Road trip στη Bόρεια Εύβοια, τον προορισμό που ετοιμάζει την μεγάλη επιστροφή

ην πρώτη φορά που επισκεφθήκαμε τη Bόρεια Εύβοια πριν αρκετά χρόνια, το πρώτο χαρακτηριστικό της που εντυπωσίαζε ήταν τα μεγάλα πυκνά δάση που σταματούσαν σε πολλές περιπτώσεις ελάχιστα μακριά από τη θάλασσα. Από τότε η περιοχή έχει χτυπηθεί από πυρκαγιές αρκετές χρονιές -το αποκορύφωμα ήταν το περασμένο καλοκαίρι και μας συγκλόνισε όλους.

Μπορεί η φωτιά να έχει αφήσει τα σημάδια της στην περιοχή αλλά όλα τα υπόλοιπα όμορφα πράγματα είναι ακόμα εκεί. Οι καταπληκτικές παραλίες, πολλές από τις οποίες δεν έχει αγγίξει ο μαζικός τουρισμός. Τα εκπληκτικά τοπία. Η λουτρόπολη της Αιδηψού με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της. Τα καταπληκτικά εστιατόρια -ειδικά για τους ψαροφάγους- από τις πιο value for money περιπτώσεις στην Ελλάδα. Τα επίσης οικονομικά και προσεγμένα καταλύματα. Πολλά μέρη και διαδρομές που παραμένουν καταπράσινα. Πάνω από όλα, η ζεστασιά και η φιλοξενία των ντόπιων.

Δεν είναι τυχαίο ότι πριν λίγους μήνες η Εύβοια ήταν στους «52 προορισμούς για το 2022 σε έναν κόσμο που αλλάζει» στο μεγάλο αφιέρωμα των New York Times. «Στο παρελθόν αυτή η λίστα συνήθιζε να εστιάζει σε πράγματα όπως μία νέα hot γαστρονομική σκήνη, ένα συναρπαστικό καινούριο μουσείο ή κάποιο νέο καταπληκτικό παραθαλάσσιο resort. Φέτος, όμως, η λίστα εστιάζει σε μέρη όπου υπάρχει πραγματική αλλαγή. Μέρη όπου υπάρχει προσπάθεια να διασωθούν παρθένες εκτάσεις, όπου προστατεύονται απειλούμενα ζώα, όπου λάθη του παρελθόντος αναγνωρίζονται και γίνεται προσπάθεια να ξεπεραστούν, όπου εύθραυστες τοπικές κοινότητες βοηθιούνται να σταθούν ξανά στα πόδια τους», έγραφαν οι New York Times

Στην πρόσφατη εκδρομή μας στη Βόρεια Εύβοια, πέρα από τις ποιοτικές διακοπές, είχαμε έναν επιπλέον λόγο αναζωογόνησης. Το να αισθάνεσαι ως ταξιδιώτης ότι αποτελείς μέρος της λύσης των προβλημάτων για την τοπική κοινωνία έχει ωραιότερη αίσθηση ακόμα και από την διαμονή στο ακριβότερο luxury resort του κόσμου. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Σχεδιάζαμε εδώ και καιρό ένα road trip στη Βόρεια Εύβοια. Δύο ημέρες πριν την προγραμματισμένη αναχώρηση, το αυτοκίνητο εμφάνισε σοβαρή βλάβη. Η λύση θα ήταν η ματαίωση της εκδρομής. Όμως, βρήκαμε αυτό που αναζητούσαμε στην Avis. Ένα αυτοκίνητο αρκετά ευρύχωρο για να πάρουμε μαζί μας όλα όσα θέλαμε, με τις κατάλληλες επιδόσεις για να ανταπεξέλθει στο δύσκολο οδικό δίκτυο του προορισμού μας, οικονομικό στην κατανάλωση, -πράγμα τόσο σημαντικό αυτή την περίοδο- και σε πολύ καλή τιμή ενοικίασης. Έτσι, είχαμε ένα όχημα καλύτερο από το ιδιόκτητό μας, το οποίο μας επιτρέπει να απολαύσουμε με άνεση τη Βόρεια Εύβοια, έναν προορισμό που το ποιοτικό όχημα είναι κομβικής σημασίας για να την γνωρίσει κανείς καλά. Όλα αυτά με μία πανεύκολη και γρήγορη διαδικασία από τη στιγμή της online κράτησης μέχρι και την παραλαβή του αυτοκινήτου την ώρα που θέλαμε από τον σταθμό της Avis.

