Σοκ και δέος στην Άγκυρα – Αντίστροφη μέτρηση για Belharra και Rafal – Το ραντάρ-φόβητρο

Τον Ιανουάριο του 2022 θα κατατεθεί στη Βουλή η σύμβαση για την απόκτηση των τριών φρεγατών Belharra, ενώ τον ίδιο μήνα θα φτάσουν στην Ελλάδα τα πρώτα έξι μαχητικά αεροσκάφη Rafale.

Αυτά τόνισε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος σε εθιμοτυπική συνάντηση που είχε τη Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου, για την ανταλλαγή ευχών με διαπιστευμένους συντάκτες στο υπουργείο.

Ειδικότερα, ανέφερε ότι για τις τρεις φρεγάτες Belharra το υπουργείο ζητά την εμπλοκή ελληνικών εταιρειών τού κλάδου της αμυντικής βιομηχανίας στη διαδικασία ναυπήγησης ενώ συνέχισε λέγοντας ότι οι Γάλλοι μάς προσφέρουν τα δύο πλοία «πολύ γρήγορα» και συγκεκριμένα το 2025. Εξάλλου, όπως είπε, υπάρχει ειδική πρόβλεψη για την εμπλοκή διασύνδεση των αμυντικών βιομηχανιών Ελλάδας- Γαλλίας στη αμυντική συμφωνία που υπέγραψαν οι δύο χώρες».

Συνολικά, όπως ανέφερε ο Ν. Παναγιωτόπουλος, θα διατεθούν 5 δισ. ευρώ για το Πολεμικό Ναυτικό εκ των οποίων περίπου τα 3 δισ. αφορούν τη σύμβαση για την πρόσκτηση των φρεγατών Belharra ενώ ποσό της τάξης του 1,5 δισ. ευρώ θα δοθεί για την απόκτηση τεσσάρων κορβετών και περίπου μισό δισ. ευρώ για την αναβάθμιση και των εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ.

Πέρα από τα εξοπλιστικά προγράμματα που προχωρούν, ο υπουργός αναφέρθηκε και στον σχεδιασμό για το νέο έτος υπογραμμίζοντας: «Ο σχεδιασμός είναι εύκολος, η χρηματοδότηση είναι το δύσκολο». Αναφέρθηκε, επίσης, στο ζήτημα των αεροσκαφών C-130 τονίζοντας ότι το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας έχει φέρει πρόταση από το Ισραήλ που περιλαμβάνει τη συντήρηση τριών εξ αυτών και η οποία προς το παρόν εξετάζεται.

Επισήμανε ότι το υπουργείο συνεχίζει να κινείται στην κατεύθυνση της εμβάθυνσης της συνεργασίας με τις ΗΠΑ. Χαρακτηριστικά, ανέφερε ότι πιθανότατα τον Φεβρουάριο αναμένεται επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο αλλά και συνάντηση του ιδίου του Νίκου Παναγιωτόπουλου με τον Αμερικανό ομόλογο του.

«Το κλίμα», είπε ο υπουργός, «είναι παρά πολύ καλό στις σχέσεις των δυο χωρών και οφείλουμε να το εκμεταλλευθούμε αυτό».

Δεν παρέλειψε να τονίσει ότι οι διερευνητικές επαφές με την Τουρκία θα συνεχιστούν ενώ έθεσε τον χρονικό ορίζοντα για την επόμενη συνάντηση για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης εντός του Μαρτίου του 2022.

Για το ζήτημα του υποχρεωτικού εμβολιασμού στο στράτευμα, ο υπουργός επισήμανε ότι «απαιτείται πρώτα στέρεος κυρωτικός μηχανισμός προτού πάμε σε υποχρεωτικότητα». Όπως είπε, καταβάλλεται προσπάθεια να αυξηθούν τα ποσοστά εμβολιασμένων στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων ενώ δήλωσε ότι στόχος είναι να «καλύπτονται κατά προτεραιότητα οι μονάδες που βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα».

Για τη Ρωσία και την ένταση στα σύνορά της με την Ουκρανία, ο υπουργός κατέστησε σαφές ότι «η χώρα δεν πρέπει να απομονωθεί» διότι αυτό θα φέρει αποσταθεροποίηση. «Θα πρέπει να βρεθεί το κατάλληλο σημείο ισορροπίας» είπε χαρακτηριστικά.

Ν. Χαρδαλιάς: Στόχος να συνδεθούν περισσότερο οι Ένοπλες Δυνάμεις με την κοινωνία
Από την πλευρά του ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς τόνισε ότι στόχος είναι η περαιτέρω σύνδεση των Ενόπλων Δυνάμεων με την κοινωνία ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στη «μεγάλη», όπως είπε, «προσφορά τους στο εμβολιαστικό πρόγραμμα της χώρας».

Μίλησε, επίσης για το πρόγραμμα «Αιγίς 2», το οποίο θα «είναι προσαρμοσμένο σε όλα τα ζητήματα που αφορούν στις Ένοπλες Δυνάμεις», πλην των εξοπλιστικών προγραμμάτων και όπως επισήμανε «θα αναβαθμίσει το ρόλο των Ενόπλων Δυνάμεων στο ζήτημα της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής».

«Δουλεύουμε», προσέθεσε ο Ν. Χαρδαλιάς, «με εντολή του πρωθυπουργού και του υπουργού Εθνικής Άμυνας, ώστε να ξεπεράσουμε λογικές του παρελθόντος που μας κρατούσαν πίσω».

