Οι «συμβουλές» του «γίγαντα» της αγοράς ομολόγων για την οικονομία – Τι είπε ο Mohamed El-Erian της PIMCO για την Ελλάδα

Καμπανάκια για τον κίνδυνο στασιμοπληθωρισμού σήμανε ένας από τους κορυφαίους διαχειριστές κεφαλαίων στον κόσμο, ο πρόεδρος του Queen’s College του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ και επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz, μητρικής της PIMCO, Mohamed El-Erian (Μοχάμεντ Ελ-Εριάν), μιλώντας στο συνέδριο του Economist.

Στασιμοπληθωρισμός το επικρατέστερο σενάριο
Όπως εκτίμησε αυτό είναι το πιο πιθανό σενάριο για την περίοδο που θα ακολουθήσει, δηλαδή η χαμηλή ανάπτυξη και ο υψηλός πληθωρισμός.

«Είμαστε στη μέση μιας θεμελιώδους παγκόσμιας αλλαγής: μετακινούμαστε από έναν κόσμο όπου η ζήτηση ήταν ανεπαρκής σε έναν κόσμο όπου η προσφορά είναι ανεπαρκής», τόνισε στο ετήσιο συνέδριο του Economist.

«Η αλλαγή αυτή εξέπληξε τους policy makers. Tόσο οι κεντρικές τράπεζες όσο και οι επιχειρήσεις πιάστηκαν off side, μπροστά σε αυτό το σοκ της προσφοράς», σχολίασε ο κ. El-Erian, ο οποίος μίλησε επίσης για ελαττωματικές αγορές που είχαν συνηθίσει σε μαζικές ενέργειες από τις κεντρικές τράπεζες και τώρα διαπιστώνουν ότι κανένα περιουσιακό στοιχείο δεν είναι ασφαλές, κι έτσι αντιδρούν.

«Να μην βγει εκτός ελέγχου ο πληθωρισμός»
Αναζητώντας τις απαντήσεις στην τρέχουσα κρίση, συνέστησε: οι κεντρικές τράπεζες να διασφαλίσουν ότι δεν θα ξεφύγει εκτός ελέγχου ο πληθωρισμός, οι κυβερνήσεις να μετατοπίσουν τις δημοσιονομικές προσπάθειες στις πιο ευάλωτες ομάδες των πληθυσμών και να εφαρμόσουν πολύ περισσότερες προληπτικές μεταρρυθμίσεις. Επιπλέον, να διασφαλιστεί η χρηματοοικονομική σταθερότητα στον μη τραπεζικό τομέα – «δεν είναι οι τράπεζες το πρόβλημα» – και συγχρόνως να επιτευχθεί διεθνής συνεργασία και συνεννόηση.

Δεν είμαστε ακόμα εκεί, εξ ου και η ανησυχία για ύφεση και αστάθεια στις αγορές», παρατήρησε ο κ. El-Erian, λέγοντας πως χρειαζόμαστε χρόνο, δεξιότητες, τύχη και ανθεκτικότητα.

Κριτική στη Fed
Ο ίδιος άσκησε έντονη κριτική στην Fed, λέγοντας ότι λανθασμένα επέμενε πως ο πληθωρισμός ήταν παροδικός. Το γεγονός αυτό, συμπλήρωσε, είχε μαζικές συνέπειες δημιούργησε μικρές φωτιές σε διάφορες χώρες ανά τον κόσμο.

«Η τραγωδία είναι ότι θα μπορούσαμε να το είχαμε αποφύγει», εκτίμησε ο κ. El-Erian.

Τι είπε για την Ελλάδα
Για την Ελλάδα, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι πριν από μία 10ετία υπέστη μια σχεδόν θανατηφόρα καρδιακή προσβολή.

«Και όταν επιζείς χάρη στον γιατρό που αφοσιώνεται για να κάνει ό,τι χρειάζεται μετά από μια σχεδόν θανατηφόρα καρδιακή προσβολή, τότε αλλάζεις συμπεριφορά. Και η Ελλάδα έχει αλλάξει συμπεριφορά με έναν πολύ θεμελιώδη τρόπο».

πηγή  mononews