Ο συσχετισμός της οστικής πυκνότητας και της καλής γενικής υγείας

Αυτό που σήμερα είναι γνωστό σε όλους μας και εφαρμόσιμο είναι ότι η άσκηση μπορεί να μας βοηθήσει να διατηρήσουμε την οστική μας πυκνότητα

Καθώς τα χρόνια περνούν και η επιστήμη εξελίσσεται, εμφανίζονται διαρκώς νέοι βιολογικοί συσχετισμοί που αναδεικνύουν παράγοντες καθοριστικούς για τη γενική υγεία του ανθρώπου. Πολύ πρόσφατα, επιστημονικές έρευνες  κατάφεραν να συνδέσουν την οστική υγεία  με τη γενική υγεία του ανθρώπου.

Τα οστά επικοινωνούν συμμετέχοντας σε ένα δίκτυο σημάτων με τα άλλα όργανα παράγοντας δικές τους ορμόνες και πρωτεΐνες που κυκλοφορούν στο αίμα.

Αυτό που σήμερα είναι γνωστό σε όλους μας και εφαρμόσιμο είναι ότι η άσκηση μπορεί να μας βοηθήσει να διατηρήσουμε την οστική μας πυκνότητα. Ειδικά η άσκηση προσαρμοστικής έντασης που εφαρμόζει έντονο φορτίο στο σκελετικό μας σύστημα.

Τι ανακαλύπτουν οι επιστήμονες;

«Η άποψη ότι τα οστά είναι ένα απλό όργανο ξεχωριστό από κάθε άλλο σαν ιστός αποτελούμενος από μέταλλα και ότι δεν επικοινωνούν – αυτό άλλαξε» λέει ο Thomas Clemens, καθηγητής ορθοπεδικός χειρουργός στο Κέντρο για τη ΜυοΣκελετική Έρευνα Johns Hopkins.

«Καταλήξαμε στην άποψη ότι τα οστά εμπλέκονται στην επικοινωνία με άλλους ιστούς στο σώμα που στην πραγματικότητα δεν είχαν ερευνηθεί ούτε είχαν γίνει αντιληπτοί στο παρελθόν».

«Η διαπίστωση ότι τα οστά μπορούν να παράγουν ορμόνες που επηρεάζουν το μεταβολισμό ή το συκώτι είναι σοκαριστική», λέει ο Ferron. «Οι άνθρωποι δεν το περίμεναν αυτό. Αλλά διάφοροι επιστήμονες χρησιμοποίησαν τα αποτελέσματα και ανακάλυψαν κι άλλες καινούργιες ορμόνες που παράγονται από τα οστά. Αυτό άνοιξε ένα ολοκαίνουργιο πεδίο στην έρευνα των οστών».
Βασικές Μέθοδοι για Υγιή Οστά.

Η οστική πυκνότητα μπορεί να αυξηθεί μεταξύ άλλων με την άρση βαρών που είναι κάτι που συνίσταται για όλους, ειδικά για τις γυναίκες. Ένα από τα πιο ευχάριστα και εκπληκτικά biohacks που καλύπτει αυτές τις ανάγκες είναι το Spectrum της OsteoStrong. Η συγκεκριμένη έξυπνη μέθοδος επιτρέπει τη φόρτιση του μυοσκελετικού για πολύ σύντομες στιγμές έντασης που ενεργοποιούν την οστεογονική φόρτιση.

Δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο: το Spectrum

Ο εφευρέτης της μεθόδου, Dr. Jaquish, το εξήγησε ευσύνοπτα και ξεκάθαρα σε πρόσφατο post του στα κοινωνικά δίκτυα: «Υπάρχουν τρεις φάσεις αναδόμησης των οστών με φυσικό τρόπο. Η πρώιμη απορρόφηση των μετάλλων απαιτεί 5-10 ημέρες. Η δευτερεύουσα απορρόφηση των μετάλλων από τα πορώδη οστά απαιτεί περίπου 130 ημέρες. Η τρίτη, δε, και πιο αργή διαδικασία απορρόφησης γίνεται μέσω των οστικών υγρών και καθυστερεί πολύ περισσότερο αν ο ασθενής είναι ακίνητος».

Ένα biohack είναι και το Spectrum της OsteoStrong

Με άλλα λόγια, απαιτείται χρόνος, τόσο ανάμεσα στις συνεδρίες (που σχετίζεται με την πρώιμη απορρόφηση των μετάλλων), όσο και προκειμένου να εντοπιστούν τα πρώτα αποτελέσματα από την εφαρμογή της μεθόδου.

Η ανυπομονησία (ή αλλιώς και «λαχτάρα») των ανθρώπων να νιώσουν καλύτερα ή να πετύχουν ένα στόχο πρέπει να συνοδεύεται και από την υπομονή που απαιτεί η επίτευξη του στόχου αυτού.
πηγή  protothema