Στην Αγία Άννα

Πρώτος σταθμός του ταξιδιού μας και το μέρος που διανυκτερεύσαμε το πρώτο βράδυ ήταν ο οικισμός της Αγίας Άννας με την απέραντη εκπληκτική παραλία της. Το μέρος χτυπήθηκε όσο λίγα στις περσινές πυρκαγιές. Εκεί οι κάτοικοι προσπαθούν να χτίσουν ξανά τη ζωή τους.

Στα αισιόδοξα μηνύματα μπορεί να προστεθεί ότι το Club Agia Άnna, ένα από τα γνωστoτέρα κάμπινγκ στην Ελλάδα, και ένα από τα εμβληματικά καταλύματα της Βόρειας Εύβοιας, το οποίο είδε μέρος των υποδομών του να καταστρέφεται πέρυσι, φέτος ανακαινίστηκε πλήρως και συγκεντρώνει πολλούς επισκέπτες. Δεν υπάρχει ισχυρότερη ψήφος εμπιστοσύνης για έναν προορισμό που υπέστη μία φυσική καταστροφή από το να συνεχίζουν να τον επιλέγουν οι κατασκηνωτές.

Στη Λίμνη με τη νησιωτική αύρα

Οδηγώντας στο οδικό δίκτυο της περιοχής, αυτό στο οποίο πέρυσι για αρκετές ημέρες κυκλοφορούσαν μόνο πυροσβεστικά οχήματα αλλά και οχήματα κατοίκων που βοήθησαν στην κατάσβεση της φωτιάς, παρατηρεί κανείς σε σημεία με ανοιχτό ορίζοντα ότι στα χρώματα της Βόρειας Εύβοιας, ακόμα πρωτοστατεί το πράσινο των δέντρων, το γαλάζιο του ουρανού και της θάλασσας και το χρυσαφένιο της χαμηλής βλάστησης έχει προστεθεί. Χάρη στο όχημα που νοικιάσαμε από την Avis είχαμε την ευκαιρία να παρατηρήσουμε αυτή την ιδιαίτερη εναλλαγή χρωμάτων μέχρι να φτάσουμε στη Λίμνη.

Υπάρχουν αρκετά μέρη στην ηπειρωτική Ελλάδα που όπου επικρατεί η «νησιώτικη ατμόσφαιρα». Από αυτά μάλλον το «νησιωτικότερο» είναι η Λίμνη. Η γραφική παραλιακή κωμόπολη της Βόρειας Εύβοιας. Η βόλτα στον παραλιακό δρόμο της και το λιμάνι δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τα Κυκλαδονήσια. Επιπλέον, εδώ ξέραμε ότι θα απολαμβάναμε φρεσκότατα ψάρια και θαλασσινά σε εξαιρετικές τιμές. Όμως, η δυνατότερη εμπειρία της εκδρομής συνέβη πριν φτάσουμε στη Λίμνη.

Το σημάδι της αναγέννησης

Περίπου στο μέσο της απόστασης από την Αγία Άννα έως τη Λίμνη, βρίσκονται οι καταρράκτες του Δρυμώνα. Το θυμόμαστε σαν ένα από τα ομορφότερα μέρη της Ελλάδας με τους υπέροχους υδάτινους σχηματισμούς να κρύβονται από πυκνή βλάστηση. Και ενώ υπήρχαν αποκαϊδια και γκριζαρισμένα μονοπάτια, η κατάληξη της πεζοπορίας σε μία όαση εκεί που η επαφή του νερού με το γόνιμο έδαφος έχει αρχίσει ήδη να δείχνει τα αποτελέσματά της, ήταν η μεγαλύτερη εικόνα χαράς και ελπίδας ότι η Βόρεια Εύβοια θα ξαναγεννηθεί.

