Sniper: Η απόφαση-σοκ της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, το παρασκήνιο στην Ελλάκτωρ και οι φήμες για μία..δροσερή εξαγορά

Αίσθηση προκάλεσαν στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά αλλά και σε επιχειρηματικούς κύκλους οι χθεσινές αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για την Ελλάκτωρ σχετικά με την διερεύνηση συγκεκριμένων καταγγελιών για πρακτικές και ενέργειες βασικών μετόχων της.

Παρά τις φήμες για καθυστερήσεις και πιέσεις από…πολλαπλές πλευρές, η εποπτική Αρχή του Χρηματιστηρίου Αθηνών ενέκρινε την προβλεπόμενη διαδικασία (ακροαματική, ερευνητική) τόσο κατά της Reggeborgh Invest (βασικό μέτοχο με ποσοστό σχεδόν 30%) όσο και του μετόχου μειοψηφίας εκ…Βελγίου (αλλά ολλανδικών συμφερόντων) Atlas BV που κατέχει περίπου 10% για συντονισμό των ενεργειών με σκοπό τον από κοινού έλεγχο του εισηγμένου ομίλου

Ουσιαστικά τα μέλη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς έκριναν ότι τα στοιχεία της αρχικής έρευνας ήταν σοβαρά, επαρκή και αξιόπιστα, ώστε να στοιχειοθετούν τις καταγγελίες περί ελέγχου συνολικού ποσοστού 39,645% της εισηγμένης και συνεπώς της κατοχής μετοχών και δικαιωμάτων άνω του ορίου (33,33%) που προβλέπει το θεσμικό και νομικό πλαίσιο για την υποχρεωτική υποβολή δημόσιας πρότασης.

Πρωτοφανής απόφαση για το μέγεθος και την ιστορία της εταιρείας αλλά και τα συμφέροντα που την…συνοδεύουν, ειδικά αν συγκριθεί με παρόμοιες υποθέσεις περασμένων δεκαετιών που κατέληγαν συνήθως είτε στο αρχείο της ΕΚ, είτε σε ποινές-χάδια (για… «τα μάτια του κόσμου», δηλαδή) και κατά ένα περίεργο τρόπο μετά από πολλά χρόνια έρευνας, έχοντας διασφαλίσει ότι έχουν ξεχαστεί από την κοινή γνώμη ή το επενδυτικό κοινό.

Και επειδή πολλοί δεν έχουν κατανοήσει την σοβαρότητα της υπόθεσης, οι «πρωταγωνιστές, εντός και εκτός Ελλάκτωρ, αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρές κυρώσεις σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία (Ν.3461/2006, Άρθρο 29). Από «πρόστιμο ύψους μέχρι 3.000.000 ευρώ για κάθε παράβαση» ανά πρόσωπο (!) μέχρι «αναστολή των δικαιωμάτων ψήφου ή και άλλων δικαιωμάτων που απορρέουν από τις κινητές αξίες της» τόσο για κάθε πρόσωπο όσο και για «τα τυχόν πρόσωπα που ενεργούν για λογαριασμό του ή συντονισμένα με αυτό».

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στις επόμενες δεκαπέντε ημέρες θα κληθούν στα γραφεία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς στην οδό Κολοκοτρώνη τα φυσικά πρόσωπα που εκπροσωπούν τις δύο εταιρείες για να απαντήσουν τεκμηριωμένα σε συγκεκριμένα ερωτήματα. Κι αυτή την φορά ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τους Ολλανδούς και οι…καθυστερήσεις με νομικά και άλλα τρυκ δύσκολα θα έχουν κάποιο αποτέλεσμα.

Το περίεργο της χθεσινής ημέρας ήταν όμως το παρασκήνιο που προηγήθηκε πριν και μετά την ψηφοφορία του Δ.Σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς με «πληροφορίες» (από… διαρροές προερχόμενες από εταιρείες δημοσίων σχέσεων και συγκεκριμένα γραφεία στην Κηφισιά, το Χαλάνδρι και την Αθήνα) αρχικά για την αναβολή της συζήτησης για την υπόθεση Reggeborgh Invest-Atlas BV και στην συνέχεια για την αρχειοθέτησή των συγκεκριμένων καταγγελιών, μαζί με την έρευνα για την υπόθεση της συμφωνίας των Ολλανδών με τον Λεωνίδα Μπόμπολα.

