Ταπεινό σκαθάρι της Ασίας αποδεικνύεται μάστορας του στοματικού σεξ

Το θηλυκό πρέπει να μείνει ικανοποιημένο πριν δεχθεί να ολοκληρώσει τη σχέση

Προτού δεχθούν να ζευγαρώσουν, τα θηλυκά σκαθάρια αυτού του είδους θέλουν να ξέρουν μόνο ένα πράγμα: πόσο καλός είναι ο υποψήφιος μνηστήρας στο στοματικό σεξ;

Τέτοιου είδους σεξουαλικές πρακτικές «είναι σπάνιο φαινόμενο στα ασπόνδυλα» λένε οι ερευνητές που μελέτησαν τη σεξουαλική ζωή του Platyope mongolica, ενός μικρού, μαύρου σκαθαριού που ζει σε ξηρές περιοχές της Μογγολίας.

Η διεθνής ερευνητική ομάδα συνέλεξε αρσενικά και θηλυκά άτομα την εποχή του ζευγαρώματος και τα μετέφερε στο εργαστήριο για να καταγράψει τις αναπαραγωγικές συνήθειές τους.

Αρσενικό σκαθάρι (αριστερά) επιχειρεί να αποδείξει τις ικανότητές του (Xinghu Qin et al. / Ecology and Evolution)

Σε ρόλο ειδωνοβλεψία, οι εντομολόγοι παρακολούθησαν τα θηλυκά να ανασηκώνουν το πίσω μέρος τους για να διαφημίσουν την ερωτική τους επιθυμία. Τα αρσενικά δέχονταν την πρόκληση χωρίς καμία ντροπή: πλησίαζαν τα θηλυκά από πίσω και διέγειραν τα σεξουαλικά τους όργανα με το στόμα –συγκεκριμένα με τις «γναθικές προσακτρίδες», στοματικά εξαρτήματα που λειτουργούν ως αισθητήρια όργανα σε πολλά έντομα.

Όταν τα θηλυκά δεν έμεναν ικανοποιημένα, αποχωρούσαν και άφηναν τα αρσενικά στα κρύα του λουτρού, αναφέρουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση

Θέλοντας να βεβαιωθούν ότι το στοματικό σεξ είναι απαραίτητο συστατικό του φλερτ, δοκίμασαν να κόψουν τις κεραίες των αρσενικών ή να αλείψουν τα γεννητικά όργανα των θηλυκών με βαζελίνη.

Όπως διαπίστωσαν, οι παρεμβάσεις αυτού του είδους σκότωναν το ερωτικό κλίμα και δεν άφηναν περιθώριο ζευγάρωμα.

Ακόμα και όταν τα εμπλεκόμενα όργανα των εντόμων έμεναν άθικτα, έδειξε η μελέτη, τα αρσενικά που δαπανούσαν λιγότερο χρόνο για στοματικό σεξ ήταν λιγότερο πιθανό να γονιμοποιήσουν τις συντρόφους τους με επιτυχία.

Όπως φαίνεται, το στοματικό σεξ είναι για τα θηλυκά ένδειξη καλού υποψήφιου πατέρα.

Και μη χειρότερα…

Πηγή in.gr