Άγγελος Χαριστέας: «Στην περίπτωση του Άλκη έχουμε να κάνουμε με μία στυγνή δολοφονία»

SUPERLEAGUE / ÁÑÇÓ - ÐÁÏÊ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: MOTION TEAM)

Δεν έχει αλλάξει κάτι προς το καλύτερο. Πρέπει να περάσουμε από τα λόγια στις πράξεις», τονίζει ο πρωταθλητής Ευρώπης το 2004.

Συγκλονισμένο παρακολουθεί το πανελλήνιο τις εξελίξεις γύρω από τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού στη Θεσσαλονίκη.

Ο Άγγελος Χαριστέας, πρωταθλητής Ευρώπης το 2004 με την Εθνική Ελλάδος και νυν αντιπεριφερειάρχης ψηφιακής διακυβέρνησης, μίλησε στο «Χαμογέλα και Πάλι» για τη δολοφονία του 19χρονου και έστειλε το δικό του μήνυμα για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας.

«Μίλησα και εγώ με τον πατέρα του Άλκη, αναγνωρίζω το μεγαλείο ψυχής που έχει ως άνθρωπος, και σαν οικογένεια αυτό που αντιπροσωπεύουν, και ακούγοντάς τον, όλοι μας αισθανόμαστε λίγο άσχημα μέσα μας. Λέμε τί θα μπορούσαμε να κάνουμε καλύτερα γι’ αυτή την κοινωνία, στην οποία μεγαλώνουμε και τα παιδιά μας;», ανέφερε αρχικά ο πρώην ποδοσφαιριστής.

Στη συνέχεια, πρόσθεσε: «Το ποδόσφαιρο, ο αθλητισμός, δεν αντιπροσωπεύει τη βία, είναι η πρόταση ενάντια στη βία. Στην περίπτωση του Άλκη έχουμε να κάνουμε με μία στυγνή δολοφονία. Θέλω να σταθώ σε δύο πράγματα. Πριν από 1,5 χρόνο έγινε παρόμοιο περιστατικό στην Θεσσαλονίκη με την δολοφονία ενός 28χρονου, και τώρα ένας 19χρονος. Τα ίδια και τα ίδια, δεν έχει αλλάξει κάτι προς το καλύτερο. Πρέπει να περάσουμε από τα λόγια στις πράξεις».

«Οι ποινές θα πρέπει να είναι κάθετες»

«Η βία στο ποδόσφαιρο γενικότερα υπάρχει. Η οπαδική βία έχει να κάνει με συγκεκριμένο αριθμό χούλιγκαν, δεν είναι κάτι άγνωστο στις ομάδες», συμπλήρωσε.

«Σκεφτείτε τι μηνύματα και τί παιδεία δίνουμε στα παιδιά μας για το τί είναι ο αθλητισμός. Περιμένουμε να γίνει κάτι για να ξυπνήσουμε. Οι ποινές θα πρέπει να είναι κάθετες και αυστηρές και να τηρούνται. Από την άλλη πλευρά θα πρέπει να περνάμε το μήνυμα της ενότητας του αθλητισμού και να ενισχύσουμε την παιδεία ως προς αυτό το κομμάτι.

Στην ηλικία των 17-18 χρονών έπεσα θύμα οπαδικής βίας. Έχω πέσει πάρα πολλές φορές θύμα οπαδικής βίας. Στα 22 μου έφυγα για το εξωτερικό, που εκεί είδα την ομορφιά του ποδοσφαίρου και του αθλητισμου και γυρνώντας, παρατήρησα ότι δεν έχει αλλάξει τίποτα στην Ελλάδα γι΄ αυτό το θέμα», σχολίασε ο Άγγελος Χαριστέας.

«Πρέπει εμείς οι γονείς να δώσουμε το παράδειγμα στα παιδιά μας. Κάθε χρόνο μιλάω σε παιδιά, έχω στόχο να μιλήσω με πάνω από 10.000 παιδιά και να βάλω το δικό μου λιθαράκι στο να αλλάξουν τα πράγματα. Ο αθλητισμός με βοήθησε να ξεπεράσω όλα αυτά τα προβλήματα που αντιμετώπισα από τις οπαδικές επιθέσεις», υπογράμμισε.

«Υπάρχουν τρόποι αντιμετώπισης αρκεί να θέλουμε να το κάνουμε»

Στην περιφέρεια οργανώνουμε πολλές ημερίδες κατά της βίας, πρέπει να αυστηροποιηθούν οι ποινές. Πρέπει να μπουν περιορισμοί στα κοινωνικά δίκτυα για να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα βίας. Ήμουν διευθυντης στον Άρη και μπορώ να σας πω ότι υπάρχει τρόπος να γίνονται όλα αυτά νόμιμα, αρκεί οι ΠΑΕ, να πάρουν την πρωτοβουλία να το εφαρμόσουν σωστά και όπως θα επρεπε», επεσήμανε.

πηγή in.gr