Δημοσκοπήσεις: Σουηδοί και Φινλανδοί στρέφονται υπέρ της ένταξης των χωρών τους στο NATO

Σουηδοί και Φινλανδοί σε όλο και μεγαλύτερα ποσοστά τάσσονται υπέρ της ένταξης των χωρών τους στο NATO μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, γεγονός που ασκεί πίεση στους ηγέτες των δύο βορειοευρωπαϊκών χωρών για αλλαγή της επί δεκαετίες πολιτικής ουδετερότητας που ακολουθούσαν Στοκχόλμη και Ελσίνκι.

Σύμφωνα με έρευνες που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή, το 51% των Σουηδών και το 48% των Φινλανδών συμφωνούν πλέον με μια ένταξη στη Βορειοατλαντική Συμμαχία. Είναι η πρώτη φορά που μια πλειοψηφία Σουηδών βλέπει θετικά μια ένταξη στο ΝΑΤΟ, ενώ σε προηγούμενη δημοσκόπηση και οι Φινλανδοί εμφανίζονταν θετικοί κατά άνω του 50% σε μια ένταξη.

Οι αρχές Σουηδίας και Φινλανδίας δεν βιάζονται να προχωρήσουν σε αποφάσεις, γνωρίζοντας ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν έχει απειλήσει με “στρατιωτικές και πολιτικές επιπτώσεις” σε περίπτωση μιας τέτοιας κίνησης.

Η Φινλανδία έχει τα μεγαλύτερα σε μήκος σύνορα χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Ρωσία (1.300 χιλιόμετρα), ενώ η νότια Σουηδία γειτνιάζει με το ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ. Τέσσερα πολεμικά αεροσκάφη της Ρωσίας παραβίασαν τον σουηδικό εναέριο χώρο ανατολικό της νήσου Γκότλαντ στη Βαλτική την Τετάρτη, σε μια κίνηση που “συνέπεσε” με κοινή άσκηση των σουηδικών και φινλανδικών δυνάμεων γύρω από το νησί.

Σε έρευνα της σουηδικής εφημερίδας Aftonbladet, 51% όσων απάντησαν στήριξαν μια ένταξη στο NATO, έναντι 27% που αντιτίθεται σε μια τέτοια κίνηση. Τον Ιανουάριο, μόλις το 42% είχε απαντήσει θετικά.

Η Σουηδή πρωθυπουργός Magdalena Andersson έχει επανειλημμένα απορρίψει μια τέτοια προοπτική, σημειώνοντας την ανάγκη να μην λαμβάνονται αποφάσεις εν θερμώ. Στο κοινοβούλιο της χώρας, ωστόσο, τα κόμματα που υποστηρίζουν πλέον μια ένταξη στο NATO ελέγχουν άνω του 40% των κοινοβουλευτικών εδρών.

Σε ανάλογη έρευνα της μεγαλύτερης φινλανδικής εφημερίδας, Helsingin Sanomat, το 48% των Φινλανδών υποστηρίζει την ένταξη, +20% σε σχέση με τον Ιανουάριο.

πηγή  capital