Για τον Μελ Μπρουκς η ζωή χωρίς την Αν Μπάνκροφτ δεν θα είναι ποτέ ξανά εύκολη

Είναι αδύνατον έως ακατόρθωτο να προσπεράσει κανείς ελαφρά τη καρδία τις τρομερές διακρίσεις του θρύλου της κωμωδίας, Μελ ΜπρουκςΟ σκηνοθέτης και κωμικός ηθοποιός έχει δημιουργήσει τα πιο ανθεκτικά κλασσικά έργα κωμωδίας τις τελευταίες επτά δεκαετίες, τόσο για την σκηνή του Μπροντγουέι, όσο και την μεγάλη οθόνη. Τα τρία Grammys, το ένα Oscar, τα τέσσερα Emmys και τα τρία Tony που έχει κερδίσει για τις αγαπημένες κωμωδίες του Χόλυγουντ, μεταξύ των οποίων «The Producers», «Blazing Saddles», «Young Frankenstein» και «Spaceballs», δεν φαίνεται να συγκινούν ιδιαίτερα τον 95χρόνο Μπρουκς. Και αυτό γιατί, ο ίδιος δηλώνει αληθινά περήφανος μόνο για τον γάμο του με την αείμνηστη ηθοποιό Αν Μπάνκροφτ.

Τα τρία Grammys, το ένα Oscar, τα τέσσερα Emmys και τα τρία Tony που έχει κερδίσει για τις αγαπημένες κωμωδίες του Χόλυγουντ, μεταξύ των οποίων «The Producers», «Blazing Saddles», «Young Frankenstein» και «Spaceballs», δεν φαίνεται να συγκινούν ιδιαίτερα τον 95χρόνο Μπρουκς. Και αυτό γιατί, ο ίδιος δηλώνει αληθινά περήφανος μόνο για τον γάμο του με την αείμνηστη ηθοποιό Αν Μπάνκροφτ.

«Πάντα έλεγε, “Ακολούθησε την καρδιά σου. Θα είναι μια καλή περιπέτεια.’’ Και πράγματι, τι περιπέτεια αποδείχτηκε η ζωή!” θυμάται ο Μπρουκς τα λεγόμενα της συζύγου του, στα απομνημονεύματα που υπογράφει. Το «All About Me!» είναι μια λεπτομερής επισκόπηση της προσωπικής ζωής αλλά και της καριέρας του, ξεκινώντας από την ανατροφή του στην εποχή της κατάθλιψης στη Νέα Υόρκη, η οποία εξελίσσεται σε εμπειρίες όπως η θητεία του στον αμερικανικό στρατό κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και τα χρόνια του ως έφηβος κωμικός στα Όρη Κάτσκιλ. Ο κωμικός εστιάζει στο ξεκίνημα της καριέρας του πριν από μισό αιώνα αλλά και στις κομβικές συνεργασίες με ονόματα όπως ο Νιλ Σάιμον, ο Λάρι Χέλμπαρτ, Γούντι Άλεν κ.α.

Ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά για τον Μπρουκς όταν εντόπισε την γοητευτική Μπάνκροφτ, κόρη Ιταλών μεταναστών, να κάνει πρόβες στο θέατρο Ziegfeld το 1961.

Άλλα το σημαντικότερο κεφάλαιο του βιβλίου αλλά και της ζωής του είναι η αγαπημένη του σύντροφος Αν Μπάνκροφτ. Ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά για τον Μπρουκς όταν εντόπισε την γοητευτική Μπάνκροφτ, κόρη Ιταλών μεταναστών, να κάνει πρόβες στο θέατρο Ziegfeld το 1961. Τρία χρόνια αργότερα το ζευγάρι κάνει το μεγάλο βήμα και παντρεύεται στο Δημαρχείο του Μανχάταν. «Η Αν με στήριξε για τα πρώτα δύο χρόνια του γάμου μας. Πάντα πίστευε σε μένα» αναφερόμενος στην οικονομική στήριξη αλλά και εμπιστοσύνη που του παρείχε αδιάκοπα, μέχρι την ολοκλήρωση της δημιουργίας ενός από τα διαμάντια της καριέρας του «Get Smart» στα μέσα της δεκαετίας του 1960. Το 1972 το λαμπερό ζευγάρι της εποχής καλωσορίζει στον κόσμο τον μονάκριβο γιό τους, Μαξ και έκτοτε έμειναν ο ένας δίπλα στον άλλον σε κάθε θρίαμβο και αποτυχία που τους έφερε η ζωή.

Το να ζεις αυτή τη ζωή χωρίς εκείνη δεν είναι εύκολο

 

Το 2005 ωστόσο, ήταν η χρονιά που σημάδεψε περισσότερο από οτιδήποτε τον Μελ Μπρουκς. Η Αν Μπάνκροφτ σε ηλικία 73 ετών χάνει την μάχη με τον καρκίνο και αφήνει πίσω τον αγαπημένο της σύζυγο. «Το να ζεις αυτή τη ζωή χωρίς εκείνη δεν είναι εύκολο» εξομολογείται ο σκηνοθέτης στο «All About Me!», ο οποίος δεκαπέντε χρόνια μετά αγωνίζεται ακόμα να προσαρμοστεί με την απουσία της. Ο θρύλος της κωμωδίας δεν θα ξεχάσει ποτέ τις γλυκές αναμνήσεις που δημιουργήσαν μαζί καθώς περιλαμβάνουν «πολλά υπέροχα φιλιά και υπέροχα σπαγκέτι».

Κεντρική Φωτογραφία:abacapress.com 

πηγή womantoc