Σύντομα έτοιμο το πρώτο ελληνικό σύστημα anti-drone ΠΑΝΟΠΤΗΣ

Πολύ πιο σύντομα απ’ ό,τι μπορούμε να φανταστούμε, θα είναι σύμφωνα με πληροφορίες έτοιμο και ολοκληρωμένο να παρουσιασθεί, το πρώτο ελληνικής σχεδίασης σύστημα αντιμετώπισης απειλών drone! Το πρόγραμμα ανάπτυξης του πρώτου anti-drone συστήματος ελληνικής σχεδίασης εξελίσσεται και θα διατεθεί σε συνεργασία του Εθνικού Κέντρου Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) με την ελληνική εταιρεία Spirit Αεροναυπηγικα Συστηματα ΑΕ (SAS Technology).

Το Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής & Επικοινωνιών του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ/ΙΠΤΗΛ) στα πλαίσια του Η2020 Ευρωπαϊκού έργου Προηγμένη Ολιστική Ανίχνευση Αναγνώριση & Εξουδετέρωση Εχθρικών Drone (Advanced hoListic Adverse Drone Detection Identification & Neutralization – ALADDIN) συμμετείχε στον σχεδιασμό, την ανάπτυξη και την αξιολόγηση, ενός συστήματος αντι-ΣμηΕΑ (Συστήματα μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών) ως μια ολοκληρωμένη λύση στο αυξανόμενο πρόβλημα της απειλής ΣμηΕΑ, βασιζόμενο σε ένα, τελευταίας τεχνολογίας, σύστημα και ενισχύοντάς το με την έρευνα σε διάφορες τεχνολογίες και λειτουργίες ανίχνευσης και εξουδετέρωσης.

Έτσι, ανέπτυξε μεθοδολογίες βαθιάς μάθησης (Deep learning) και ενσωμάτωσε αισθητήρες διαφόρων τύπων για να υλοποιήσει την πρώτη ολοκληρωμένη πλατφόρμα ελληνικής σχεδίασης για ανίχνευση, ταυτοποίηση, εντοπισμό και εξουδετέρωση μη εξουσιοδοτημένων και εν δυνάμει εχθρικών, μη επανδρωμένων ιπτάμενων μέσων. Το συγκεκριμένο σύστημα συμμετείχε πρόσφατα σε διαγωνισμό τεχνολογίας που διοργανώθηκε από το ΝΑΤΟ και απέσπασε την 1η θέση προτείνοντας έναν ιχνηλάτη, που βασίζεται σε τεχνολογίες Μηχανικής Μάθησης/Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ), με μια πρωτοποριακή μέθοδο παρακολούθησης, που βασίζεται στη συσχέτιση και συγχώνευση δεδομένων από πολλούς αισθητήρες.

Για την εξέλιξη και εμπορική αξιοποίηση του συστήματος, το ΕΚΕΤΑ θα συνεργαστεί με την εταιρεία SAS Τechnology, (www.sas-tech.gr), η οποία, αναμένεται να διαθέσει επίσημα τη συγκεκριμένη πλατφόρμα, για την οποία επέλεξε την ονομασία ΠΑΝΟΠΤΗΣ. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΔΟΥΡΕΙΟΥ ΙΠΠΟΥ, από τους αισθητήρες, μεταξύ των οποίων ηχητικός, θερμικός, ραντάρ κ.λπ., εξασφαλίζεται εντοπισμός απειλών drone σε απόσταση ακόμη και μεγαλύτερη των 5 χλμ., στοιχείο από το οποίο εξαρτάται η απόσταση εξουδετέρωσης αυτών. Ήδη καταβάλλεται προσπάθεια ενσωματώσεως όσο το δυνατόν περισσοτέρων ελληνικών λύσεων, στο τελικό προϊόν.

Η SAS Τechnology είναι μια εταιρεία κατασκευής μη επανδρωμένων μέσων και είναι μέλος του SWG (Spirit World Group) του επιχειρηματία Μιχάλη Σπυριδάκου. Η SAS Technology, η οποία εντυπωσιάζει με τις αμιγώς ελληνικές σειρές μη επανδρωμένων συστημάτων, που διαθέτουν πολλαπλά μεσαίου ως μεγάλου βάρους απογείωσης μοντέλα, προοριζόμενα τόσο για πολιτική όσο και για επιχειρησιακή (τακτική) χρήση συμπεριλαμβανομένου και του πρώτου Ελληνικού Οπλισμένου UAV με ρουκέτες και προοριζόμενου για εγγύς αεροπορική υποστήριξη, αποφάσισε στα πλαίσια ανάπτυξης εφαρμογών αμυντικού ενδιαφέροντος να προχωρήσει ένα βήμα παραπάνω καλύπτοντας την ανάγκη ελέγχου και αποτροπής των νέων κινδύνων, που συνεπάγεται η αλματώδης αύξηση της χρήσης εμπορικών αλλά και όλων των άλλων τύπων ΣμηΕΑ.