Στην πρωτεύουσα των λουτρών

Για την Αιδηψό, τον επόμενο και τελευταίο σταθμό της εκδρομής μας δεν θα πούμε πολλά. Στην πασίγνωστη ελληνική λουτρόπολη θα βρει κανείς όσα επιθυμεί σε έναν premium προορισμό και πολλά περισσότερα. Αρκεί να πούμε ότι η παραλιακή διαδρομή από τη Λίμνη έως την Αιδηψό με ενδιάμεση στάση τις Ροβιές, την οποία απολαύσαμε χάρη στο αυτοκίνητο της Avis, είναι από τις ομορφότερες της Ελλάδας.

Στην Αιδηψό, θα βρει κανείς πάνω από 80 θερμές πηγές, εντυπωσιακά κτίρια με αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά των αρχών του 20ου αιώνα, το Δημόσιο Θεραπευτήριο με τη μεγάλη κοινόχρηστη πισίνα και τα personalized λουτρά. Θα βρει, επίσης, πολλά ξενοδοχεία που προσφέρουν θεραπείες μασάζ και spa. Υπέροχες παραλίες, ταβέρνες για όλα τα βαλάντια και με εξαιρετικό φαγητό, όμορφα καφέ και κάποιες επιλογές για νυχτερινή διασκέδαση. Θα βρει χαλάρωση τέτοιας ποιότητας που θα θελήσει να αναβάλλει την επιστροφή του στην Αθήνα, όπως συνέβη σε εμάς.

 

Το ταξίδι στην Αθήνα μετά από ένα γεμάτο σε εικόνες και γεύσεις τετραήμερο είχε -όπως συνήθως- η επιστροφή από τις διακοπές, μελαγχολική διάθεση. Αλλά υπήρχε ένας σημαντικός λόγος χαράς. Ότι βλέποντας το πείσμα και την αποφασιστικότητά των ντόπιων στην Βόρεια Εύβοια και την πρώτη ύλη της Φύσης, είμαστε βέβαιοι ότι την επόμενη φορά που θα την επισκεφτούμε ξανά, θα είναι ακόμα πιο όμορφη και πιο εντυπωσιακή.

Γιατί να επιλέξετε τη Βόρεια Εύβοια :

-Γιατί ως προορισμός έχει το πλεονέκτημα της αποφυγής του ακτοπλοϊκού ταξιδιού και των δεσμεύσεων που αυτό επιβάλλει στον προγραμματισμό. Αν δεν διαθέτετε κατάλληλο όχημα για road trip, στην Avis μπορείτε να βρείτε το ιδανικό αυτοκίνητο που ταιριάζει στις ανάγκες σας.

  • Γιατί είναι ένα μέρος που συνδυάζει την ωραία Φύση με τον ιστορία και τον Πολιτισμό. Ενδεικτικά αναφέρουμε την αρχαιολογική συλλογή της Αιδηψού που στεγάζεται στο Υδροθεραπευτήριο και την Μονή του Οσίου Δαυίδ του Γέροντος κοντά στον Δρυμώνα που ξεκίνησε τη λειτουργία της τον 16ο αιώνα.
 

  • Γιατί είναι ένας προορισμός που παρά την περσινή καταστροφή παραμένει ένας πανέμορφος τόπος να γνωρίσετε με το αυτοκίνητο αλλά και να κάνετε δραστηριότητες όπως πεζοπορία και ιππασία.
  • Γιατί θα ενθουσιαστείτε με τις πολλές καλές ταβέρνες όπου θα απολαύσετε θαλασσινά και ψάρια σε εξαιρετικές τιμές.
  • Γιατί, όπως προαναφέρθηκε, είναι υπέροχο το συναίσθημα να βοηθάτε μία περιοχή να σταθεί ξανά στα πόδια της και να μην είστε απλά παραθεριστές αλλά κομμάτι της λύσης για ένα καλύτερο αύριο.

πηγή travel