Χρηματιστήριο Αθηνών: Κλείσιμο κοντά στα χαμηλά ημέρας με μέτριους τζίρους

Χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις, η σημερινή συνεδρίαση κύλησε με μέτρια συναλλακτική δραστηριότητα και μειωμένο επενδυτικό ενδιαφέρον, απόρροια της εορταστικής περιόδου. Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε στενό εύρος διακύμανσης ούτε 5 μονάδων (884,85-889,54) με το μόνο αρνητικό ότι έκλεισε κοντά στα χαμηλά ημέρας.

Η χρηματιστηριακή παράδοση συνεχίστηκε και φέτος, και η πρώτη από τις συνεδριάσεις της τελευταίας εβδομάδας του έτους χαρακτηρίστηκε από τη γνωστή επενδυτική ραστώνη. Ο συνολικός τζίρος ανήλθε μεν στα 53 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων όμως τα 29,97 να αφορούν σε πακέτα προσυμφωνημένων συναλλαγών στις μετοχές κυρίως της Alpha και δευτερευόντως των ΜΠΕΛΑ (Jumbo), Eurobank και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

Ο Γενικός Δείκτης παρέμεινε εντός της περιοχής 880-894 μονάδων, διατηρώντας βεβαίως ανοιχτό το σενάριο προσέγγισης των 930 ως το άνω όριο της βραχυπρόθεσμης συσσώρευσης. Η αλήθεια είναι ότι δεν αναμένεται κάποια σημαντική κίνηση της επόμενες ημέρες, τουλάχιστον στα πλαίσια της «κανονικής» συναλλακτικής και εξαιρουμένου κάποιου κρίσιμου γεγονότος.

 

Τα πρόσημα ήταν προς το κόκκινο, τόσο στη μεγάλη (6 ανοδικές και 19 πτωτικές μετοχές) όσο και στο σύνολο (34 ανοδικές, 68 πτωτικές και 61 αμετάβλητες). Αυτά παρέμειναν πέριξ του ±2%, με εξαίρεση από τον 25άρη τις ΑΡΑΙΓ (-2.86%), ΒΙΟ (-2,38%) και από κάποιες «μικρές» μετοχές, όπως αυτές της Attica Bank (-12.66%) και της Κέκροψ (-21.99%), έκαστη για τους δικούς της «λόγους» (η ΑΤΤ βρίσκεται στα απόνερα της ΑΜΚ της και ο Κέκροπας ταλανίζεται από τη δικαστική του διαμάχη με το Δημόσιο).

Κατά τα λοιπά, η μετοχή του ΟΛΠ καταγράφει νέα χαμηλά έτους (σήμερα -0,92%) μην μπορώντας να ορθοποδήσει και προφανώς σε μια προεξοφλητική κίνηση πολλών μηνών για το εγγύς μέλλον της εταιρείας που εκτίθεται στις συνέπειες της πανδημίας.

Τέλος, συνεχίζεται το ενδιαφέρον στις μετοχές των ΚΡΙ ΚΡΙ, ΕΛΧΑ, CENER, ΕΠΣΙΛ και ΟΠΑΠ, που αφήνουν ακόμα περιθώρια τοποθετήσεων, όπως και στη Phoenix Vega Mezz, με το μόνο επιβαρυντικό στη μελλοντική τους απόδοση να στέκει η συνολική κατάσταση στα χρηματιστήρια διεθνώς, σε μια χρονιά όπου αναμένονται μεταβολές στη νομισματική πολιτική των κεντρικών τραπεζών.

Πάντως, οι Αμερικανοί δεν φαίνεται να πτοούνται, και ο S&P 500 καταγράφει προς ώρας νέα ιστορικά υψηλά.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Πηγή liberal