RECOM: «Απόβαση» στην Ελλάδα με φωτοβολταϊκά projects 1,32 GW

Ο γαλλικός πολυεθνικός όμιλος μέσω διαφόρων εταιρικών σχημάτων προωθεί την υλοποίηση μεγάλων φωτοβολταϊκών πάρκων σε Φθιώτιδα, Γρεβενά και Δομοκό

Τέσσερα από τα μεγαλύτερα φωτοβολταϊκά projects στην Ελλάδα έχει βάλει στα σκαριά ο γαλλικός πολυεθνικός όμιλος Recom, ο οποίος μέσω της Recom Technologies δίνει το «παρών» ανάμεσα στους leaders της παγκόσμιας βιομηχανίας ηλιακής ενέργειας.

Ειδικότερα, όπως αποκαλύπτει σήμερα το newmoney, η Recom μέσω των εταιρειών «Ζ Star ΙΚΕ» και «Μ Star IKE» έχει δρομολογήσει την κατασκευή κολοσσιαίων φωτοβολταϊκών πάρκων στη Φθιώτιδα, στα Γρεβενά και στο Δομοκό, συνολικής ισχύος 1.324 MW.

Το μεγαλύτερο από αυτά, ισχύος 437 MW προορίζεται για την περιοχή της Αμφίκλειας, στη θέση «Παναγιά-Παλιάμπελα-Μαραθιάς» από την «Ζ Star ΙΚΕ», η οποία και εξασφάλισε από τη ΡΑΕ τη σχετική βεβαίωση παραγωγού, προχθές στις 10 Ιανουαρίου. Η αίτηση είχε υποβληθεί στη Ρυθμιστική Αρχή στις 10 Φεβρουαρίου 2021.

Είχαν προηγηθεί κατά τη διάρκεια της περσινής χρονιάς άλλες δύο βεβαιώσεις παραγωγού για λογαριασμό της «Μ Star IKE» που αφορούν δύο επίσης μεγάλα φωτοβολταϊκά πάρκα ισχύος 277 MW έκαστο (και συνολικά 554 MW) στη θέση «Φελλι» των Γρεβενών, καθώς και άλλη μία για ένα ακόμη mega φωτοβολταϊκό πάρκο στο Δομοκό, ισχύος 333 MW.

Για τις δύο πρώτες υποβλήθηκαν στις 12 Οκτωβρίου 2021 αιτήσεις τροποποίησης ως προς την επέκταση των ορίων των γηπέδων εγκατάστασης, οι οποίες και εγκρίθηκαν από τη ΡΑΕ με αποφάσεις της στις 7 Ιανουαρίου.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι για όλα τα παραπάνω έργα, ο όμιλος έχει ήδη εξαγοράσει τη γη όπου θα αναπτυχθούν.

«Ψήφος εμπιστοσύνης»

Είναι προφανές ότι πρόκειται για επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων, που σε κάθε περίπτωση αποτελούν «ψήφο εμπιστοσύνης» αφενός προς την Ελλάδα, αφετέρου προς τις προοπτικές του κλάδου των ΑΠΕ και ειδικότερα της ηλιακής ενέργειας στη χώρα μας.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι δύο εταιρείες συστάθηκαν τον Ιούλιο του 2020 με σκοπό την παραγωγή, μετάδοση και εμπορία ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς και το χονδρικό εμπόριο φωτοβολταϊκών στοιχείων.

Ο όμιλος Recom παράγει μονάδες, κυψέλες, μετατροπείς, υβριδικά συστήματα αποθήκευσης, μπαταρίες και φορτιστές EV, ενώ είναι ο κορυφαίος και ο μοναδικός κατασκευαστής φωτοβολταϊκών μονάδων Bloomberg Tier 1 στην Ευρώπη με ετήσια δυναμικότητα παραγωγής 750 MW και με πωλήσεις ηλιακών μονάδων άνω των 2 GW σε 95 χώρες.

Όπως τονίζεται σχετικά, όλα τα προϊόντα του σχεδιάζονται και κατασκευάζονται στην Ευρώπη, ενώ η Recom Technologies κατατάσσεται στις πρωτοπόρες εταιρείες στις λύσεις αποθήκευσης ενέργειας με τα μοντέλα μετατροπέων πάνελ με ολίσθηση (skid mounted panel-inverter) για έργα οικιακής, αλλά και εμπορικής κλίμακας.

Σημειώνεται ότι η Recom Technologies δραστηριοποιείται εδώ και χρόνια στην ελληνική αγορά.

Όσον αφορά τις εταιρείες «Μ Star», «Z Star» και «L Star», ανήκουν στον βραχίονα της «ML Stars», που εμφανίζεται ως «μέλος του παγκόσμιου κινήματος ηλιακής ενέργειας», ενώ φαίνεται να συνδέεται και με άλλη εταιρεία που εδρεύει στην Κύπρο.

Η «ML Stars», που διατηρεί γραφεία στο Χαλάνδρι, δηλώνει ότι δραστηριοποιείται στον τομέα της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, τόσο στην κατασκευή όσο και στην ανάπτυξη, και ότι «ανταποκρίνεται επιτυχώς στις απαιτήσεις της τρέχουσας αγοράς για κορυφαία ποιότητα και γρήγορη ολοκλήρωση, ιδίως όσον αφορά έργα που απαιτούν σύνθετες λύσεις».

Όπως αναφέρεται, «παρέχουμε ολοκληρωμένες λύσεις EPC, χρηματοδότησης και λειτουργίας και συντήρησης (Ο&Μ) μετά την πώληση για Φωτοβολταϊκούς Σταθμούς μέσης έως μεγάλης κλίμακας», ενώ προσφέρονται και υπηρεσίες τεχνικών μελετών και αδειοδοτικών εγκρίσεων.

«Επεκτείνουμε συνεχώς το φάσμα των παρεχόμενων υπηρεσιών, διευρύνοντας με δυναμικό τρόπο το εύρος των δραστηριοτήτων μας ως προς την ανάπτυξη, διαχείριση και χρηματοδότηση έργων. Παρέχουμε τα ιδανικά έργα στο κατάλληλο στάδιο ανάπτυξης ή λειτουργίας» επισημαίνεται, καθώς και ότι η εταιρεία δραστηριοποιείται στην «προμήθεια και πώληση αδειών ηλιακών έργων σε συνεργασία με το παγκόσμιο επενδυτικό μας δίκτυο».

πηγή newmoney