ο ΕΚΕΤΑ βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας για την παροχή λύσεων στις σύγχρονες προκλήσεις της κοινωνίας. Έχοντας μακροχρόνια εμπειρία -μεταξύ πολλών άλλων- στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης και της Μηχανικής Μάθησης, προχώρησε στην ανάπτυξη αυτού του προηγμένου συστήματος αντιμέτρων UAV, προκειμένου να παράσχει λύση στο αυξανόμενο πρόβλημα απειλής από τη χρήση μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων.

Η ανίχνευση, η ταυτοποίηση και η εξουδετέρωση ΣμηΕΑ που πετούν κοντά σε βασικές υποδομές ή ευαίσθητες περιοχές, αποτελούν πλέον μια κρίσιμη και απαραίτητη λειτουργία, καθώς οι μη συμβατικές απειλές απαιτούν πιο προηγμένες λύσεις και λαμβάνονται ήδη πολλές βιομηχανικές και κυβερνητικές πρωτοβουλίες για να αντιμετωπίσουν αυτήν τη νέα απειλή.

Οι κίνδυνοι αυτοί εξελίσσονται σε σοβαρές απειλές, όπως έχουν αποδείξει τα πολλαπλά πρόσφατα περιστατικά ασφάλειας που αφορούν drone διεθνώς αλλά και στην χώρα μας. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα τέτοιων περιστατικών, όπως η εντεινόμενη τάση παραβίασης των Ελληνικών συνόρων από τουρκικά drones, η επίθεση στην Σαουδαραβική ARAMCO με ιδιοκατασκευασμένα drone, επιθέσεις εναντίον πολιτικών ηγετών κ.λπ.

Πέρα από την ευθεία απειλή, τα drone έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούνται δυναμικά και από διάφορες παραβατικές ομάδες ως εργαλεία κατασκοπείας διευκόλυνσης παράνομης μετανάστευσης, λαθρεμπόριο, διακίνηση παράνομων ουσιών κ.ά.

Η απειλή αυτή εξελίσσεται με ραγδαίους ρυθμούς και διαμορφώνεται σε μια υπολογίσιμη και σε μεγάλο βαθμό  ασύμμετρη απειλή για:

  • Στρατιωτικές υποδομές.
  • Κρίσιμες υποδομές κοινής ωφέλειας.
  • Τρομοκρατικές ενέργειες.
  • Αεροδρόμια.
  • Ναυτιλία τόσο στην εμπορική/τουριστική (Yachting) όσο και στο Πολεμικό Ναυτικό, όπου κρίνεται πλέον απαραίτητο.
  • Κυβερνητικά κτίρια.
  • Μέσα μαζικής μεταφοράς.
  • Πολυπληθείς εκδηλώσεις (Συναυλίες, Γήπεδα κ.λπ.).

Λαμβάνοντας υπόψη τους παραπάνω κινδύνους, το ΕΚΕΤΑ και η SAS Technology έχουν συνάψει σχετικό Μνημόνιο Συνεργασίας στους τομείς της έρευνας, σχεδίασης και παροχής εξειδικευμένων υπηρεσιών, που θα οδηγήσουν στην εξέλιξη και εμπορική διάθεση στην ελληνική και διεθνή αγορά ενός συστήματος ανίχνευσης πολλαπλών απειλών drone, κατασκευασμένο εξ ολοκλήρου στην Ελλάδα.

Τα υπάρχοντα σήμερα συστήματα, δεν μπορούν να ανιχνεύσουν ΣμηΕΑ μικρών διαστάσεων ούτε να αξιολογήσουν την σοβαρότητα της απειλής καθώς και να προτείνουν και ενεργοποιήσουν αντίμετρα. Για τον λόγο αυτό, κρίθηκε αναγκαία βάσει απαιτήσεων τελικών χρηστών, η ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης πλατφόρμας για ανίχνευση, ταυτοποίηση, εντοπισμό και εξουδετέρωση μη εξουσιοδοτημένων και εν δυνάμει εχθρικών, μη επανδρωμένων ιπτάμενων συσκευών με την Ανάπτυξη Πλέγματος Πολλαπλών Αισθητήρων για ευρεία και πολλαπλή κάλυψη.

Κύριες λειτουργικότητες του Συστήματος Anti-drone ΠΑΝΟΠΤΗΣ είναι:

1) Μηχανή Τεχνητής Νοημοσύνης για:

Εντοπισμό, Αναγνώριση (τύπου), παρακολούθηση πιθανών κακόβουλων UAVs

-Επιλογή όπλου/τρόπου αντίδρασης, εμπλοκή/αποτίμηση.

πηγή doureios