Οι χώρες της Βαλτικής προετοιμάζονται για πιθανή διακοπή ροής φυσικού αερίου από τη Ρωσία

Ενεργειακές εταιρείες και κυβερνήσεις στα κράτη της Βαλτικής συνεργάζονται για να προετοιμαστούν για πιθανή διακοπή των προμηθειών φυσικού αερίου από τη Ρωσία εν μέσω εντάσεων για την Ουκρανία και ανησυχιών για τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη, σύμφωνα με το Reuters.

Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου της Ευρώπης και οι δυτικές χώρες ανησυχούν ότι οι ήδη πληγείσες προμήθειες θα μπορούσαν να διακοπούν σε περίπτωση σύγκρουσης μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ για την Ουκρανία.

“Τα θεσμικά όργανα και οι εταιρείες μας συνεργάζονται στενά για να προετοιμαστούν, σε επιχειρησιακό επίπεδο, για εκπλήξεις που θα συνέβαιναν εάν η παροχή φυσικού αερίου χρησιμοποιούταν ως μέσο πίεσης κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης”, δήλωσε η πρωθυπουργός της Λιθουανίας Ίνγκριντα Σιμόνιτε σε συνέντευξη Τύπου στη Ρίγα μετά την συνάντηση με τους ομολόγους της από τη Λετονία και την Εσθονία.

Εάν διακοπεί η παροχή ρωσικού φυσικού αερίου, τα κράτη της Βαλτικής θα βασίζονται στον τερματικό σταθμό εισαγωγής LNG της Λιθουανίας και μια λετονική αποθήκευση φυσικού αερίου, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Λετονίας Κρισγιάνις Κάρινς στη συνέντευξη Τύπου.

“Είμαστε σε καλύτερη κατάσταση από πολλά ευρωπαϊκά κράτη”, είπε ο Κάρινς, προσθέτοντας ότι τα αποθέματα είναι “σε καλή κατάσταση” λόγω του ζεστού χειμώνα.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής των ΗΠΑ φέρονται να ψάχνουν σε όλο τον κόσμο για εναλλακτικές πηγές φυσικού αερίου σε περίπτωση που μια σύγκρουση για την Ουκρανία διακόψει τον εφοδιασμό του αγωγού προς την Ευρώπη.

Ένα ρωσικό σκάφος που λειτουργεί ως εγκατάσταση εισαγωγής LNG αγκυροβόλησε στο Καλίνινγκραντ της Ρωσίας στις 26 Ιανουαρίου, δίνοντας στους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με αέριο, μια εναλλακτική οδό τροφοδοσίας εάν διακοπεί το φυσικό αέριο από τη Λιθουανία.

Πηγή  capital