Θεραπεία γονιμότητας με αναγέννηση ωοθηκών

Πιθανόν έχεις ακούσει για τη θεραπεία με αυτόλογους αυξητικούς παράγοντες ή PRP. Ανήκει στις θεραπείες της Αναγεννητικής Ιατρικής και χρησιμοποιείται εδώ και δύο δεκαετίες στις ΗΠΑ, στην Καρδιοχειρουργική, την Πλαστική Χειρουργική, την Ορθοπεδική Χειρουργική και την Οδοντιατρική. Αυτό που σίγουρα, όμως, δεν γνωρίζεις είναι ότι τελευταία χρησιμοποιείται και στην Ιατρική Γονιμότητας. Ο Dr. Γιάννης Περιστέρης, Μαιευτήρας – Χειρουργός – Γυναικολόγος, που ασχολείται κυρίως με θέματα υπογονιμότητας και εξωσωματικής γονιμοποίησης, λαπαροσκοπικής χειρουργικής αλλά και με τον προγεννητικό έλεγχο, απαντά σε 5 καίριες ερωτήσεις σχετικά με τη νέα αυτή θεραπεία.

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα αιμοπετάλια στη θεραπεία αναγεννητικής ιατρικής;

Τα αιμοπετάλια περιέχουν έναν σημαντικό αριθμό από κρίσιμες πρωτεΐνες, αυξητικούς παράγοντες, χημοκίνες, κυτταροκίνες και άλλους βιοενεργούς παράγοντες που εκκινούν και ρυθμίζουν βασικές πτυχές της φλεγμονώδους διαδικασίας, με αποτέλεσμα την επούλωση των πληγών με φυσικό τρόπο. Με βάση αυτήν τους την ιδιότητα, δημιουργήθηκε η θεραπεία Platelet-Rich Plasma (PRP), που είναι πλάσμα του αίματος το οποίο, με κατάλληλη επεξεργασία, εμπλουτίζεται σε αιμοπετάλια 4 φορές περισσότερο, για να αποκτήσει θεραπευτικές ιδιότητες.

Πώς εφαρμόζονται οι αυτόλογοι παράγοντες στη θεραπεία γονιμότητας;

Με τη θεραπεία Pure PRP II χρησιμοποιούνται συστατικά του αίματος της ίδιας της γυναίκας, για την επιδιόρθωση και την αναγέννηση των τραυματισμένων και εκφυλισμένων στοιχείων των αναπαραγωγικών της οργάνων και συγκεκριμένα των ωοθηκών. Η μέθοδος συνήθως εφαρμόζεται σε σοβαρές βλάβες ή τραυματισμούς, που απαιτούν πιο ενισχυμένη θεραπεία, και έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία νέου, υγιούς ιστού, κάτι το οποίο καταργεί την ανάγκη του χειρουργείου για την αποκατάσταση προβλημάτων των ωοθηκών.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ του PRP και του Pure PRP II;

Το Pure PRP II είναι ένα είδος PRP που περιέχει ακόμα πιο υψηλές συγκεντρώσεις αυξητικών παραγόντων, χωρίς, όμως, την παρουσία ερυθρών αιμοσφαιρίων, και χρησιμοποιείται ως θεραπεία υπογονιμότητας για την αναγέννηση των ωοθηκών.

Οι συγκεντρώσεις των αιμοπεταλίων και των αυξητικών παραγόντων που επιτυγχάνονται από το Pure PRP II είναι 7-9 φορές πάνω από τη βάση του PRP, ενώ η απόδοσή του φτάνει από 80% έως 98%.

Πώς δίνει λύση στα προβλήματα γονιμότητας της γυναίκας;

Ήδη τους τελευταίους 10 μήνες τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά, σε γυναίκες με πρόωρη εμμηνόπαυση ή αποτυχημένες προσπάθειες εξωσωματικής, που τώρα κυοφορούν!

 

Dr. Γιάννης Περιστέρης, Μαιευτήρας - Χειρουργός - Γυναικολόγος

Dr. Γιάννης Περιστέρης, Μαιευτήρας – Χειρουργός – Γυναικολόγος

www.peristeris.gr