Μπλίνκεν: Η Κίνα να σταματήσει τις επιθετικές ενέργειες στη Νότια Σινική Θάλασσα

Κάλεσμα στην Κίνα να σταματήσει τις «επιθετικές ενέργειες» στην περιφέρεια Ινδικού-Ειρηνικού απηύθυνε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν, στη διάρκεια ομιλίας του με την ευκαιρία της πρώτης περιοδείας του στη νοτιοανατολική Ασία.

«Είμαστε αποφασισμένοι να εγγυηθούμε την ελευθερία της ναυσιπλοΐας στη Νότια Σινική Θάλασσα, όπου οι επιθετικές ενέργειες του Πεκίνου απειλούν εμπορικές ανταλλαγές αξίας 3 και πλέον τρισεκατομμυρίων δολαρίων σε ετήσια βάση», είπε μιλώντας στο Πανεπιστήμιο της Ινδονησίας.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ θα προωθήσουν τον στόχο τους η περιφέρεια Ινδικού-Ειρηνικού να παραμείνει «ελεύθερη και ανοικτή» και θα βαθύνουν τις συμμαχίες τους με την Ιαπωνία, την Αυστραλία, την Ταϊλάνδη και τις Φιλιππίνες. Τόνισε πως είναι προς το συμφέρον όλων στην περιοχή να αποφευχθούν οι εξαναγκασμοί και οι εκφοβισμοί, κάνοντας άλλη μια έμμεση αναφορά στην Κίνα.

Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ διαβεβαίωσε ακόμη, μεταξύ άλλων, ότι η Ουάσινγκτον και οι σύμμαχοί της θα πιέσουν τη στρατιωτική χούντα στη Μιανμάρ να βάλει τέλος στη βία, να αφήσει ελεύθερους τους πολιτικούς κρατούμενους και να επιτρέψει την αποκατάσταση της δημοκρατίας.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP