικά λάστιχα τύπου “run flat”, είναι σε θέση να κινηθεί ακόμη και όταν δεχθεί πυρά.

Μεγάλο πλεονέκτημα αποτελεί επίσης το γεγονός ότι έχουν χαμηλό κόστος συντήρησης και τα ανταλλακτικά τους δεν είναι δυσεύρετα.

πηγή newsroom @e-evros.gr