Βρετανία: Συνεργασία με Ιαπωνία για το νέο υπερηχητικό μαχητικό αεροσκάφος Tempest

Το πρώτο αεροσκάφος Tempest θα πετάξει «μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια»
Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε ότι θα συνεργαστεί με την Ιαπωνία στην κατασκευή του μαχητικού αεροσκάφους Tempest επόμενης γενιάς, καθώς στελέχη από όλη την αεροπορική βιομηχανία συγκεντρώθηκαν για την έναρξη της αεροπορικής έκθεσης Farnborough.

Το πρώτο αεροσκάφος Tempest – ικανό για υπερηχητική πτήση – θα πετάξει «μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια» για να δοκιμάσει χαρακτηριστικά όπως η ικανότητα να μη γίνεται αντιληπτό από τα αντίπαλα ραντάρ.

Το Tempest, που έχει σχεδιαστεί για να αντικαταστήσει μακροπρόθεσμα το μαχητικό Typhoon, αναπτύσσεται από την BAE Systems, μια βρετανική πολυεθνική εταιρεία όπλων, ασφάλειας και αεροδιαστημικής, σε μια εγκατάσταση κοντά στο Πρέστον, μαζί με την ιταλική εταιρεία Leonardo. Η Rolls-Royce, ένας άλλος κατασκευαστής αεροδιαστημικής, κατασκευάζει κινητήρες για το αεροπλάνο.

Τα σχέδια της Ιαπωνίας
Η Ιαπωνία εργάζεται για το δικό της πρόγραμμα μαχητών F-X, αλλά η ανακοίνωση της Δευτέρας δεν περιλάμβανε την πλήρη συγχώνευση των επιμέρους έργων. Αντίθετα, η Ιαπωνία θα συμμετάσχει μαζί με το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιταλία σε μια «κοινή ανάλυση εννοιών», η οποία θα επιδιώξει «να κατανοήσει τους τομείς κοινού ενδιαφέροντος και να διερευνήσει πιθανές μελλοντικές επιλογές εταιρικής συνεργασίας στον αεροπορικό τομέα».

Διαβάστε επίσης: «Εντατικά καλοκαιρινά μαθήματα» για τα F-35

Αν και η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου αύξησε τις αμυντικές δαπάνες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η απόκτηση ενός νέου πλήρους εταίρου στο πρόγραμμα Tempest θα μπορούσε να βοηθήσει με το νέο μαχητικό αεροσκάφος επιμερίζοντας το τεράστιο κόστος ανάπτυξής του. Ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι θα μπορούσε να κοστίσει έως και 25 δισ. ευρώ.

Οφέλη
Ο Μπεν Ουάλας, υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, δήλωσε: «Η συνεργασία μας με την Ιαπωνία και την Ιταλία σε τεχνολογία αιχμής όπως αυτή, δείχνει τα οφέλη των συμμαχιών μας σε όλο τον κόσμο».

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, μιλώντας στην έκθεση, είπε: «Το μελλοντικό σύστημα πολεμικών αεροσκαφών δεν είναι απλώς ένα αεροπλάνο. Είναι μια ολόκληρη πλατφόρμα για τεχνολογικές αλλαγές και βιομηχανικά spin-off κάθε είδους».

πηγή in.gr