Με την διαφορά όμως πως στην πραγματικότητα, μετατέθηκε για επόμενη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου η συζήτηση για την υπόθεση του Αναστάσιου Καλλιτσάντση και τέθηκε στο αρχείο μετά το σχετικό πόρισμα η υπόθεση Λ.Μπόμπολα ελλείψει επιβαρυντικών στοιχείων. Μεγάλη η διαφορά στις…λεπτομέρειες.

Γυρίζοντας…σελίδα, σήμερα θα ανακοινώσει η διοίκηση της ΔΕΗ τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου του έτους και του εννεαμήνου. Σχεδόν 10 εβδομάδες μετά την δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων εξαμήνου με τα 471,5 εκατ.ευρώ κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) και περίπου 26 ημέρες ύστερα από την επιτυχημένη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 1,35 δισ. ευρώ, οι περισσότεροι αναλυτές αναμένουν τις επιπτώσεις του αυξημένου ενεργειακού κόστους.

Σε λίγη ώρα αρχίζει η (πολυαναμενόμενη) δημόσια προσφορά για την έκδοση του «πράσινου» κοινού ομολογιακού δανείου 120 εκατ. ευρώ της Noval Property, με εύρος απόδοσης μεταξύ 2,60% και 2,95%, όπως ανακοινώθηκε επίσημα χθες από την θυγατρική του ομίλου Βιοχάλκο.

Τα κεφάλαια θα χρηματοδοτήσουν το σημαντικό πρόγραμμα επενδύσεων (ύψους 316 εκατ.ευρώ) και ανάπτυξης του χαρτοφυλακίου της εταιρείας, το οποίο έχει σημερινή αξία αποτίμησης σχεδόν 389,7 εκατ. ευρώ.

Στην παρουσίαση της έκδοσης του ομολόγου o Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Παναγιώτης Καπετανάκος αποκάλυψε πως παρότι ήδη των 21,1% των κτιρίων στο χαρτοφυλάκιο της είναι «πράσινο», ο στόχος είναι το ποσοστό αυτό να αυξηθεί σημαντικά τα επόμενα έτη και γι’ αυτό τα νέα κεφάλαια που θα αντλήσει η Noval Property θα κατευθυνθούν κυρίως σε «πράσινα» κτίρια και εγκαταστάσεις.

Το ενδεχόμενο νέων εξαγορών το προσεχές διάστημα στον κλάδο των γαλακτοκομικών δεν απέκλεισε ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας «Ελληνικά Γαλακτοκομεία» (Όλυμπος,Ροδόπη, Τυράς), Μιχάλης Σαράντης κατά την διάρκεια συνεδρίου στην Αθήνα. Και όπως κατάλαβαν όσοι παρακολούθησαν τις δηλώσεις του δεν μιλούσε και…τόσο γενικά και αόριστα.

Δεν είναι τυχαίο πως οι φήμες για συζητήσεις και πιθανή συμφωνία είχαν ξεκινήσει από τις αρχές του καλοκαιριού και πολλά στελέχη της αγοράς εκτιμούσαν πως θα είχε ολοκληρωθεί ήδη η σχετική διαπραγμάτευση. Και μάλιστα ορισμένες πληροφορίες κάνουν λόγο για μία «δροσερή εξαγορά»…

Άλλωστε, πέρυσι η «Ελληνικά Γαλακτοκομεία» πραγματοποίησε -παρά τις επιπτώσεις της πανδημίας-δύο σημαντικές εξαγορές (των εταιρειών «Κλιάφα» και «Δουμπιά»), με τις οποίες εισήλθε ουσιαστικά σε δύο νέες κατηγορίες προϊόντων: τα αναψυκτικά και το εμφιαλωμένο νερό.

Έντονες είναι όμως και οι φήμες των τελευταίων ημερών για την ανακοίνωση μίας νέας μεγάλης επένδυσης από την φαρμακοβιομηχανία FAMAR (ΦΑΜΑΡ ΑΒΕ)) στην Ελλάδα, με κεφάλαια που θα προέλθουν από τους δύο βασικούς της μετόχους: το κυπριακό fund Element Capitals Management Partners και το αγγλικό επενδυτικό σχήμα Metric Capital Partners. Λεπτομέρειες προσεχώς…

πηγή emea