Χανιά: Σοκάρουν οι περιγραφές πρώην τροφίμου του γηροκομείου-κολαστηρίου

Σφίγγουν το στομάχι οι περιγραφές των βασανιστηρίων

Γροθιά στο στομάχι, αποτελεί η ανατριχιαστική μαρτυρία ηλικιωμένου- πρώην τρόφιμου του γηροκομείου-κολαστηρίου.

Ο 76χρονος, Χρήστος Δερμιτζάκης και η σύζυγός του Ελένη, μίλησαν για υποσιτισμό, βασανιστήρια, άθλιες συνθήκες υγιεινής, για φέρετρα στο υπόγειο, γέροντες και γερόντισσες που καλούσαν απεγνωσμένα σε βοήθεια. Οι περιγραφές τους, σοκάρουν. Οι ίδιοι αποκαλούν «νεκροταφείο» το γηροκομείο στο οποίο είχαν την ατυχία να μπουν, ως φιλοξενούμενος ο πρώτος και ως επισκέπτρια η δεύτερη.

Ο 76χρονος περιγράφει εφιαλτικές εμπειρίες που σημάδεψαν τα γηρατειά του, βίαιες συμπεριφορές σε βάρος του ίδιου και άλλων ηλικιωμένων και καταστάσεις που δεν τις χωρά ανθρώπινος νους.

«Έτρωγα ξερά κρεμμύδια για να ξεγελάσω την πείνα μου»

Τα όσα μαρτυρά ο κ. Δερμιτζακης συγκλονίζουν. Όπως αποκαλύπτει τον χτυπούσαν και τον έδεναν σε αναπηρικό καρότσι χωρίς λόγο.

«Έτρωγα ξερά κρεμμύδια για να ξεγελάσω την πείνα μου», δηλώνει χαρακτηριστικά.

Την ίδια ώρα η σύζυγος του ηλικιωμένου άντρα δηλώνει πως όταν παρέλαβε τον άντρα της ζύγιζε 50 κιλά και ήταν σε άθλια κατάσταση.

Ο 76χρονος κάθε τόσο τηλεφωνούσε στη σύζυγο του: «Ελένη, έλα να με πάρεις, γιατί θα πεθάνω εδώ μέσα. Ελένη, πάρε τους τηλέφωνο. Λερώθηκα και δεν έρχονται να με αλλάξουν. Υποσέντονα δεν είχαν. Κοιμόμουν πάνω σε χοντρό νάιλον σαν αυτό που σκεπάζουμε τα ξύλα της σόμπας».

Στις εκκλήσεις του συζύγου της, η κ. Ελένη Δερμιτζάκη όσο διάστημα προετοιμαζόταν για την επέμβαση, δεν μπορούσε να κάνει πολλά πράγματα. Τηλεφωνούσε όμως στη διεύθυνση της μονάδας και επέμενε να φροντίσουν τον άνθρωπο της. «Σε κάμποση ώρα με έπαιρνε πάλι. Ελένη με δέσανε.

«Ρωτούσα, γιατί δέσατε τον άντρα μου;»

Μου απαντούσαν πως τον έδεναν για να μη γλιστρήσει από την καρέκλα».

πηγή  in.gr