Αρθρίτιδα – Το φαγητό που πρέπει να τρώτε «δύο φορές την εβδομάδα» για να μειώσετε τα συμπτώματα

Η αρθρίτιδα προκαλεί πόνο και φλεγμονή σε μια άρθρωση. Δυστυχώς, μπορεί να είναι πολύ επώδυνη για μερικούς ανθρώπους, ενώ μπορεί να επηρεάσει τα άτομα όλων των ηλικιών.
Τα συμπτώματα της αρθρίτιδας που αντιμετωπίζετε ποικίλλουν ανάλογα με τον τύπο που έχετε. Εκτός από την πρόκληση πόνου και δυσκαμψίας, η φλεγμονή μπορεί να προκαλέσει μόνιμη βλάβη σε μια άρθρωση, οπότε η έναρξη αποτελεσματικής θεραπείας από νωρίς μπορεί να βοηθήσει στην ελαχιστοποίηση της βλάβης.

Ο ρόλος της διατροφής στην αρθρίτιδα

Υπάρχουν κάποιες συνήθειες και αλλαγές στον τρόπο ζωής που μπορεί να βοηθήσουν στη διαχείριση των συμπτωμάτων.
Αυτά περιλαμβάνουν την κατανάλωση μιας υγιεινής διατροφής και τη διαχείριση του βάρους σας. Εάν είστε υπέρβαροι, μπορεί να αυξηθούν οι επιπλοκές της αρθρίτιδας και να συμβάλει επιπλέον στον πόνο στις αρθρώσεις.
«Είναι πολύ σημαντικό να τρέφεστε με μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή εάν έχετε αρθρίτιδα. Τρώγοντας υγιεινά θα προσφέρετε στον οργανισμό σας όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε διατηρώντας ένα υγιές βάρος», λέει το NHS (Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας).
Το Ίδρυμα Αρθρίτιδας λέει ότι πρέπει να τρώτε φασόλια «δύο φορές την εβδομάδα» ή περισσότερο.
Αναφέρει: «Τα φασόλια εμπεριέχουν φυτικές ίνες και φυτοθρεπτικά συστατικά, τα οποία βοηθούν στη μείωση της CRP, ενός δείκτη φλεγμονής που βρίσκεται στο αίμα».
Προσθέτει ότι τα φασόλια είναι επίσης «μια εξαιρετική και φθηνή πηγή πρωτεΐνης», ενώ είναι μια τροφή που περιέχει αντιοξειδωτικά.
Το συγκεκριμένο Ίδρυμα εξηγεί ότι αν και καμία δίαιτα δεν μπορεί να θεραπεύσει την αρθρίτιδα, ορισμένες τροφές έχει αποδειχθεί ότι ενισχύουν τα οστά, διατηρούν το ανοσοποιητικό σύστημα και καταπολεμούν τις φλεγμονές.
Η διατήρηση ενός υγιούς βάρους
Το NHS τονίζει: «Εάν είστε υπέρβαροι, η απώλεια βάρους μπορεί πραγματικά να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε την αρθρίτιδα. Το υπερβολικό βάρος ασκεί υπερβολική πίεση στις αρθρώσεις στους γοφούς, τα γόνατα, τους αστραγάλους και τα πόδια σας, οδηγώντας σε αυξημένο πόνο και προβλήματα κινητικότητας».
Η οστεοαρθρίτιδα είναι ο πιο κοινός τύπος αρθρίτιδας στο Ηνωμένο Βασίλειο, επηρεάζοντας περίπου οκτώ εκατομμύρια ανθρώπους, ενώ η ρευματοειδής αρθρίτιδα επηρεάζει περισσότερους από 400.000 ανθρώπους.
Η ρευματοειδής αρθρίτιδα συχνά ξεκινά όταν ένα άτομο είναι μεταξύ 40 και 50 ετών και οι γυναίκες είναι τρεις φορές πιο πιθανό να νοσήσουν από τους άνδρες.
Επίσης, τα άτομα που πάσχουν από αρθρίτιδα πολύ συχνά αντιμετωπίζουν μια επώδυνη και δύσκολη καθημερινότητα.
Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που μπορούν να απαλύνουν τον πόνο. Η θεραπεία για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα έχει ως στόχο να επιβραδύνει την πρόοδο της πάθησης και να ελαχιστοποιήσει τη φλεγμονή των αρθρώσεων.
Η μείωση του καπνίσματος
Θα πρέπει να προσπαθήσετε να κόψετε το κάπνισμα. «Το κάπνισμα προκαλεί πίεση στους συνδετικούς ιστούς, το οποίο μπορεί να αυξήσει τον πόνο της αρθρίτιδας», λέει η Mayo Clinic.
Τα συμπτώματα της αρθρίτιδας μπορεί να διαφέρουν από εβδομάδα σε εβδομάδα, οπότε ο πόνος στις αρθρώσεις μπορεί να έρχεται και να φεύγει, όπως αναφέρει δημοσίευμα της ιστοσελίδας express.co.uk.
Σε σχέση με την αρθρίτιδα εξηγεί ότι μια άρθρωση βρίσκεται όπου δύο ή περισσότερα οστά συναντιούνται, όπως τα δάχτυλα, τα γόνατα και οι ώμοι, κρατώντας τα οστά στη θέση τους επιτρέποντάς τους να κινούνται ελεύθερα εντός ορίων.
Τα συμπτώματα της αρθρίτιδας
Το Ίδρυμα Αρθρίτιδας αναφέρει: «Η πρωινή δυσκαμψία που διαρκεί περισσότερο από μία ώρα είναι ένας καλός λόγος για να υποψιαστείτε αρθρίτιδα. Δύο άλλα βασικά σημάδια είναι το οίδημα και η δυσκολία στην κίνηση μιας άρθρωσης».
Εάν έχετε αρθρίτιδα, οι αρθρώσεις σας πιθανότατα να είναι δύσκαμπτες και δύσκολο να κινηθούν, ενώ μπορείτε να διαπιστώσετε ότι η περιοχή γύρω από τις αρθρώσεις σας είναι ζεστή, ενώ φαίνεται κόκκινη ή πρησμένη.
Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν απώλεια βάρους, ξηροφθαλμία –ως αποτέλεσμα φλεγμονής– και πόνο στο στήθος.
Οι κύριοι στόχοι των θεραπειών για την αρθρίτιδα είναι η μείωση των συμπτωμάτων και η βελτίωση της ποιότητας ζωής.
πηγή sputniknews