Κορωνοϊός – Γεωργαντάς: Πάνω από 20.000 ραντεβού για εμβολιασμό παιδιών 5-11 ετών

Αισιόδοξος για την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος έναντι της Covid 19 και στα παιδιά ηλικίας 5-11 ετών εμφανίστηκε το Σάββατο ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς.

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργαντά, και ήδη παρατηρείται μεγάλη κίνηση στο κλείσιμο των ραντεβού για τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα.

«Οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν μετά τις 15 Δεκεμβρίου. Υπάρχει μεγάλη κίνηση. Τα ραντεβού είναι ήδη πάνω από 20.000», τόνισε ο ίδιος.

Σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ, διευκρίνισε ότι για να κάνει ένα παιδί το εμβόλιο θα πρέπει να έχει συμπληρώσει την ηλικία των 5 ετών.

Σε ό,τι αφορά την τρίτη (αναμνηστική δόση) του εμβολίου έναντι της Covid 19, ο κ. Γεωργαντάς επισήμανε πως 2.112.000 πολίτες έχουν κάνει ήδη την αναμνηστική δόση και περίπου 1.700.000 την έχουν προγραμματίσει. Αυτό αντιστοιχεί περίπου στο 65% των δικαιούχων.

Πιστοποιητικό νόσησης: Τι ισχύει από Δευτέρα και πώς θα γίνεται η τρίτη δόση εμβολίου Covid 19

Τέλος, κληθείς να σχολιάσει τις καταγγελίες Γιαννάκου για τις VIP ΜΕΘ, είπε ότι «όλοι όσοι έχουμε δημόσιο λόγο να είμαστε προσεκτικοί».

«Είναι απαράδεκτο και προσβλητικό για τους γιατρούς μας να ακούγεται κάτι τέτοιο», συνέχισε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Ποιοι θα θεωρούνται από Δευτέρα ανεμβολίαστοι
Σημειώνεται ότι από Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου θα θεωρούνται ανεμβολίαστοι (δεν θα ισχύει το πιστοποιητικό εμβολιασμού) οι άνω των 60 ετών που δεν έχουν κάνει την αναμνηστική δόση και έχουν κλείσει επτάμηνο από την δεύτερη δόση. Από 16 Ιανουαρίου οι πολίτες άνω των 60 ετών που δεν έχουν κάνει καμία δόση θα έχουν διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ κάθε μήνα.

Για τον γενικό πληθυσμό το πιστοποιητικό εμβολιασμού ισχύει για ένα χρόνο, ωστόσο έχει ανοίξει η συζήτηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο να μειωθεί ο χρόνος στους 9 μήνες. Δηλαδή, αν στους 9 μήνες δεν γίνει η αναμνηστική δόση, το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα λήγει αυτόματα σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ποια εμβόλια χορηγούνται στην αναμνηστική δόση
Ολοκληρωμένος εμβολιασμός με 2 δόσεις Pfizer, Moderna ή AstraZeneca. Συστήνεται εμβολιασμός τουλάχιστον 3 μήνες μετά, με μία δόση Pfizer ή μισή δόση Moderna
Ολοκληρωμένος εμβολιασμός με 1 δόση Johnson & Johnson . Συστήνεται εμβολιασμός τουλάχιστον 2 μήνες μετά, με μία δόση Pfizer, J&J ή μισή δόση Moderna
1η δόση με εμβόλιο Pfizer, Moderna ή Astra Zeneca. 2η δόση με εμβόλιο J&J. Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού δε συστήνει τον εμβολιασμό με αναμνηστική δόση
Πώς θα γίνεται η τρίτη δόση σε άτομα που έχουν νοσήσει
Νόσηση πριν τον εμβολιασμό: 1 δόση εμβολίου J&J. Συστήνεται εμβολιασμός με αναμνηστική δόση τουλάχιστον 3 μήνες μετά με μία δόση Pfizer, J&J ή μισή δόση Moderna
Εμβολιασμός με Pfizer, Moderna ή AstraZeneca: Συστήνεται εμβολιασμός με αναμνηστική δόση τουλάχιστον 3 μήνες μετά με μία δόση Pfizer ή μισή δόση Moderna
1η δόση με Pfizer, Moderna ή AstraZeneca: Νόσηση μετά την 1η δόση εμβολιασμoύ. Συστήνεται εμβολιασμός 3 μήνες μετά τη νόσηση με μια δόση Pfizer ή Moderna (ολόκληρη δόση) για ολοκλήρωση του εμβολιασμού . Αναμνηστική δόση συστήνεται 3 μήνες μετά από τη 2η δόση με 1 δόση Pfizer ή Moderna μισή δόση
Ολοκλήρωση εμβολιασμού με J&J: Νόσηση μετά τον εμβολιασμό. Συστήνεται εμβολιασμός 3 μήνες μετά τη νόσηση με μια δόση Pfizer, μισή δόση Moderna ή J&J
Ολοκλήρωση εμβολιασμού με 2 δόσεις Pfizer, Moderna ή AstraZeneca: Νόσηση μετά τον εμβολιασμό. Συστήνεται εμβολιασμός 3 μήνες μετά τη νόσηση με μία δόση Pfizer ή μισή δόση Moderna
Ο χρόνος αύξησης των αντισωμάτων μετά την τρίτη δόση είναι γρήγορος, είναι ταχύς, εντός μιας έως τρεις ημέρες, δεδομένου ότι η τρίτη δόση προκαλεί δευτερογενή ανοσιακή ανταπόκριση.

Σύμφωνα με επιστημονικά δεδομένα η αναμνηστική δόση αυξάνει κατά 20 φορές το επίπεδο των εξουδετερωτικών αντισωμάτων και τριπλασιάζει τον αριθμό των μνημονικών Τ και Β λεμφοκυττάρων.

Τέλος, όπως αναφέρει το CDC, η τρίτη δόση με την εμφάνιση της παραλλαγής «Όμικρον», δεν είναι πολυτέλεια ή υπερβολή αλλά απόλυτη αναγκαιότητα.

πηγή cnn.gr