Επισήμανε, δε, ότι γίνεται «πολλή δουλειά σε πολύ χαμηλούς τόνους» με τη συνεργασία των Γενικών Επιτελείων των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων και συμπλήρωσε: «Φιλοδοξούμε να σας εκπλήξουμε δημιουργικά».

Το Newpost στην «καρδιά» των Belharra και το ραντάρ-φόβητρο
Η ελληνική Belharra θα είναι η πιο σύγχρονη και ισχυρή φρεγάτα που θα πλέει στη Μεσόγειο διαβεβαιώνουν οι Γάλλοι και περιμένουν να ανάψει το «πράσινο» φως με την επίσημη υπογραφή της συμφωνίας για να ξεκινήσουν την κατασκευή του πλοίου. Τα πρώτα κομμάτια χάλυβα για την Ελληνική FDI-όπως ονομάζει την Belharra η Naval Group-ήδη έχουν κοπεί και αναμένεται τις πρώτες εβδομάδες του Ιανουαρίου να πραγματοποιηθεί συμβολικά η επίσημη κοπή του πρώτου ελάσματος παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου. Την ώρα που ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την υπογραφή της συμφωνίας και ενώ το πρόγραμμα περνά αύριο από την αρμόδια επιτροπή του κοινοβουλίου για να πάρει το δρόμο για το Ελεγκτικό Συνέδριο και την ψήφισή του από την Ολομέλεια.

Η τελετή τοποθέτησης της τρόπιδας στην πρώτη γαλλική Belharra η οποία θα ονομαστεί «Amiral Monarc’h» είχε Ελληνικό «χρώμα» στα ναυπηγεία της Lorient στη Βορειοδυτική Γαλλία. Το πρώτο block της φρεγάτας φωτίστηκε μπλεενώ συνεχείς ήταν οι αναφορές των στελεχών της Naval Group στην συμφωνία με την Ελλάδα και με το Πολεμικό Ναυτικό. «Η Ελλάδα έκανε την καλύτερη επιλογή» τόνισε χαρακτηριστικά ο CEO της Naval Group Pierre Erick Pommellet και πρόσθετε ότι οι δύο χώρες και τα δύο Πολεμικά Ναυτικά τους θα βαδίσουν τα επόμενα χρόνια βήμα-βήμα στη «ρότα» των Belharraκαι γιατί όχι και των Gowind αν η Ελλάδα επιλέξει και τις Γαλλικές κορβέτες.

Στην παρουσίαση της Belharra αυτή τη φορά οι Γάλλοι ήταν κάτι παραπάνω από αναλυτικοί αφού πλέον έχουν συμφωνήσει με το Πολεμικό Ναυτικό στην οριστική διαμόρφωση της FDI HN όπως ονομάζουν την Ελληνική φρεγάτα. Kύριο πυροβόλο του πλοίου θα είναι το Oto Melara 76mm Volcano Multi Mission με τους Γάλλους να τονίζουν ότι είχαν τη δυνατότητα τοποθέτησης και του πυροβόλου Strales ωστόσο σε συνεργασία με την Ελληνική πλευρά αποφασίστηκε τελικά το Multi Mission. Όσον αφορά το ζήτημα του ECM ξεκαθαρίζουν ότι η Ελληνική Belharra σε αντίθεση με τη Γαλλική θα διαθέτει σύστημα ηλεκτρονικών αντιμέτρων ενώ και το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό είναι κατηγορηματικό ότι η συμφωνία περιλαμβάνει και το ECM το οποίο πιθανότατα θα παραπέμπει σύμφωνα με πληροφορίες σε αυτό που τοποθετείται στις φρεγάτες Fremm.

Απόλυτα πεπεισμένοι ότι τα χρονοδιαγράμματα θα τηρηθούν ευλαβικά και η πρώτη Ελληνική Belharraθα παραδοθεί στον Στόλο τον Μάρτιο του 2025 ακριβώς ένα χρόνο έπειτα από την παράδοση της «Amiral Monarc’h» στo Marine National δηλώνουν τα στελέχη ης Naval Group. Kαι επαναλαμβάνουν ότι στις δοκιμές της πρώτης Γαλλικής FDI το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό όχι απλά θα βρίσκεται εκεί αλλά ‘’πυρήνες’’ από το πρώτο πλήρωμα της Ελληνικής Belharra θα εκπαιδευτούν πάνω στο πλοίο αλλά και στους εξομοιωτές της φρεγάτας.

«Όταν φτάσει η Ελληνική Belharra σε επίπεδο δοκιμών όλα τα συστήματα θα έχουν ήδη πιστοποιηθεί στην Γαλλική φρεγάτα, πιθανά προβλήματα θα έχουν επιλυθεί» αναφέρουν οι Γάλλοι της Naval Group και επισημαίνουν ότι ήδη το πανίσχυρο radar Sea Fire δοκιμάζεται με απόλυτη επιτυχία. Tο newpost είδε το σύστημα αισθητήρων μεταξύ των οποίων και το Sea Fire σε πολύ προχωρημένο επίπεδο μέσα στα ναυπηγεία. Ένα ραντάρ-φόβητρο, που μπορεί να εγκλωβίζει δεκάδες στόχους σε ακτίνα που ξεπερνά τα 300 χιλιόμετρα.

πηγή newpost