Επέτειος Πολυτεχνείου: Ένταση σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα μετά τις πορείες

Επεισόδια μικρής έκτασης ξέσπασαν στη Θεσσαλονίκη λίγο αφού ολοκληρώθηκε η ειρηνική πορεία για την 48η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, με τη συμμετοχή φοιτητών, συνδικαλιστών, εκπροσώπων κομμάτων, συνδικάτων και άλλων πολιτών κάθε ηλικίας.

Μετά την πορεία, ομάδα διαδηλωτών πέταξαν πέτρες και βόμβες μολότοφ στις διμοιρίες των ΜΑΤ, με τις αστυνομικές δυνάμεις να απαντούν με δακρυγόνα και κρότου λάμψης.

Νωρίτερα, στην κεφαλή της πορείας προπορεύθηκε αντιπροσωπεία του Συλλόγου Εξορισθέντων – Φυλακισθέντων κατά την περίοδο της δικτατορίας και ακολουθούσαν τα μπλοκ του ΚΚΕ, του ΠΑΜΕ και των φοιτητών.

Η πορεία ξεκίνησε από την Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ και στο ύψος του αμερικανικού προξενείου πραγματοποίησε ολιγόλεπτη στάση. Εκεί οι διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα κατά των ΗΠΑ, τραγούδησαν το «Πότε θα κάνει ξαστεριά» και στη συνέχεια έκαψαν την αμερικανική σημαία.

Δρακόντεια ήταν τα μέτρα ασφαλείας το κέντρο της Θεσσαλονίκης υπό την παρουσία περισσότερων από 2.000 αστυνομικών.

Επεισόδια και στην Πάτρα
Ομάδα αγνώστων που βρίσκονταν στην «ουρά» της πορείας για το Πολυτεχνείο στην Πάτρα, επιτέθηκαν με πέτρες και μολότοφ κατά των αστυνομικών οι οποίοι με τη σειρά τους απάντησαν με ρίψη δακρυγόνων.

Λίγο πριν τις 6 το απόγευμα της Τετάρτης, ξεκίνησε η πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου στους δρόμους της Πάτρας, με περίπου 1.500 άτομα να συμμετέχουν. Την πορεία οδηγούσαν εργαζόμενοι διανομείς με τα μηχανάκια τους.

Όταν η πορεία πέρασε μπροστά από το Δικαστικό Μέγαρο της Πάτρας σημειώθηκε ένταση, με διαδηλωτές να πετούν πέτρες και μολότοφ.

πηγή  cnn.gr