Η λίρα ενισχύεται έναντι του ευρώ

Στα υψηλότερα επίπεδα από τον Φεβρουάριο του 2020 διαπραγματεύεται η βρετανική έναντι του ευρώ, καθώς οι αγορές στοιχηματίζουν ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης τον Φεβρουάριο, σε συνδυασμό με τις ελπίδες ότι η παραλλαγή Όμικρον δεν θα εκτροχιάσει την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η συναλλαγματική ισοτιμία της λίρας ενισχύθηκε σήμερα στις 83,62 πένες ανά ευρώ, το ισχυρότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2020, υποστηριζόμενη από την ελπίδα ότι η Όμικρον δεν θα εκτροχιάσει την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου . «Η λίρα ήταν από τα πιο ωφελημένα νομίσματα από τη συνεχιζόμενη βελτίωση της διάθεσης των παγκόσμιων επενδυτών κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου», τονίζει ο Λι Χάρντμαν, στρατηγικός αναλυτής της MUFG για θέματα νομισματικής πολιτικής. «Ταυτόχρονα, στην ισχυροποίηση της λίρας συνέβαλε η επιθετική απόφαση της BoE να αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια τον περασμένο μήνα παρά την υψηλή αβεβαιότητα για την παραλλαγή Όμικρον», προσθέτει.

Ο οικονομολόγος Τζαγκτζίτ Τσάντα, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών και ο Πολ ντε Γκράουε, καθηγητής στο London School of Economics, προειδοποιούν πάντως ότι «ο συνδυασμός Brexit και πολιτικής αβεβαιότητας ,θα συνεχίσει να εμποδίζει αυτό που διαφορετικά θα ήταν μια ισχυρή ανάκαμψη… Το Brexit θα προκαλεί χρόνια απαισιοδοξία στο μέλλον της βρετανικής οικονομίας», τονίζουν οι δύο οικονομολόγοι. Προσθέτουν μάλιστα ότι η συναλλαγματική ισοτιμία ευρώ/λίρας θα μπορούσε να αλλάξει κατεύθυνση, με την ενίσχυση του ευρωπαϊκού νομίσματος.

πηγή naftemporiki